Η υγιής αρτηριακή πίεση για τους περισσότερους ανθρώπους είναι συνήθως μικρότερη από 120/80 mm Hg. Κι ενώ δεν υπάρχει ένα αποδεκτό πρότυπο για τη χαμηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπόταση, οι μετρήσεις που είναι μικρότερες από 90/60 mm Hg θεωρούνται ανησυχητικές.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι υπότασης, οι οποίοι ποικίλλουν ως προς το πότε πέφτει η αρτηριακή πίεση. Οι κύριοι τύποι είναι:

Ορθοστατική υπόταση – Συμβαίνει όταν η αρτηριακή πίεση κάποιου πέφτει όταν σηκώνεται όρθιος. Μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα ή λιποθυμία και μπορεί να οδηγήσει σε πτώσεις ή τραυματισμούς, ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Μεταγευματική υπόταση – Εμφανίζεται μετά το φαγητό, καθώς η διαδικασία της πέψης απαιτεί από το σώμα να αντλεί περισσότερο αίμα στο στομάχι και στο λεπτό έντερο. Σε μερικούς ανθρώπους, αυτό δεν συμβαίνει αποτελεσματικά και μπορεί να εμφανιστεί χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Σοβαρή υπόταση που συνδέεται με σοκ – Αυτή είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση και κάποιος με συμπτώματα σοκ χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα. Το σοκ μπορεί να προκληθεί από αιμορραγία, μεγάλα εγκαύματα ή υπερβολική απώλεια σωματικών υγρών.

Ο λόγος για τον οποίο κάποιος έχει χαμηλή αρτηριακή πίεση θα καθορίσει ποια τρόφιμα ή ποτά μπορεί να είναι ωφέλιμα να καταναλώσει.

Οι καλύτερες τροφές για να επανέλθει γρήγορα η πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα

Αλάτι

Τα άτομα που έχουν χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να ωφεληθούν από την αύξηση της πρόσληψης αλατιού. Αυτό μπορείτε να το κάνετε με τους εξής τρόπους:

  • προσθέτοντας μια πρέζα αλάτι σε ένα ποτήρι νερό
  • καρυκεύοντας το φαγητό με αλάτι
  • τρώγοντας αλμυρά τρόφιμα, όπως ελιές ή αντζούγιες
  • επιλέγοντας ως σνακ παστούς ξηρούς καρπούς

Τρόφιμα που περιέχουν φυλλικό οξύ

Η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος μπορεί να προκαλέσει αναιμία, η οποία συνήθως προκαλεί υπόταση. Μπορείτε να πάρετε φυλλικό οξύ τρώγοντας πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, όσπρια, αυγά, παντζάρια, εσπεριδοειδή, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φύτρο σιταριού και συκώτι.

Τροφές με βιταμίνη Β12

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 μπορεί επίσης να προκαλέσει αναιαμία. Καλές διατροφικές πηγές βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν το κρέας, τα αυγά, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το τυρί. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να επιλέξουν τροφές εμπλουτισμένες με βιταμίνη Β12, όπως δημητριακά πρωινού και γάλατα φυτικής προέλευσης.

Πίνετε υγρά

Η αρτηριακή πίεση ενός ατόμου μπορεί να πέσει εάν αφυδατωθεί. Είναι απαραίτητο να διατηρείτε επαρκή επίπεδα υγρών πίνοντας νερό και άλλα ποτά. Οι ηλικιωμένοι μπορεί να αφυδατωθούν πιο γρήγορα και οι φροντιστές τους μπορεί να χρειαστεί να τους υπενθυμίσουν να πίνουν τακτικά υγρά.

Τρόφιμα και ποτά που περιέχουν καφεΐνη

Τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, οι μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις της καφεΐνης στην αρτηριακή πίεση είναι ασαφείς. Η έρευνα υποστηρίζει ότι ο καφές αυξάνει προσωρινά την αρτηριακή πίεση μόνο σε άτομα που δεν τον πίνουν τακτικά. Άλλα τρόφιμα και ποτά που περιέχουν καφεΐνη περιλαμβάνουν τη σοκολάτα, το τσάι, το κακάο και μερικά αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά.

Ποιες τροφές να αποφεύγετε αν έχετε υπόταση

Οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε μια υγιεινή διατροφή και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουν. Ωστόσο, κάποιος με χαμηλή αρτηριακή πίεση δεν πρέπει να επιλέγει τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να ανεβάσετε την πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα

  • Εάν κάποιος έχει μεταγευματική υπόταση, μπορεί να δοκιμάσει να τρώει μικρότερα, πιο συχνά γεύματα. Μπορεί να είναι σε θέση να τα χωνέψει πιο αποτελεσματικά, κάτι που μπορεί να βοηθήσει την αρτηριακή του πίεση.
  • Τα άτομα που έχουν ορθοστατική υπόταση θα πρέπει να σηκώνονται αργά από καθιστή ή ξαπλωμένη θέση για να αποφύγουν τη λιποθυμία και τη ζάλη. Μπορεί επίσης να θέλουν να κρατήσουν κάτι σταθερό καθώς το κάνουν.
  • Κάποιος που δεν πίνει αρκετά υγρά μπορεί να είναι σε θέση να αυξήσει την αρτηριακή του πίεση διατηρώντας την ενυδάτωσή του.
  • Εάν έχετε σε τακτική βάση συμπτώματα χαμηλής αρτηριακής πίεσης, θα πρέπει να το συζητήσετε με το γιατρό σας. Ομοίως, αν η υπόταση προκαλείται από κάποιο φάρμακο που λαμβάνετε, ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει τις παρενέργειες και να κάνει τις απαραίττηες προσαρμογές.