Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάνει κάποια στιγμή στη ζωή τους προσπάθεια να χάσουν βάρος, αλλά είτε τα παρατούν μετά από λίγο γιατί η δίαιτα που κάνουν τους φαίνεται εξαντλητική είτε ξαναπαίρνουν τα κιλά που έχασαν μόλις σταματήσουν τη δίαιτα. Ο λόγος που οι προσπάθειές τους αποτυγχάνουν συχνά έγκειται στο γεγονός ότι δεν συνδυάζουν την δίαιτα και την σωστή διατροφή με την άσκηση. Η γυμναστική είναι απαραίτητη για να κρατήσουμε το βάρος μας υπό έλεγχο (σε συνδυασμό πάντα με ένα πρόγραμμα γευμάτων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με πολλά φρούτα και λαχανικά), όπως και για να διασφαλίσουμε μια μακρά και υγιή ζωή.
Ίσως αναρωτιέστε σε αυτό το σημείο γιατί ενώ τα γνωρίζετε όλα αυτά, δεν παίρνετε την απόφαση να ξεκινήσετε να ασκείστε ή γιατί δεν μπορείτε να δεσμευτείτε σε καμία fitness δραστηριότητα, απ’ όσες έχετε δοκιμάσει. Εδώ είναι μερικά hacks που θα σας βοηθήσουν να βρείτε την χαρά στην άσκηση, ακόμη κι αν δεν σας αρέσει να γυμνάζεστε.
Ξεγελάστε τον εαυτό σας
Αν και το ψέμα δεν είναι η απάντηση, σε αυτή την περίπτωση μπορεί να σας βοηθήσει. Δώστε «ψεύτικο» κίνητρο στον εγκέφαλό σας να γυμναστεί για πέντε έως δέκα λεπτά, βάζοντας ένα χρονόμετρο. Εάν μετά από αυτό το χρονικό διάστημα νιώθετε καλά, συνεχίστε. Εάν όχι, τουλάχιστον προσπαθήσατε. Είτε έτσι είτε αλλιώς, όταν σταματήσει το χρονόμετρο, θα νιώσετε καλύτερα και μόνο που προσπαθήσατε – το κάτι είναι καλύτερο από το τίποτα.
Κάντε ένα πρόγραμμα και τηρήστε το
Εάν είστε κάποιος που αγαπά τη ρουτίνα, αυτό το κόλπο μπορεί να σας βοηθήσει να απολαύσετε περισσότερο την γυμναστική. Όταν λοιπόν δεν έχετε ιδιαίτερο κίνητρο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, προγραμματίστε τις προπονήσεις σας στο ημερολόγιό σας, καθώς έτσι θα έχετε κάτι να περιμένετε κι αυτό μπορεί να σας βοηθήσει πραγματικά να μην χάνετε προπόνηση.
Μην κάνετε προπονήσεις που δεν σας αρέσουν
Ακούγεται προφανές, αλλά χάρη στη νοοτροπία «no pain no gain» που διαπερνά την κουλτούρα της γυμναστικής για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν την εντύπωση ότι η άσκηση πρέπει να είναι σκληρή για να είναι αποτελεσματική. Αλλά, στην πραγματικότητα, για να μην τα παρατήσετε μετά από λίγο προϋπόθεση είναι να ξεκινήσετε γυμναστική κάνοντας κάτι με το οποίο αισθάνεστε καλά.
Μετατρέψτε την γυμναστική σε πρακτική ευγνωμοσύνης
Η αλλαγή τρόπου σκέψης εδώ είναι το «κλειδί». Αντί να σκέφτεστε «πρέπει να γυμναστώ» σκεφτείτε «μπορώ να γυμναστώ». Το να μπορούμε να νιώθουμε ευγνωμοσύνη βελτιώνει, σύμφωνα με την επιστήμη, την συνολική μας ευτυχία.