Τόσο οι γενετικοί όσο και οι παράγοντες του τρόπου ζωής είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην ευαισθησία στον διαβήτη τύπου 2. Λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για μια πάθηση που επηρεάζει τα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα, τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε με μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή να αντισταθμίσετε τον κίνδυνο, αποτρέποντας την εμφάνισή του. Μάλιστα, μπορεί να θέλετε να προσθέσετε το τσάι στην καθημερινή σας διατροφή για τον ίδιο ακριβώς σκοπό, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.
Πόσο μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη το τσάι;
Σε έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, μελετήθηκαν τα στοιχεία 19 μελετών κοορτής στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 1.076.311 άτομα.
Ενώ σημείωσαν επίσης πιθανές μεταβλητές στον τρόπο ζωής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν ένα έως τρία φλιτζάνια τσάι κάθε μέρα είχαν 4% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν τσάι.
Μάλιστα υπήρχε 17% χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 για όσους έπιναν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια τσάι κάθε μέρα.
Ωφέλιμες πολυφαινόλες και κατεχίνες
«Ενώ η μελέτη έδειξε 17% χαμηλότερο κίνδυνο για όσους καταναλώνουν 4 ή περισσότερα φλιτζάνια τσάι την ημέρα, δεν έχουμε καταλήξει στο γιατί η κατανάλωση τόσων πολλών φλιτζανιών τσάι την ημέρα έχει αυτή τη σχέση με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη», αναφέρουν οι ερευνητές.
Ταυτόχρονα, εξηγούν ότι «η πιο πιθανή εξήγηση πίσω από την ωφέλιμη δράση του τσαγιού είναι πιθανώς οι φυσικές ενώσεις που περιλαμβάνει, που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες παρέχουν σημαντικά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από πιθανές βλάβες και βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής».
Σημειώνουν επίσης ότι «το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, ένα είδος αντιοξειδωτικού, που μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη και να μειώσει την αντίσταση σε αυτήν».
Ποιο τσάι συνδέεται με τα οφέλη;
«Η κατανάλωση πράσινου, μαύρου ή oolong τσαγιού μπορεί να έχει κάποια πιθανά οφέλη για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, αλλά εξαρτάται πραγματικά από τον συνολικό τρόπο ζωής ενός ατόμου», προσθέτουν οι ειδικοί.
«Για παράδειγμα, δεν θέλετε να προσθέτετε ζάχαρη στο τσάι σας γιατί τότε ακυρώνετε τον σκοπό τους» καταλήγουν.