Eχουμε συνηθίσει να θεωρούμε κάποιες συνήθειες παλιομοδίτικες και να τις αποφεύγουμε ή και να χλευάζουμε όσους τις ακολουθούν. Για παράδειγμα, ποια οικογένεια συνεχίζει να μαζεύεται γύρω από το κυριακάτικο τραπέζι; Ποιος έχει χρόνο για τέτοια; Ή ποιος τηλεφωνεί ή συναντιέται με τους φίλους του όταν μπορεί να στείλει ένα μήνυμα ή να αντιδράσει σε ένα ποστάρισμά τους στα κοινωνικά δίκτυα; Ποιος προλαβαίνει να κάτσει να ετοιμάσει και να φάει πρωινό, ποιος να μαγειρέψει, ποιος να πάει στη λαϊκή να ψωνίσει, ποιος να κρατήσει ημερολόγιο;
Ο σύγχρονος, γρήγορος τρόπος ζωής μάς κάνει να μην αφιερώνουμε καθόλου χρόνο σε όλα όσα ήταν δεδομένα ή είχαν σημασία για τη γενιά των γονιών ή των παππούδων μας. Παρ’ όλα αυτά η επιστήμη και οι έρευνες μας λένε ότι χρειάζεται να αναθεωρήσουμε και να κοιτάξουμε λίγο προς τα πίσω προσπαθώντας να υιοθετήσουμε και πάλι συνήθειες που έχουμε βγάλει από την καθημερινότητά μας γιατί μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία.
Ψωνίζουμε τοπικά, πηγαίνοντας με τα πόδια στα μαγαζιά
Αντί για μια παραγγελία από το σουπερμάρκετ με κλικ και παραλαβή, μπορούμε να ψωνίσουμε τοπικά. Αυτό δεν βοηθάει μόνο οικονομικά τη γειτονιά μας, αλλά και το περιβάλλον και τη σωματική μας υγεία αφού ασκούμαστε περπατώντας προς τα μαγαζιά ή τη λαϊκή αγορά για να ψωνίσουμε όσα χρειαζόμαστε.
Μία παλιομοδίτικη Κυριακή
Οταν ήμασταν μικροί, η Κυριακή ήταν μία ημέρα ανάπαυσης, όλα ήταν κλειστά και το κυριακάτικο γεύμα ήταν ιερό και απαραβίαστο. Μπορεί – ειδικά μετά το μεσημέρι – να υπήρχαν παράπονα για… βαρεμάρα, κυρίως από τα παιδιά, αλλά σύμφωνα με την επιστήμη το να βαριόμαστε βοηθά τη δημιουργικότητα, ενθαρρύνοντας πιο ευφάνταστους τρόπους σκέψης.
Επίσης, εξέχουσα σημασία έχει ένα παλιομοδίτικο οικογενειακό κυριακάτικο γεύμα, που αποτελεί μια καλή ευκαιρία να συνδεθούμε με τους σημαντικούς ανθρώπους γύρω μας, να μιλήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και να αλληλοεπιδράσουμε.
Μάλιστα, έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δείχνει ότι όσο πιο συχνά τρώμε μαζί με την οικογένειά μας τόσο πιο πιθανό είναι να νιώθουμε ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι από τη ζωή μας.
Κλείνουμε την τηλεόραση, τουλάχιστον όταν πάμε για ύπνο
Παλιά, πριν τα ιδιωτικά κανάλια, το πρόγραμμα της τηλεόρασης δεν ήταν 24ωρο. Ξεκινούσε μετά το μεσημέρι και τελείωνε τα μεσάνυχτα. Δυστυχώς πλέον αυτό δεν γίνεται και όλοι μας είμαστε συνεχώς συνδεδεμένοι με την τεχνολογία, με αποτέλεσμα το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες να διαταράσσει το πρόγραμμα του ύπνου μας και κατά συνέπεια την υγεία μας.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο κακός ύπνος έχει συνδεθεί με την αύξηση του σωματικού βάρους και τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας.
Κρατάμε ημερολόγιο
Αρκετές μελέτες συνδέουν την πρακτική τού να κρατάμε ημερολόγιο με την καλύτερη ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων επιπέδων άγχους και των λιγότερο επαναλαμβανόμενων σκέψεων.
Η τήρηση ημερολογίου μπορεί να είναι ένας τρόπος να κάνουμε παύσεις και να αναλογιστούμε τι μας συμβαίνει σε καθημερινή βάση.
