Ένας από τους λόγους που μπορεί να δυσκολευτούμε να προσδιορίσουμε το «burnout» είναι επειδή έχουμε έναν πολύ χαλαρό ορισμό του όρου. Στην καθημερινότητά μας, το «burnout» έχει γίνει σχεδόν συνώνυμο με οποιαδήποτε εμπειρία εργασιακού στρες. Το ζήτημα με αυτό είναι ότι μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις εμπειρίες μας και να μας επιτρέψει να τις θεωρήσουμε απλώς ένα φυσιολογικό προϊόν του εργασιακού μας περιβάλλοντος. Μπορεί ακόμη και να μην συνειδητοποιήσουμε ότι εμφανίζουμε συμπτώματά του. Αυτά που τείνουμε να παραβλέπουμε, περιλαμβάνουν:
Νευρά κι εκτός δουλειάς εξαιτίας του «burnout»
Συχνά, τα συμπτώματα της επαγγελματικής εξουθένωσης είναι διακριτικά και ασαφή, όπως το αίσθημα νευρικότητας ή ευερεθιστότητας, εξηγούν οι ειδικοί. Αν γενικά βλέπετε τα πράγματα πιο αρνητικά κι όχι μόνο ό,τι σχετίζεται με την δουλειά ή αισθάνεστε αποσυνδεδεμένοι από τους γύρω σας, πρόκειται για ενδείξεις εργασιακής εξουθένωσης.
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η ευερεθιστότητα, μαζί με μερικά από τα άλλα κοινά συμπτώματα της επαγγελματικής εξουθένωσης (συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης κινήτρων και της εξάντλησης), μπορεί επίσης να υποδηλώνουν την εμφάνιση κατάθλιψης.
Ακόμα και τα λίγα φαίνονται πολλά
Όταν είσαι εξαντλημένος, έχεις λιγότερο σθένος και όρεξη να ασχοληθείς με… οτιδήποτε. Ως αποτέλεσμα, κάθε αίτημα, ακόμη και το πιο μικρό, μπορεί να αισθάνεται υπερβολικό ή ακόμα και αδύνατο να υλοποιηθεί. Αυτό το αίσθημα μπορεί πάλι να συνοδεύεται από ευερεθιστότητα ή εκρήξεις θυμού.
Βασικά, εάν το επίπεδο εκνευρισμού σας δεν ταιριάζει με την κατάσταση και οι δυσανάλογες εκρήξεις σας συμβαίνουν όλο και πιο συχνά, αυτό μπορεί να υποδηλώνει εξουθένωση, εξηγούν οι ειδικοί. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι αρχίζετε να απορρίπτετε περισσότερα αιτήματα, ακόμα και εκείνα που κανονικά θα θεωρούσατε ευχάριστα, όπως το να βγείτε με τους φίλους σας.
Διαρκώς ξεχνάτε
Αν παρατηρείτε ότι έχετε την τάση να ξεχνάτε ακόμα και μικρά πράγματα καθημερινά, τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε εκδηλώσει «burnout». Όπως αποδεικνύεται, η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη και την εκτελεστική σας λειτουργία.
Αυτό στην πραγματικότητα οφείλεται σε νευροβιολογικές αλλαγές ως απάντηση στο χρόνιο στρες, συμπεριλαμβανομένου ενός μειωμένου όγκου στην περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τις εκτελεστικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης εργασίας.
Οι self-care ρουτίνες σας «ξεθωριάζουν»
Το να νιώθετε περιστασιακά άγχος από καθημερινές εργασίες είναι απολύτως φυσιολογικό στην γρήγορη καθημερινότητα που ζούμε, αλλά το να φοράτε φόρμες πολύ πιο συχνά από όσο συνηθίζετε ή να έχετε ένα πολύ πιο ακατάστατο γραφείο ή κουζίνα, μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι ότι δεν μπορείτε να βρείτε την ενέργεια για να διατηρήσετε τη ρουτίνα σας, να φροντίσετε δηλαδή τον εαυτό σας ή τους χώρους σας.
Αυτή η αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες μπορεί επίσης να μοιάζει σαν «να παραγγέλνετε όλο και συχνότερα φαγητό απέξω παρά να μαγειρεύετε, να πηγαίνετε το σκύλο όλο και πιο σύντομες βόλτες, να βλέπετε περισσότερη τηλεόραση αργά το βράδυ αντί να κοιμάστε την κανονική ώρα ή ακόμα και να καταναλώνετε περισσότερο αλκόολ.