Η αερόβια άσκηση μπορεί να φαίνεται αρκετά απλή: Απλώς ανεβάζετε τον καρδιακό σας ρυθμό και συνεχίζετε. Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά από μύθους ή «κανόνες» που ενώ δεν ισχύουν, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι. Αυτοί περιλαμβάνουν ότι η καρδιοαναπνευστική άσκηση πρέπει να σας αφήνει λαχανιασμένους ή ότι γίνεται μόνο μέσω έντονων δραστηριοτήτων όπως το τρέξιμο.
Ωστόσο, τέτοιοι μύθοι όχι μόνο δεν ωφελούν το σώμα και την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς αλλά πολύ περισσότερο μπορεί να μας απομακρύνουν από την γυμναστική και τα πολύτιμα οφέλη της.
Μύθος 1: Η αερόβια άσκηση πρέπει να είναι έντονη και πολύπλοκη
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να πάνε στο γυμναστήριο για να χρησιμοποιήσουν ένα μηχάνημα γυμναστικής ή να παρακολουθήσουν ένα δύσκολο μάθημα. Αν και αυτά μπορούν σίγουρα να προσφέρουν μια καλή προπόνηση, οι ειδικοί αναφέρουν ότι δεν πρέπει να παραβλέπουμε την απλούστερη μορφή αερόβιας άσκησης, που δεν είναι άλλη από το περπάτημα.
Το περπάτημα έχει αποδειχθεί ότι είναι η πιο εύκολη μορφή άσκησης. Δεν κοστίζει τίποτα, αλλά παρέχει την καλύτερη προστασία της υγείας ενώ αυξάνει και τις πιθανότητες μακροζωίας. Το περπάτημα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Όταν δεν μπορείτε να πάτε στο γυμναστήριο ή αισθάνεστε ότι δεν έχετε ενέργεια για ένα γρήγορο τρέξιμο, φορέστε τα αθλητικά σας και πηγαίντε για περπάτημα.
Μύθος 2: Μόνο το cardio φτάνει
Όσο σημαντική και αν είναι η αερόβια άσκηση για τη γενική σας υγεία, θα πρέπει να τη συνδυάζετε με προπόνηση δύναμης. Ένας συνδυασμός αερόβιας άσκησης με άρση βαρών για 5 έως 10 λεπτά χρησιμοποιώντας ελαφριά βάρη, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την δύναμη του σώματός σας.
Η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τραυματισμών, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση άλλων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, ειδικά όταν συνδυάζεται με αερόβια προπόνηση.
Μύθος 3: Το αερόβιο πρέπει να είναι δύσκολο
Αν πιστεύετε ότι η αερόβια άσκηση πρέπει να είναι σκληρή και επίπονη για να δείτε αποτελέσματα, ίσως να πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Η ποδηλασία, η αναρρίχηση, η κολύμβηση είναι όλες καλές μορφές άσκησης, αλλά έχει αποδειχθεί ότι εάν δεν απολαμβάνετε αυτό που κάνετε, οι πιθανότητές σας να παραμείνετε συνεπείς μειώνονται σημαντικά.
Εάν μετράτε αντίστροφα τα λεπτά μέχρι να τελειώσουν οι προπονήσεις σας, σκεφτείτε να δοκιμάσετε μια διαφορετική μορφή άσκησης. Άλλες αερόβιες επιλογές περιλαμβάνουν κωπηλασία, πεζοπορία, σχοινάκι, ελλειπτικό, ασκήσεις χορού Zumba. Μην φοβάστε να δοκιμάσετε κάτι νέο.
Μύθος 4: Πρέπει να διαρκεί πολύ
Συχνά πέφτουμε στην νοοτροπία του «όλα ή τίποτα» ή ορίζουμε έναν αυθαίρετο χρόνο που πρέπει να γυμναστούμε για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ωστόσο, ακόμη και οι σύντομες προπονήσεις μπορούν να είναι ευεργετικές για την καρδιαγγειακή σας υγεία.
Οποιαδήποτε μορφή άσκησης που διαρκεί από 15 έως 30 λεπτά – ακόμα κι αν δεν είναι υψηλής έντασης – αξίζει τον χρόνο και είναι πολύ ωφέλιμη. Θυμηθείτε το λίγο είναι πάντα καλύτερο από το καθόλου.
Μύθος 5: Δεν χρειάζεται να επισκεφτείτε γιατρό πριν να ξεκινήσετε την άσκηση
Εάν επιθυμείτε να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε τακτικά, το πρώτο βήμα είναι να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας, ειδικά εάν έχετε μείνει αδρανής για κάποιο χρονικό διάστημα. Μην αποφεύγετε να κάνετε ένα γενικό check-up.
Γνωρίζοντας τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης, της κατάστασης της καρδιάς, των αρτηριών, του καρδιακού ρυθμού και της αναπνευστικής ικανότητας θα μπορείτε να ξεκινήσετε σωστά. Το να γνωρίζετε το οικογενειακό σας ιστορικό και τους παράγοντες κινδύνου είναι πρωταρχικής σημασίας, καταλήγουν οι ειδικοί.