Για ένα απολαυστικό και εξαιρετικά ωφέλιμο πρωινό δεν χρειάζεται να κάνετε πολλά. Και ειδικά για ένα υγιές έντερο αρκεί ο συνδυασμός μόνο δύο υλικών, της μπανάνας και του γιαουρτιού για να διατηρήσετε το εντερικό μικροβίωμα σε ισορροπία.
Τι να βάλετε στο πρωινό σας για ισχυρό έντερο
Σύμφωνα με την διαιτολόγο, Lauren Manaker είναι σημαντικό να συνδυάζετε το γιαούρτι σας με μια μπανάνα. Αλλά όχι οποιαδήποτε μπανάνα. Όπως αναφέρει, μια ελαφρώς πράσινη μπανάνα είναι στην πραγματικότητα η καλύτερη επιλογή για το μικροβίωμα σας.
Αυτό διότι τα προβιοτικά που βρίσκονται στο γιαούρτι αποδίδουν πολύ καλύτερα την ωφέλιμη δράση τους για την τόνωση του εντέρου με λίγη βοήθεια από τις πρεβιοτικές ίνες που βρίσκονται στις ελαφρώς μη ώριμες μπανάνες.
Και αν οι μπανάνες δεν σας ταιριάζουν τόσο, η Manaker επισημαίνει ότι δεν αποτελούν την μοναδική τροφή που ταιριάζει άψογα με τον γιαούρτι σας. Υπάρχουν πολλές άλλες τροφές γεμάτες με πρεβιοτικές ίνες τις οποίες μπορείτε να συνδυάσετε με γιαούρτι πλούσιο σε προβιοτικά για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη του για το έντερο.
Τα προβιοτικά δεν δρουν χωρίς τα πρεβιοτικά
Οι ειδικοί συνιστούν να τρώνε μια πηγή πρεβιοτικών ινών (όπως οι μπανάνες) ενώ καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε προβιοτικά όπως το γιαούρτι, επειδή τα πρεβιοτικά ουσιαστικά «τρέφουν» προβιοτικά. Όπως όλα τα έμβια όντα, τα προβιοτικά πρέπει να τροφοδοτούνται με τα κατάλληλα καύσιμα για να ευδοκιμήσουν και να έχουν εύρυθμη λειτουργία.
Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι οι πρεβιοτικές ίνες και οι ελαφρώς πράσινες μπανάνες.
Οι πρεβιοτικές ίνες είναι δύσπεπτες ίνες, οι οποίες επιτρέπουν στα προβιοτικά να ταξιδέψουν μέσω του πεπτικού συστήματος στα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο μας. Και παρόλο που τα προβιοτικά συνήθως παίρνουν όλα τα εύσημα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα πρεβιοτικά μπορεί στην πραγματικότητα να κάνουν ακόμη περισσότερα για το έντερο από τα άλλα.
Σύμφωνα με τη Manaker, καθώς τα πρεβιοτικά διασχίζουν το έντερο, υποστηρίζουν επιλεκτικά τα ωφέλιμα βακτήρια (προβιοτικά) ενώ παράλληλα βοηθούν στην αποτροπή των βακτηρίων που μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβή.
Που θα βρείτε πρεβιοτικά
Αν και αυτός ο συνδυασμός τροφών είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος, άλλες τροφές «πλούσιες» σε πρεβιοτικά είναι το σκόρδο, τα μήλα, το σπανάκι, τα ακτινίδια αλλά και καρύδια.
Και, αν αναρωτιέστε γιατί δεν μπορείτε να βάλετε οποιαδήποτε μπανάνα, η Manaker μας εξηγεί ότι «από τη στιγμή που η φλούδα μιας μπανάνας δεν είναι πλέον ελαφρώς πράσινη, η σύνθεση του φρούτου αλλάζει ελαφρώς». Αυτό συμβαίνει γιατί καθώς ωριμάζει, η δομή των υδατανθράκων (η πρεβιοτική ίνα) διασπάται και μετατρέπεται σε ζάχαρη.
Αυτή η λεπτή διαφορά μειώνει τα οφέλη των πρεβιοτικών ινών που θα αποκομίσετε από μια μπανάνα.