Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι το αλάτι βλάπτει την υγεία. Τώρα νέα έρευνα, σε πειραματικό ακόμα στάδιο, αναφέρει ότι μια διατροφή «πλούσια» σε αλάτι μπορεί να συμβάλει σε αυξημένα επίπεδα στρες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν συγκεκριμένα ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι αύξησε τα επίπεδα μιας ορμόνης του στρες κατά 75% σε πειραματόζωα.
Οι ειδικοί ευελπιστούν ότι τα ευρήματα θα ενθαρρύνουν την αναθεώρηση των συστάσεων για την πρόσληψη αλατιού, με σκοπό την μείωση του σε επεξεργασμένες τροφές. Η συνιστώμενη πρόσληψη αλατιού για τους ενήλικες είναι λιγότερο από έξι γραμμάρια την ημέρα, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε τακτικά περίπου εννέα γραμμάρια.
Το αλάτι βλάπτει την καρδιά και την ψυχολογία
Αυτό μπορεί να συμβάλει σε υψηλότερη αρτηριακή πίεση, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών και αγγειακής άνοιας.
Ενώ οι επιδράσεις στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα είναι εδώ και καιρό γνωστές, λίγα είναι τα δεδομένα για τον αντίκτυπο μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι στη συμπεριφορά ενός ατόμου.
Για να το μελετήσουν αυτό, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου χρησιμοποίησαν πειραματόζωα, τα οποία συνήθως ακολουθούσαν μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, και τους έδωσαν τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι για να αντικατοπτρίζει την τυπική πρόσληψη των ανθρώπων.
Διαπίστωσαν ότι όχι μόνο αυξήθηκαν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες ηρεμίας, αλλά η ορμονική απόκριση των πειραματόζωων στο περιβαλλοντικό στρες ήταν διπλάσια από εκείνη όσων είχαν κανονική διατροφή.
Η πρόσληψη αλατιού αύξησε τη δραστηριότητα των γονιδίων που παράγουν τις πρωτεΐνες στον εγκέφαλο, οι οποίες ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται στο στρες. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη περαιτέρω μελέτες για να καταλάβουμε εάν η υψηλή πρόσληψη αλατιού οδηγεί σε άλλες αλλαγές συμπεριφοράς, όπως η επιθετικότητα.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Cardiovascular Research.
Ο Matthew Bailey, Καθηγητής Νεφρικής Φυσιολογίας στο Κέντρο Καρδιαγγειακής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, δήλωσε: «Είμαστε αυτό που τρώμε και η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι αλλάζουν την ψυχική μας υγεία είναι ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ευεξίας.
Γνωρίζουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού βλάπτει την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεφρά μας. Αυτή η μελέτη μας λέει τώρα ότι το πολύ αλάτι στα τρόφιμα μας αλλάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας χειρίζεται το στρες».