ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ επιστρέφουν στη σκέψη των αρχαίων Ελλήνων και παρουσιάζουν: “Οι Επτά Σοφοί”

Θαλής ο Μιλήσιος, Σόλων ο Αθηναίος, Βίας ο Πριηνεύς, Πιττακός ο Μυτιληναίος, Χίλων ο Λακεδαιμόνιος, Κλεόβουλος ο Ρόδιος, Περίανδρος ο Κορίνθιος.

Αποφθέγματα, ρήσεις και γνωμικά, τα οποία δίνουν μαθήματα κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

Από τους Επτά σοφούς, που εδώ και αιώνες, αποτελούν θρύλο του δυτικού πολιτισμού.

Τα αυθεντικά κείμενα με τη μετάφρασή τους, επεξηγηματικά σχόλια και διαφωτιστικές αναλύσεις.

Οι Επτά Σοφοί, εδώ και είκοσι πέντε αιώνες, αποτελούν θρύλο του δυτικού πολιτισμού. Ονομάστηκαν «σοφοί» για τις αποφθεγματικές ρήσεις τους, τα γνωμικά με τα οποία έδιναν μαθήματα κοινωνικής και πολιτικής ζωής στους συμπολίτες τους. Στην έκδοση αυτή έχουν συγκεντρωθεί τα σωζόμενα κείμενα από τους αρχαίους συγγραφείς που παραδίδουν τις συστηματικότερες σχετικές πληροφορίες (τον Διογένη Λαέρτιο, τον Ιωάννη Στοβαίο και τον Πλούταρχο). Τα κείμενα παρατίθενται στην πρωτότυπη μορφή τους και μεταφράζονται στα νέα ελληνικά, ενώ τα εισαγωγικά σημειώματα και τα διαφωτιστικά σχόλια του Δημητρίου Λυπουρλή καθιστούν το έργο επωφελές για όλους τους αναγνώστες.

Η «ιστορία της φιλοσοφίας»

Αρκετούς αιώνες πριν από τον Διογένη Λαέρτιο είχαν αρχίσει να γράφονται έργα -εμείς θα τα λέγαμε σήμερα- «ιστορίας της φιλοσοφίας». Την αρχή πρέπει να την έκανε ο Περιπατητικός φιλόσοφος και βιογράφος Σωτίων από την Αλεξάνδρεια (γνωστός με το παρωνύμιο ο πρεσβύτερος), που στον 2ο αιώνα π.Χ. (μεταξύ 200 και 170;) έγραψε ένα βασικό για την ιστορία της ελληνικής φιλοσοφίας έργο, το οποίο και δημιούργησε τον τύπο για μια ολόκληρη σειρά μεταγενέστερων έργων. Στόχο είχαν να παρουσιάσουν την ανάπτυξη και την εξέλιξη, αλλά και τις αμοιβαίες επιδράσεις των διάφορων φιλοσοφικών σχολών (των αιρέσεων, όπως έλεγαν τότε).

Aκολουθώντας των τύπο των συλλεκτικών εργασιών του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου ο Σωτίων χώριζε τους φιλοσόφους σε ομάδες, με επικεφαλής στην κάθε ομάδα τον πρώτο δάσκαλο, τον αρχηγό της συγκεκριμένης σχολής. Τη βιογραφία του κάθε φιλοσόφου τη συνόδευε και με τον κατάλογο των έργων του.

Στο έργο του (που πρέπει να αποτελούνταν από περισσότερα από 13 βιβλία) ο Σωτίων είχε δώσει τον τίτλο Διαδοχές των φιλοσόφων, έναν τίτλο με τον οποίο ήθελε να δηλώσει ότι στο έργο του παρακολουθούσε τη διαδοχή των διευθυντών της κάθε σχολής, τη γενεαλογία της, ας πούμε. Μαζί με τον τύπο της συγγραφής ο Σωτίων κληροδότησε στους μεταγενέστερους και τον τίτλο του έργου του.

Αργότερα

Ο Ηρακλείδης ο Λέμβος, υπάλληλος στην υπηρεσία του Πτολεμαίου του Στ’, του βασιλιά της Αιγύπτου που έμεινε στην ιστορία γνωστός με το παρωνύμιο Φιλομήτωρ, εξέδωσε το έργο του Σωτίωνα σε μια συντομευμένη μορφή (σε 6 βιβλία). Σε συντομευμένη επίσης μορφή εξέδωσε τις βιογραφίες φιλοσόφων του Σάτυρου από την Κάλλατη του Πόντου (γύρω στο 200 π.Χ.).

Γύρω στο 200 π.Χ. Διαδοχές των φιλοσόφων είχε γράψει και ο Ροδίτης Αντισθένης, ενώ ο Διοκλής από τη Μαγνησία (στον 1ο αιώνα π.Χ.) έγραψε βιογραφίες των φιλοσόφων (με άφθονο δοξογραφικό υλικό, με παράθεση δηλαδή των βασικότερων διδασκαλιών τους) κάτω από τον τίτλο Επιδρομή των φιλοσόφων, πράγμα που δηλώνει ότι το έργο του Διοκλή είχε τον χαρακτήρα συνοπτικού σχεδιαγράμματος.

Μαζί

National Geographic Traveller

  • Μαρόκο: Ερημος, θαύματα και αστέρια
  • Ο νέος βαθύς Νότος. Ταξιδεύουμε στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ.
  • Ιρλανδία: Οδοιπορικό στη Χάλκινη Ακτή
  • Αφρική. Πέντε νέες τάσεις που μεταμορφώνουν το παραδοσιακό σαφάρι
  • Οψεις μιας αρχαίας χώρας. Ζωγραφικό αφιέρωμα στο Βιετνάμ

Μόνιμες στήλες

  • Από άκρη σε άκρη: Δυτική Κορνουάλη
  • Προσωπικός ξεναγός: Ντούνεντιν
  • Σαββατοκύριακο στο… Μπέργκεν
  • Μένουμε Ελλάδα: Λίμνη Κερκίνη
  • Διαμονή: Φλωρεντία
  • Γεύσεις: Αλγκάρβε
  • 5 τρόποι με την.. αγκινάρα
  • Οδηγός πόλης: Ντουμπάι

Και όπως πάντα το

ΟΚ!

Το περιοδικό των διασήμων!

Ελεονώρα Μελέτη – Θοδωρής Μαροσούλης

«Στη σχέση μας λειτουργήσαμε με το ένστικτο»

Η παρουσιάστρια του «MEGA Kαλημέρα» και ο θεατρικός παραγωγός σύζυγός της φωτογραφίζονται πρώτη φορά μαζί, για το ΟΚ!

 

Bασίλισσα Ελισάβετ

1926-2022

Η συναρπαστική ζωή μιας από τις πιο επιδραστικές γυναίκες όλων των εποχών

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Δημήτρης Μοθωναίος

«Ημουν μέσα σε έναν λαβύρινθο»

 

Μαρέβα Μητσοτάκη – Μπριζίτ Μακρόν

Μαθήματα στυλ στο Παρίσι

Κούλης Νικολάου

«Νιώθω ευλογημένος που συνάντησα τον Αντρέα Γεωργίου»

 

Παύλος & Μαρί Σαντάλ

Επίσημη εμφάνιση στην Κοπεγχάγη

 

-Αποκλειστικά ρεπορτάζ

-Αποκαλυπτικές συνεντεύξεις

Η αγαπημένη αναγνωστική συνήθεια, κάθε εβδομάδα με ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €3,90
(Συμπεριλαμβάνεται, τιμή βιβλίου: « Επτά Σοφοί»: €1,90)