Ενθαρρυντικά είναι τα νέα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Waterloo, οι οποίοι εντόπισαν μια νέα μέθοδο για τον προγραμματισμό της ακτινοθεραπείας, που θα μπορούσε να είναι έως και 22% πιο αποτελεσματική για την εξάλειψη καρκινικών κυττάρων συγκριτικά με τα τρέχοντα καθιερωμένα προγράμματα. Τα ευρήματά τους αναφορικά με την νέα μέθοδο για την θεραπεία του καρκίνου, έχουν δημοσιευθεί στο Journal of Mathematical Biology.
Ενώ πολλές μαθηματικές μελέτες έχουν εξετάσει πώς θα μπορούσε να βελτιστοποιηθεί ο προγραμματισμός της θεραπείας με ακτινοβολία για μέγιστη αποτελεσματικότητα κατά του καρκίνου, οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες βασίζονται στην υποτιθέμενη «ενδοογκική ομοιογένεια», όρος με τον οποίο οι ειδικοί αναφέρονται στην υπόθεση ότι όλα τα καρκινικά κύτταρα είναι ίδια.
Μοντέλο υπόσχεται έως και 22% πιο αποτελεσματική θεραπεία
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι όγκοι αποτελούνται από πολλά διαφορετικά είδη κυττάρων. Το πιο σημαντικό, είναι ότι περιλαμβάνουν καρκινικά βλαστοκύτταρα, τα οποία φαίνονται να είναι πιο ανθεκτικά στην ακτινοβολία από άλλα είδη κυττάρων.
«Το πρόβλημα με οποιονδήποτε υπολογισμό αναφορικά με τον καρκίνο είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε ακριβείς τιμές, επειδή τα δεδομένα διαφέρουν από τύπο σε τύπο καρκίνου, από ασθενή σε ασθενή ενώ διαπιστώνουμε διαφορές ακόμα και εντός του όγκου» δήλωσε ο Cameron Meaney, υποψήφιος διδάκτορας στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στο Waterloo και ο επικεφαλής ερευνητής στη μελέτη.
Αυτός ο νέος αλγόριθμος μπορεί να γενικεύσει τις διαφορετικές αντιστάσεις ακτινοβολίας των βλαστοκυττάρων και των μη βλαστοκυττάρων, επιτρέποντας στους γιατρούς να προβλέψουν πώς ένας όγκος θα ανταποκριθεί στη θεραπεία πριν συλλέξουν ακριβή δεδομένα για τον καρκίνο ενός ατόμου.
Πώς βοηθούν τα μαθηματικά στην θεραπεία του καρκίνου
Το μοντέλο έχει περιορισμούς, εξήγησε ο Meaney, καθώς οι όγκοι περιέχουν πολύ περισσότερα από δύο είδη κυττάρων. Αυτό που κάνει, ωστόσο, είναι να παρέχει στους κλινικούς ερευνητές ένα καλύτερο σημείο εκκίνησης για την θεραπεία κατά του καρκίνου.
«Τα αποτελέσματα του αλγορίθμου είναι σημαντικά γιατί ρίχνουν φως στο φαινόμενο της ετερογένειας των όγκων, που είναι εξαιρετικής σημασίας για τον καταλληλότερο προγραμματισμό της ακτινοθεραπείας» συμπληρώνει ο Meaney.
Το επόμενο βήμα που ελπίζουν να υλοποιήσουν οι ερευνητές είναι η εφαρμογή του αλγορίθμου τους σε κλινικές μελέτες για να διαπιστώσουν αν το προτεινόμενο πρόγραμμα θεραπείας θα ξεπεράσει τις υπάρχουσες πρακτικές προγραμματισμού σε μια εργαστηριακή δοκιμή.