Το σώμα κάθε ανθρώπου αντιδρά στο κρύο διαφορετικά και μερικοί άνθρωποι τείνουν να κρυώνουν πιο συχνά από άλλους. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται δυσανεξία στο κρύο.
Οι γυναίκες έχει βρεθεί ότι είναι πιο πιθανό να αισθάνονται κρυάδες από τους άνδρες, εν μέρει επειδή έχουν χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας. Αυτό σημαίνει ότι παράγουν φυσικά λιγότερη ενέργεια ή θερμότητα σώματος. Μια μικρή μελέτη του 2015 υποδεικνύει επίσης ότι οι γυναίκες μπορεί να έχουν χαμηλότερη ανοχή στην αίσθηση του κρύου στα χέρια.
Αλλά αν κρυώνετε όλη την ώρα, μπορεί να έχετε μια υποκείμενη πάθηση που προκαλεί αυτό το αίσθημα. Όποια και αν είναι η αιτία, είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Ωστόσο, πιθανότατα έχετε κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το τι θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από το διαρκές ψυχρό μέτωπο που νιώθετε. Ακολουθούν εννέα πιθανοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε δυσανεξία στο κρύο:
-
Χαμηλό σωματικό βάρος
Σύμφωνα με την Ελληνική ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, ένας άνθρωπος έχει χαμηλό σωματικό βάρος όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματός του είναι μικρότερος από 18,5 kg/m². Στην περίπτωση αυτή μπορεί η αίσθηση του κρύου να είναι πιο έντονη για εσάς. Καταρχάς, όταν είστε λιποβαρείς δεν έχετε επαρκές επίπεδο σωματικού λίπους για να σας απομονώσει από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, ένας χαμηλός ΔΜΣ μπορεί να σημαίνει ότι έχετε λιγότερο λιπώδη ιστό, ο οποίος – σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύθηκε στο EPMA Journal – μπορεί να κάνει το σώμα σας να παράγει λιγότερη θερμότητα.
-
Υποθυρεοειδισμός
Η διαρκής αίσθηση του κρύου είναι ενδεικτικό σημάδι υποθυρεοειδισμού – μίας κατάστασης η οποία προκύπτει όταν ο θυρεοειδής αδένας σας παράγει πολύ λίγη ή καθόλου θυρεοειδική ορμόνη. Χωρίς το σωστό επίπεδο αυτής της ορμόνης, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται, εμποδίζοντάς σας να παράγετε επαρκή θερμότητα. Ενώ η συχνότητα του κλινικού υποθυρεοειδισμού κυμαίνεται μεταξύ 0.1-2%, ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός είναι αρκετά συχνός, 4-10% και η συχνότητά του αυξάνεται σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.
Τα σημάδια του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:
- Αραίωση μαλλιών ή τριχόπτωση
- Ξηρό δέρμα και μαλλιά
- Ακανόνιστες ή βαρύτερες περιόδους
- Ανεξήγητη αύξηση βάρους
-
Σιδηροπενική αναιμία
Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για να αισθάνεται κάποιος πολύ συχνά ότι κρυώνει. Αυτό συμβαίνει επειδή ο σίδηρος βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα σας, άρα είναι σε θέση να παράγει θερμότητα. Ο σίδηρος είναι επίσης ζωτικής σημασίας επειδή μια ανεπάρκεια μπορεί να επιβραδύνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, οδηγώντας σε υποθυρεοειδισμό – ο οποίος μπορεί να σας κάνει να κρυώνετε.
