Αν και το φθινόπωρο μπορεί να φέρει μια ποικιλία από νόστιμες εποχιακές γεύσεις, οι ψυχρότερες θερμοκρασίες μπορούν επίσης να φέρουν την εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης. Κι ενώ καμία συγκεκριμένη τροφή δεν είναι ένας σίγουρος τρόπος για την πρόληψη ασθενειών, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά που πρέπει να τρώτε περισσότερο για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Ακολουθούν 6 αγαπημένα φθινοπωρινά superfoods από τα οποία μπορείτε να επωφεληθείτε:
Πράσα
Τα πράσα (μαζί με τα κρεμμύδια, τα εσαλότ, το σκόρδο και το σχοινόπρασο) ανήκουν σε μια ομάδα φυτών γνωστά για τις θειούχες ενώσεις που τους δίνουν μοναδικές, πικάντικες γεύσεις αλλά και οφέλη για την υγεία. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση τροφών με αυτές τις ενώσεις θείου μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο – ιδιαίτερα στο πεπτικό και στον προστάτη – και για καρδιακές παθήσεις. Tip: Χρησιμοποιήστε το πράσο ως υποκατάστατο για τα κρεμμύδια στις συνταγές. Μπορείτε επίσης να το καραμελώσετε!
Αχλάδια
Τα αχλάδια είναι ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά φρούτο, ιδιαίτερα σε φυτικές ίνες (ένα μέτριο αχλάδι έχει περίπου 6 γραμμάρια), καθώς και αντιοξειδωτικά. Τα αχλάδια είναι επίσης μια ιδανική επιλογή φρούτου για όσους παρακολουθούν το σάκχαρο στο αίμα, καθώς θεωρούνται τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Tip: Φάτε τα ολόκληρα ή κόψτε τα σε φέτες και σερβίρετε με βούτυρο αμυγδάλου και δίπλα ένα κομμάτι φρυγανιάς ή ψιλοκόψτε τα και προσθέστε τα σε σαλάτες, πιλάφι και μαγειρεμένα δημητριακά ή ζεστό πλιγούρι βρώμης.
Λαχανάκια Βρυξελλών
Τα λαχανάκια Βρυξελλών όταν γίνουν σωστά είναι πολύ νόστιμα, καθώς είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη C και βήτα-καροτίνη, κάλιο, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες και βιταμίνη Κ, καθώς και γλυκοζινολικό – ένα φυτοχημικό που σχετίζεται με την προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου. Tip: Το ψήσιμο για να καραμελώσουν τα φυσικά τους σάκχαρα είναι ένας από τους ευκολότερους και πιο γευστικούς τρόπους για να μαγειρέψετε τα λαχανάκια Βρυξελλών, αλλά μπορούν επίσης να καταναλωθούν ωμά σε φύλλα. Δύο καλές συνταγές για αρχάριους λαχανάκια είναι τα λαχανάκια Βρυξελλών με μπέικον, σκόρδο και εσαλότ και η σαλάτα με φύλλα από λαχανάκια Βρυξελλών.
Γλυκοκολοκύθα
Οι κολοκύθες είναι καλές πηγές βιταμινών Α, C και Κ. Οι φωτεινές κίτρινες-πορτοκαλί αποχρώσεις τους προέρχονται από ένα είδος φυτοχημικών, γνωστών ως καροτενοειδή που περιλαμβάνουν το αντιοξειδωτικό βήτα-καροτίνη. Αυτές οι ενώσεις παίζουν βασικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των ματιών, στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση του κινδύνου καρκίνου. Η γλυκιά γεύση τους σημαίνει επίσης ότι είναι ιδανικό υποκατάστατο για τις γλυκοπατάτες, με χαμηλότερους υδατάνθρακες. Tip: Το ψήσιμο με φρέσκα βότανα ή μπαχαρικά (όπως με βούτυρο, φασκόμηλο και θυμάρι) είναι μια εξαιρετικά απλή μέθοδος για να πάρετε πολλή γεύση.
Ροζ γκρέιπφρουτ
Όλα τα εσπεριδοειδή παρέχουν τεράστιες δόσεις βιταμίνης C, καθιστώντας τα καλές επιλογές για τακτική κατανάλωση τους χειμερινούς μήνες για την υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού. Αλλά το γκρέιπφρουτ μπορεί να προσφέρει πρόσθετα οφέλη σε ό,τι αφορά την απώλεια βάρους και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Tip: Φάτε μισό γκρέιπφρουτ, ή πασπαλίστε το με μια ιδέα κανέλας και μαύρης ζάχαρης και στη συνέχεια ψήστε το, ή στύψτε το χυμό του για να τον χρησιμοποιήσετε σε μια μαρινάδα ή ένα κοκτέιλ. Μπορείτε επίσης να το τεμαχίστε σε μικρά κομμάτια και να το προσθέσετε σε πράσινες σαλάτες συνοδεύοντάς το με καρύδια και φέτα.
Κράνα
Έρευνες δείχνουν ότι τα κράνα αποτελούν ισχυρές πηγές αντιοξειδωτικών και μπορεί να προσφέρουν αντιμικροβιακά οφέλη. Τα κράνα περιέχουν διάφορους τύπους φυτοχημικών ουσιών, μία από τις οποίες καταπολεμά τα βακτήρια που σχηματίζουν λοιμώξεις στο ουροποιητικό σύστημα – ένα προνόμιο που προέρχεται από την κατανάλωση του χυμού τους ή ολόκληρου του κράνα. Πρόσθετες φυτικές ενώσεις στο superfood αυτό φαίνεται να βελτιώνουν τον αριθμό της χοληστερόλης για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Tip: Φάτε τα κράνα ολόκληρα ως ένα γλυκό σνακ ή ψημένα στο φούρνο για να εξισορροπήσετε τη φυσική τους οξύτητα. Κι όταν πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, δοκιμάστε να φτιάξετε τη δική σας φρέσκια σάλτσα κράνμπερι.