Σίγουρα, η γυμναστική είναι για πολλούς κάτι παραπάνω από μία απλή συνήθεια για καλύτερη υγεία. Αποτελεί ένα μέσο εκτόνωσης, μία μέθοδο για να βελτιώσουμε την διάθεσή μας, να αποκτήσουμε περισσότερη δύναμη και να τονώσουμε το αίσθημα της ευεξίας. Μήπως όμως, το έχετε παρακάνει το τελευταίο διάστημα; Οι καθημερινές έντονες προπονήσεις μέρα με τη μέρα ή ακόμα και η υπερβολική ένταση μπορεί να ωθήσει το σώμα στα άκρα.

Όταν η γυμναστική καταπονεί το σώμα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υπερκόπωση συμβαίνει όταν η δυσκολία της άσκησης υπερβαίνει αυτό που μπορεί να διαχειριστεί το σώμα φυσικά, χωρίς να χρειαστεί να «ενεργοποιήσει» τα προστατευτικά αντανακλαστικά της περιτονίας του σώματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά παθήσεων, από ήπιες και φευγαλέες έως χρόνιες και σοβαρές.

Όταν το σωματικό στρες δεν εξισορροπείται με την κατάλληλη ανάπαυση, μπορεί να προκύψουν τραυματισμοί και διάσπαση των ιστών. Είτε σηκώνετε μεγάλα βάρη είτε προπονείστε για ένα τρίαθλο, υπάρχουν πολλές ενδείξεις που μπορούν να υποδεικνύουν ότι μπορεί να γυμνάζεστε σε υπερβολικό βαθμό.

Ακολουθούν οι τέσσερις πιο βασικές που θα ήταν καλό να προσέχετε αλλά και πρακτικές πληροφορίες για το τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το σώμα σας να ανακάμψει.

Καυστικοί πόνοι

Ένας καυστικός πόνος (πιο οξύς από αυτό που νιώθετε συνήθως όταν σηκώνετε ένα μεγάλο βάρος) θα μπορούσε να είναι ένας δείκτης πιθανής μυϊκής καταπόνησης. Οποιοδήποτε επώδυνο είδος καύσου ή πόνος που δεν υποχωρεί με την ανάπαυση «θα μπορούσε να οδηγήσει σε τενοντίτιδα, ή χειρότερα, σε πραγματικό σχίσιμο των μυών» λένε οι ειδικοί.

Quick fix: Για να το φτιάξετε, οι ειδικοί συνιστούν να σταματήσετε αμέσως τη στιγμή που θα αρχίσετε να αισθάνεστε καταπόνηση. Είτε στις αρθρώσεις είτε στους μύες, ο έντονος, διαπεραστικός πόνος είναι ο τρόπος του σώματός σας να σας πει ότι η δραστηριότητα μπορεί να είναι πολύ έντονη.

Έντονη εφίδρωση

Η υπερβολική εφίδρωση κατά την διάρκεια της προπόνησής σας ή τα ασυνήθιστα κόκκινα μάγουλα ή γενικότερα το κόκκινο πρόσωπο σε συνδυασμό με τον κακό συντονισμό, μπορεί όλα να είναι πιθανά σημάδια θερμικής εξάντλησης.

Quick fix: Εάν παρατηρήσετε κάτι από τα παραπάνω σταματήστε την προπόνηση και πιείτε αρκετό νερό ώστε να ενυδατωθείτε. Ξαπλώστε με μια κρύα συσκευασία ή κομπρέσα στο μέτωπο και ή στο πίσω μέρος του λαιμού για να βοηθήσετε το σώμα να «ρίξει» πιο γρήγορα την θερμοκρασία. Η αναπλήρωση των υγρών που χάσατε κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι απαραίτητη ώστε το σώμα σας να ξεκινήσει τη διαδικασία αποκατάστασης.

Μυϊκές κράμπες

Όταν υπάρχει υπερβολική συσσώρευση γαλακτικού οξέος στους μύες σας, μπορεί να μειώσει την ικανότητα των ιστών να συστέλλονται, οδηγώντας σε κόπωση και αίσθημα βάρους στα άκρα. Η συσσώρευση γαλακτικού οξέος είναι αποτέλεσμα άσκησης υψηλής έντασης και συμβαίνει όταν δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο στους μύες για να διασπαστεί το γαλακτικό. Είναι ο τρόπος του σώματος να μας πει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει σωματικά να ασκείται.

Quick fix: Ολοκληρώστε σύντομα την προπόνησή σας και μην ξεχάσετε να κάνετε ήπιες διατατικές ασκήσεις που θα βοηθήσουν τους μυς να αποκατασταθούν πιο εύκολα. Κάντε διάλειμμα από την γυμναστική για μερικές ημέρες, μέχρι οι κράμπες ή ο πόνος να υποχωρήσουν.

Κυκλοθυμία

Όταν υπάρχει πάρα πολύ γαλακτικό οξύ στο σώμα, μπορεί να προκαλέσει μεταβολική ανισορροπία, η οποία μπορεί να «ρίξει» την διάθεση, την όρεξη, ακόμη και την πέψη, «οδηγώντας σε κακή λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα και την κακή επεξεργασία των τροφίμων» λένε οι ειδικοί.

Quick fix: Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε όταν το σώμα σας δεν είναι καλά, είναι να δώσετε προτεραιότητα στην ξεκούρασή σας, να ξαπλώσετε και να απολαύσετε μια ήπια δραστηριότητα, όπως το να δείτε την αγαπημένη σας σειρά.

Οι ειδικοί συνιστούν να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο αποθεραπείας σας εφαρμόζοντας πάγο σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος που πονάει μετά την άσκηση και κάνοντας μασάζ στους πονεμένους μύες για να βελτιώσετε τη ροή του αίματος.