Τώρα που ο μύθος των 10.000 βημάτων την ημέρα έχει καταρριφθεί επισήμως ως το σημείο αναφοράς για την ενίσχυση της φυσικής κατάστασης, πολλοί αναρωτιούνται ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός που θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε υγιείς, ενισχύοντας τις πιθανότητες να ζήσουμε περισσότερο αλλά και καλύτερα.
Την απάντηση έρχεται να δώσει πρόσφατη επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, η οποία εξέτασε πώς το power walking, το να περπατάμε δηλαδή σε πιο ζωηρό ρυθμό, μπορεί να είναι ευεργετικό.
Κάνουμε power walking και ζούμε καλύτερα
Η τεράστια μελέτη παρακολούθησε 47.000 συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια επτά ετών και προσπάθησε να διερευνήσει πώς το power walking επηρέασε τα ποσοστά θνησιμότητας χρησιμοποιώντας επιταχυνσιόμετρα, συσκευές που μετρούν τις αλλαγές στην ταχύτητα, για την παρακολούθηση της φυσικής δραστηριότητας.
Από τους ανθρώπους που μελετήθηκαν, το 53% ήταν γυναίκες, και μεταξύ άλλων ευρημάτων, η μελέτη αποκάλυψε σημαντικά στοιχεία για το πόσο χρειάζεται να περπατά κανείς έντονα για να αποκομίσει όλα τα οφέλη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν ξεκινούσαν να περπατούν πιο έντονα για επιπλέον δέκα λεπτά την ημέρα, θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε περισσότερους από 111.000 θανάτους κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει θεωρητικά ότι εάν δεν περπατάτε ιδιαίτερα αυτήν την στιγμή, δέκα λεπτά την ημέρα power walking θα ήταν αρκετό για να παρατείνετε την διάρκεια ζωής σας.
Κι αν ήδη περπατάτε και αφιερώνετε χρόνο σε βόλτες, θα χρειαστεί να προσθέσετε επιπλέον 10 λεπτά σε έναν πιο έντονο ρυθμό για να αποκομίσετε τα έξτρα οφέλη.
Επιπλέον, η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μέτριας έως έντονης έντασης κατά 10, 20 ή 30 λεπτά την ημέρα συσχετίστηκε με μείωση 6,9%, 13% και 16,9% στον αριθμό των θανάτων ανά έτος, αντίστοιχα. Αυτό υποδηλώνει ότι ακόμη και αυτές οι σύντομες, μισάωρες βόλτες μπορούν να τονώσουν σημαντικά την υγεία σας.
Πώς θα το κάνετε
Το power walking είναι παρόμοιο με το τυπικό βάδισμα αλλά γίνεται με μεγαλύτερη ένταση και με ταχύτερο ρυθμό. Με άλλα λόγια, ο αριθμός των βημάτων ανά λεπτό θα αυξηθεί και μπορεί να χρησιμοποιηθεί περισσότερο το πάνω μέρος του σώματος, συγκεκριμένα τα χέρια, για να προωθήσει το σώμα προς τα εμπρός.
Κάποιος μπορεί να διαπιστώσει ότι η αναπνοή του είναι πιο δύσκολη και ο καρδιακός του ρυθμός είναι πιο γρήγορος.
Ωστόσο, για εκείνος που αναζητούν ένα συγκεκριμένο αριθμό βημάτων οι ειδικοί επισημαίνουν: «Για ενήλικες 60 ετών και άνω, τα 6.000 έως και 8.000 βήματα την ημέρα φάνηκαν να έχουν την μεγαλύτερη επίδραση στη μείωση της θνησιμότητας ενώ για ενήλικες κάτω των εξήντα ετών το εύρος αυξάνεται σε 8.000 με 10.000 βήματα ημερησίως.