Σύμφωνα με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, άλλα συμπτώματα χαμηλών επιπέδων σιδήρου περιλαμβάνουν:
- Χλωμό δέρμα
- Εύθραυστα νύχια
- Δυσκολία συγκέντρωσης
- Δυσκολία στην αναπνοή
-
Κακό κυκλοφορικό
Εάν τα χέρια και τα πόδια σας είναι παγωμένα ενώ άλλα μέρη του σώματός σας είναι ζεστά, το πρόβλημα μπορεί να είναι το κακό κυκλοφορικό που εμποδίζει το αίμα να φτάσει στα άκρα σας. Μια κοινή αιτία προβλημάτων κυκλοφορίας του αίματος είναι η νόσος του Raynaud. Πρόκειται για μία διαταραχή που κάνει τα αιμοφόρα αγγεία στα χέρια και τα πόδια σας να συστέλλονται προσωρινά. Άλλοι λόγοι για τους οποίους το αίμα μπορεί να δυσκολεύεται να φτάσει στα άκρα σας είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες δεν επιτρέπουν στην καρδιά σας να αντλεί τόσο αποτελεσματικά το αίμα. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να είναι μία αιτία για την συστολή των αιμοφόρων αγγείων.
-
Αφυδάτωση
Αν απλά δεν μπορείτε να ζεσταθείτε, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται σε ποσοστό έως και 60% από νερό, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Εάν είστε επαρκώς ενυδατωμένοι, το νερό θα παγιδεύσει τη θερμότητα και θα την απελευθερώσει αργά, διατηρώντας τη θερμοκρασία του σώματός σας σε ένα άνετο επίπεδο. Εάν είστε αφυδατωμένοι, το σώμα σας θα είναι πιο ευαίσθητο στις ακραίες θερμοκρασίες.
Άλλα συμπτώματα αφυδάτωσης περιλαμβάνουν:
- Ζάλη
- Λιποθυμία
- Σύγχυση
- Κράμπες στους μύες
- Κούραση
- Σκούρα ούρα
- Ξηρό στόμα
-
Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12
Εάν δεν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη Β12 – περίπου 2,4 μικρογραμμάρια ημερησίως για τον μέσο ενήλικα – μπορεί να εμφανίσετε σιδηροπενική αναιμία, με αποτέλεσμα να κρυώνετε περισσότερο, όπως προείπαμε. Σύμφωνα με την Ελληνική ενδοκρινολογική Εταιρεία, τα συμπτώματα της ανεπάρκειας Β12 περιλαμβάνουν:
- Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια, τα πόδια ή τα πόδια
- Δυσκολία στο περπάτημα
- Κούραση
- Ναυτία
- Διάρροια
-
Διαβήτης
Ο διαβήτης που δεν διατηρείται υπό έλεγχο μπορεί να οδηγήσει σε μία κατάσταση που ονομάζεται περιφερική νευροπάθεια. Η διαταραχή αυτή βλάπτει τα νεύρα στα χέρια και τα πόδια σας, σύμφωνα με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία. Όταν η βλάβη εξελίσσεται αισθάνεστε μούδιασμα και μερικές φορές πόνο στα χέρια και τα πόδια, και δεδομένου ότι αυτά τα νεύρα είναι επίσης υπεύθυνα για την αποστολή μηνυμάτων στον εγκέφαλο σχετικά με την αίσθηση της θερμοκρασίας, μπορεί να νιώθετε τα χέρια και τα πόδια σας παγωμένα.
-
Έλλειψη μυϊκής μάζας
Εάν έχετε ήδη επισκεφθεί έναν γιατρό για τα συνεχή σας ρίγη και έχει διαπιστώσει ότι δεν ευθύνεται κάποια υποκείμενη πάθηση, μπορεί να κρυώνετε λόγω έλλειψης μυϊκής μάζας. Οι μύες βοηθούν στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος παράγοντας θερμότητα. Επομένως η έλλειψη αρκετού μυϊκού τόνου μπορεί να συμβάλει στην αίσθηση του κρύου.
-
Έλλειψη ύπνου
Η έλλειψη ύπνου αποσυντονίζει τον οργανισμό σας και επηρεάζει το νευρικό σας σύστημα, το οποίο μπορεί να αλλάξει τα συστήματα με τα οποία ρυθμίζει την θερμοκρασία στο σώμα σας. Επιπλέον, όταν είστε κουρασμένοι από μια ανήσυχη νύχτα ο μεταβολισμός σας λειτουργεί με πιο αργό ρυθμό. Και τα μεταβολικά προβλήματα θα μπορούσαν να κάνουν την αίσθηση του κρύου πιο έντονη, σύμφωνα με τους ειδικούς.