Υλικά
250 γρ. φακές
1 πακέτο παπαρδέλες
400 γρ. ντομάτες τριμμένες
1 κουταλάκι κύμινο
1 σκελίδα σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι φρέσκο
1 καρότο
Eλαιόλαδο
Aλάτι, πιπέρι
Tριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι
Φρέσκος βασιλικός για το σερβίρισμα
Eκτέλεση
1. Βράζουμε τις φακές σε ένα κατσαρολάκι με νερό μαζί με ένα φύλλο δάφνης και μία σκελίδα σκόρδο. Αφού μαλακώσουν αρκετά (σχεδόν να λιώνουν), αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και τις αλατίζουμε.
2. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το καρότο και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το κύμινο και αλατοπιπερώνουμε. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για 20΄ περίπου.
3. Σουρώνουμε τις φακές και τις προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με 1 ποτήρι από το ζουμί τους.
4. Αφού πάρουν βράση, τα αφήνουμε να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το περιττό νερό και να δέσει η σάλτσα.
5. Στο μεταξύ βράζουμε τις παπαρδέλες, τις σουρώνουμε, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
6. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα, φρέσκο βασιλικό, μία έξτρα κουταλιά σούπας ελαιόλαδο και τριμμένο τυρί.