Το κερί – η κυψελίδα – παράγεται συνεχώς από τους αδένες που βρίσκονται στο δέρμα των αφτιών μας ώστε να τα προστατεύει από τη βρωμιά και τα βακτήρια και να βοηθά στο να αποβάλλεται το νερό. Σε κάποιους ανθρώπους για λόγους γενετικούς ή άλλους μπορεί να παράγεται περισσότερο κερί από ό,τι χρειάζεται ή αυτό που παράγεται να μην μπορεί να αποβληθεί από τα αφτιά, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται κερί, που δημιουργεί δυσάρεστα συμπτώματα και κατά συνέπεια τα αφτιά να έχουν ανάγκη να καθαριστούν.
Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο, σε άλλες περιπτώσεις, να υπάρχει το αντίθετο πρόβλημα και τα αφτιά να μην παράγουν επαρκή ποσότητα κεριού.
Τα αφτιά αυτοκαθαρίζονται
Αν και συχνά θεωρούμε ότι μπορούμε να καθαρίσουμε τα αφτιά μας από το κερί, βάζοντας μέσα τους μπατονέτες, βαμβάκια κ.ά., κάνουμε μεγάλο λάθος γιατί σε τέτοια περίπτωση είναι πιο πιθανό να κάνουμε κακό παρά καλό.
Υπάρχει δηλαδή το ενδεχόμενο να τραυματίσουμε το τύμπανο ή τον έξω ακουστικό πόρο ή/και να σπρώξουμε το κερί ακόμα πιο βαθιά στο αφτί μας. Γενικά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα αφτιά μας έχουν την ικανότητα να αυτοκαθαρίζονται καθώς το κερί έχει τη φυσική τάση να βγαίνει προς τα έξω παρασύροντας μαζί του όλες τις βρωμιές και γι’ αυτό δεν χρειάζεται να πειράζουμε εμείς τα αφτιά μας.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι – αφού το κερί βγει φυσικά προς τα έξω – να τα καθαρίζουμε, μετά το μπάνιο κατά προτίμηση, ελαφριά στο εξωτερικό τους κανάλι με μία πετσέτα, λίγο βαμβάκι ή χαρτί. Σε κάθε περίπτωση, αν τελικά τα αφτιά μας παράγουν πολύ κερί και χρειάζονται καθάρισμα, ο μόνος κατάλληλος για να το κάνει είναι ο ωτορινολαρυγγολόγος.
Πώς θα καταλάβουμε ότι χρειάζεται να καθαρίσουμε τα αφτιά μας στον γιατρό;
Τα συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν στον ωτορινολαρυγγολόγο ώστε να διερευνήσουμε την πιθανότητα να έχει μαζευτεί πολύ κερί στα αφτιά μας και να χρειάζεται να το καθαρίσει ο γιατρός είναι:
* Η μείωση της ακοής μας.
* Πόνος στα αφτιά.
* Η αίσθηση ότι τα αφτιά μας είναι βουλωμένα.
* Οι εμβοές.
* Οι ζαλάδες και ο ίλιγγος.
Γιατί μαζεύεται πολύ κερί στα αφτιά μας;
Ο οργανισμός μερικών ανθρώπων παράγει υπερβολική ποσότητα κεριού ή το αφτί δεν καταφέρνει να αποβάλει το κερί όπως θα έπρεπε και όπως γίνεται φυσιολογικά – επειδή έχει διαταραχθεί η δομή του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου κατά κανόνα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις το κερί χρειάζεται να καθαριστεί από τον γιατρό. Οι μέθοδοι που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο γιατρός είναι: η αφαίρεση με ειδικό εργαλείο, η αναρρόφηση (που είναι και η πιο συνηθισμένη μέθοδος που χρησιμοποιούν οι γιατροί σε αυτές τις περιπτώσεις) και ο διακλυσμός (σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείται χλιαρό νερό).
Συνήθως, οι άνθρωποι που τα αφτιά τους παράγουν πολύ κερί χρειάζεται να επισκέπτονται τον γιατρό τους σε τακτικά χρονικά διαστήματα – μία φορά τον χρόνο ή όποτε εμφανίζουν κάποιο ενοχλητικό σύμπτωμα – ώστε να τους τα καθαρίζει.
Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο ο γιατρός να συστήσει ειδικές σταγόνες που βοηθούν στη ρευστοποίηση και στην απομάκρυνση του κεριού από μόνο του, που όμως χρειάζονται προσοχή όταν χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που είναι διαβητικοί ή έχουν πρόβλημα με το τύμπανό τους γιατί υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Ζηνοβία Αλατζίδου, MD, MSc, χειρουργό-ωτορινολαρυγγολόγο.