Συχνά ακούμε για τα πολλά οφέλη της γυμναστικής για την υγεία. Από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης μέχρι την προστασία της καρδιάς και των πνευμόνων, οι τακτικές προπονήσεις έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν μια σειρά από προνόμια, που αγγίζουν σχεδόν κάθε σύστημα στο σώμα. Μέσα σε αυτά συγκαταλέγεται και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού, κάτι που μας αφορά όλους με τον κορωνοϊό και την γρίπη να… «καραδοκούν».
Ποιος τύπος γυμναστικής ενισχύει το ανοσοποιητικό;
Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική πρακτική γιόγκα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, γνωστή και ως κορτιζόλη στο αίμα, γεγονός που οδηγεί σε λιγότερη φλεγμονή στο σώμα. Από πολλές απόψεις, η γιόγκα είναι ιδανική για την προώθηση της βέλτιστης λειτουργίας του ανοσοποιητικού, επειδή συνδυάζει στοιχεία κίνησης, αναπνοής και διαλογισμού.
Οι ενεργητικές στάσεις της γιόγκα εκτός από τους μυς, στοχεύουν στις αρθρώσεις, το κυκλοφορικό και το λεμφικό σύστημα. Οι στάσεις βελτιώνουν την κίνηση του λεμφικού υγρού στο σώμα, κάτι που βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος, εξηγούν οι ειδικοί.
Ορισμένες στάσεις της μάλιστα, διευκολύνουν την πέψη, γεγονός που κι αυτό συμβάλλει στο πιο δυνατό ανοσοποιητικό. Οι ενεργές στάσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη δημιουργία περισσότερου χώρου γύρω από τους πνεύμονές σας και να εντείνουν την κυκλοφορία του αίματος γύρω από το στήθος, το λαιμό και τη μύτη σας για να βοηθήσουν τους βλεννογόνους του σώματός σας (την πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στους ξένους εισβολείς) να αποδώσουν καλύτερα.
Εκτός από την εξαιρετικά ωφέλιμη γιόγκα, μελέτες δείχνουν ότι και η αερόβια άσκηση μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, να υποστηρίξει τη μικροχλωρίδα του εντέρου που καταπολεμά τα παθογόνα, να βελτιώσει τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και να μειώσει τον κίνδυνο λοιμώξεων.
Οποιοσδήποτε τύπος σωματικής δραστηριότητας που ανεβάζει τον καρδιακό σας παλμό τουλάχιστον στο 50% του μέγιστου για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετράει. Μπορείτε να τρέξετε, να περπατήσετε, να κάνετε ποδήλατο, κωπηλασία, πεζοπορία, να χρησιμοποιήσετε το ελλειπτικό μηχάνημα, να ανεβείτε σκάλες.
Πώς να οργανώσετε τις προπονήσεις σας
Οι άνθρωποι γυμνάζονται για διαφορετικούς λόγους. Αλλά αν θέλετε να επωφεληθείτε από μια ρουτίνα γυμναστικής για να σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς, οι ειδικοί συνιστούν τα ακόλουθα:
1. Βάλτε ποικιλία
Αντί να πηγαίνετε για τρέξιμο κάθε μέρα, για παράδειγμα, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα άσκησης που περιλαμβάνει διαφορετικούς τύπους κίνησης. Όλα είναι ευεργετικά, αρκεί να τα κάνετε με μέτρο.
Εάν ασκείστε καθημερινά, βάλτε λίγη ποικιλία, προσθέτοντας μερικές προπονήσεις cardio, άλλες προπονήσεις βάρη και μερικές ημέρες restorative yoga.
2. Αφήστε τις μαραθώνιες προπονήσεις
Κρατήστε τις προπονήσεις σας μεταξύ 20 και 60 λεπτών για τα βέλτιστα αποτελέσματα. Η άσκηση για περισσότερο από μία ώρα μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό.
Το να πιέζετε τακτικά το σώμα σας κάνοντας γυμναστική για παραπάνω από εξήντα λεπτά μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο υπερπροπόνησης, μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν δεν αναρρώνετε σωστά μετά από επαναλαμβανόμενες, έντονες προπονήσεις.
Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν παρατεταμένη κόπωση, ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους, επίμονο μυϊκό πόνο, κακή ποιότητα ύπνου, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, πεπτικά προβλήματα και απότομες εναλλαγές στην διάθεση.
3. Δώστε μια ευκαιρία στην γιόγκα
Ακόμα κι αν δεν σας αρέσει τίποτα περισσότερο από το να σηκώνετε βάρη, υπάρχει ένα πλεονέκτημα στην γιόγκα. Πέρα από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, σας βοηθά να χαλαρώσετε και να εκτονώσετε τα υψηλά επίπεδα έντασης που μακροχρόνια επιδρούν αρνητικά στην υγεία μας.
4. Μην ξεχνάτε τις διατάσεις
Μόλις ολοκληρώσετε την τελευταία σας επανάληψη, δώστε χρόνο στο σώμα σας να χαλαρώσει πριν να τρέξετε στις υπόλοιπες υποχρεώσεις σας. Πάντα τελειώνετε με διατάσεις που μπορούν να επιμηκύνουν τους μύες σας, να αποτοξινώσουν τη λέμφο και να φέρουν το νευρικό σας σύστημα σε ισορροπία.
Συμπεριλάβετε κινήσεις όπως το τέντωμα των χεριών, των ποδιών, του κορμού και του αυχένα, πλάγιες διατάσεις, οπίσθιες κάμψεις και αναστροφές για την απόλυτη ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
5. Μην ξεχνάτε τους κανόνες υγιεινής
Εάν επιλέγετε να γυμνάζεστε μαζί με άλλα άτομα, όπως στο γυμναστήριο, φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας μετά την προπόνησή σας. Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας ενώ χρησιμοποιείτε κοινό εξοπλισμό γυμναστικής, όπως βάρη ή ακόμα και χαλάκι γιόγκα.
6. Ακούστε το σώμα σας
Εάν αισθάνεστε ότι εμφανίζεται κρυολόγημα ή εμφανίζεται συμπτώματα ίωσης, τότε θα πρέπει να αφήσετε την γυμναστική και να πάρετε μια μέρα ξεκούρασης, μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα. Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με βιταμίνη C, ψευδάργυρο, καλή διατροφή και άφθονο ύπνο.