Μπορεί να μας βοηθήσει να παρατηρήσουμε καλύτερα τις εμπειρίες μας, να εντοπίσουμε και να επεξεργαστούμε διαφορετικά συναισθήματα και γενικότερα να αναπτύξουμε το κομμάτι του εαυτού μας που είναι σε θέση να βλέπει από την οπτική γωνία του παρατηρητή. Αυτό μπορεί να έχει πολύ θετική επίδραση στην ψυχική μας ευεξία.
Συναντάμε τους φίλους μας από κοντά
Η πανδημία και ο αυξανόμενος χρόνος που περνάμε στο Διαδίκτυο έχουν ως αποτέλεσμα να χάνουμε την προσωπική επικοινωνία που προκύπτει από το να βλέπουμε τους ανθρώπους όπως συνηθίζαμε.
Ομως, η σύνδεση τείνει να είναι ισχυρότερη όταν βλέπουμε τους ανθρώπους πρόσωπο με πρόσωπο, ενώ είναι δύσκολο για τη διαδικτυακή σύνδεση να λειτουργήσει στο ίδιο επίπεδο.
Εχει αποδειχθεί κλινικά ότι οι άνθρωποι που κοινωνικοποιούνται αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας, ενώ το Παγκόσμιο Συμβούλιο για την Υγεία του Εγκεφάλου αναφέρει ότι η διατήρηση των σχέσεων με τους φίλους και την οικογένεια και η συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες μας βοηθούν να παραμείνουμε πνευματικά ευφυείς καθώς γερνάμε.
Μαγειρεύουμε
Ξεχνάμε το delivery και τα έτοιμα γεύματα, καθώς η προετοιμασία και το μαγείρεμα των γευμάτων μας έχει ένα τεράστιο φάσμα πλεονεκτημάτων, από την επέκταση της δημιουργικότητας, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη δημιουργία αυτοεκτίμησης, μέχρι τα σωματικά οφέλη. Επιπλέον, είμαστε υπεύθυνοι για το πόσο αλάτι, ζάχαρη και λίπος μπαίνει στο γεύμα μας.
Μια μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν σπιτικά γεύματα περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι σε σύγκριση με τους ανθρώπους που το έκαναν αυτό λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα.
Ασχολούμαστε με το νοικοκυριό
Πιάνουμε το ξεσκονόπανο, τη σκούπα και ασχολούμαστε με το πλυντήριο. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης του 2021 διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός ελαφρών και βαριών οικιακών εργασιών (από το πλύσιμο μέχρι το καθάρισμα των παραθύρων και το τρίψιμο του πατώματος) συνδέεται με οξύτερες νοητικές ικανότητες και καλύτερες σωματικές δυνατότητες, ειδικά στους άνω των 65 ετών.
Η ενασχόληση με το νοικοκυριό φαίνεται να συνδέεται επίσης με την καλύτερη σωματική υγεία, καθώς οι συμμετέχοντες στην έρευνα φάνηκε ότι είχαν καλύτερη ισορροπία και συντονισμό.
Πόριτζ για πρωινό
Αν και οι περισσότεροι από εμάς δεν προλαβαίνουμε να καθίσουμε και να προετοιμάσουμε αλλά και να απολαύσουμε το πρωινό μας καθώς είμαστε πολυάσχολοι, η επιστήμη επαναλαμβάνει κάτι που μας έχει πει πολλές φορές: Το πρωινό είναι ένα πολύ σημαντικό γεύμα και δεν πρέπει να το παραλείπουμε.
Αλλά στην προκειμένη περίπτωση μας προτείνει και ένα συγκεκριμένο πρωινό που δεν είναι άλλο από το πόριτζ βρόμης, αφού αποδεικνύεται επιστημονικά ότι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσουμε το βάρος υπό έλεγχο (ή ακόμα και να χάσουμε βάρος) στη μέση ηλικία.
Και για του λόγου το αληθές, μια μελέτη του 2021 από το Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστώνη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης βοήθησε στον έλεγχο του βάρους αλλά και της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης συνδέεται με την υγεία του εντέρου και της καρδιάς και την πρόληψη των καρκίνων, του διαβήτη και της παχυσαρκίας.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον δρα Αναστάσιο Σπαντιδέα, παθολόγο-κλινικό φαρμακολόγο.