Για ορισμένους ανθρώπους τα 10.000 βήματα ημερησίως είναι πολλά ενώ για άλλους μπορεί να είναι αρκετά. Ανεξαρτήτως από τις προσωπικές μας ανάγκες, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πρόκειται για τον ιδανικό αριθμό για την μείωση του κινδύνου ασθενειών και θανάτου, ωστόσο και ο ρυθμός που περπατάτε φαίνεται να είναι εξίσου σημαντικός. Οι έρευνες, που δημοσιεύθηκαν στα περιοδικά JAMA Internal Medicine και JAMA Neurology, παρακολούθησαν 78.500 ενήλικες με trackers.
Ανεβάστε ρυθμό
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας διαπίστωσαν ότι ο μειωμένος κίνδυνος άνοιας, καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και θανάτου σχετίζεται με την επίτευξη 10.000 βημάτων την ημέρα. Ωστόσο, ένας ταχύτερος ρυθμός βάδισης, όπως συμβαίνει με το power walking, έδειξε οφέλη πάνω και πέρα από τον αριθμό των βημάτων που σημειώθηκαν.
«Το μήνυμα εδώ είναι ότι για προστατευτικά οφέλη για την υγεία οι άνθρωποι θα μπορούσαν όχι μόνο να στοχεύουν ιδανικά για 10.000 βήματα την ημέρα, αλλά και να στοχεύουν να περπατούν πιο γρήγορα», δήλωσε ο συν-επικεφαλής συγγραφέας και ερευνητής στο University of Sydney’s Charles Perkins Centre and Faculty of Medicine and Health.
Ποια τα οφέλη για την υγεία ανά αριθμό βημάτων
«Για τα λιγότερο δραστήρια άτομα, η μελέτη μας δείχνει επίσης ότι μόλις 3.800 βήματα την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας κατά 25%» δήλωσε ο συν-επικεφαλής συγγραφέας και αναπληρωτής καθηγητής από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας και ανώτερος ερευνητής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Κάντιθ.
Στα βασικότερα ευρήματά τους επισημαίνουν:
- Κάθε 2.000 βήματα μείωσαν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σταδιακά κατά 8 έως 11%.
- Παρόμοιες συσχετίσεις παρατηρήθηκαν για τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου.
- Ένας υψηλότερος αριθμός βημάτων ανά ημέρα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας κάθε αιτίας.
- Τα 9.800 βήματα ήταν η βέλτιστη δόση που συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας κατά 50%, ωστόσο ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 25% με μόλις 3.800 βήματα την ημέρα.
- Η ένταση του βήματος ή ο ταχύτερος ρυθμός έδειξαν ευεργετικές συσχετίσεις για όλα τα αποτελέσματα (άνοια, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και θάνατο) πέρα από τα συνολικά καθημερινά βήματα.
«Το πλήθος βημάτων γίνεται εύκολα κατανοητό και χρησιμοποιείται ευρέως από το κοινό για την παρακολούθηση των επιπέδων δραστηριότητας χάρη στην αυξανόμενη δημοτικότητα των tracker φυσικής κατάστασης και των εφαρμογών, αλλά σπάνια οι άνθρωποι σκέφτονται τον ρυθμό των βημάτων τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.