Γυμνάζει το σώμα, χαλαρώνει τον νου και εξασφαλίζει μια σειρά από οφέλη για τον οργανισμό που ίσως δεν είχαμε ποτέ φανταστεί. Πόσο μάλιστα αν κάνουμε καθιστική ζωή. Δεν μιλάμε για κάποιο νέο, εντυπωσιακό trend γυμναστικής, αλλά για την κηπουρική.
Η ενασχόληση με τα φυτά αποτελεί μία εξαιρετική μέθοδο όχι μόνο για να περνάμε ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο μας ή για να καλλιεργήσουμε το δικό μας μποστάνι, έστω και μικρό, από το οποίο θα αντλούμε πρώτες ύλες για μία υγιεινή διατροφή, αλλά και για να διατηρούμαστε σε φόρμα.
Και όσοι από εμάς δεν διαθέτουν σπίτι με αυλή ή κήπο, δηλαδή οι περισσότεροι που ζούμε στις πόλεις, δεν χρειάζεται να απορρίψουμε την ιδέα.
Ακόμα και ένα μικρό μπαλκόνι αρκεί για γίνει ένας μικρός παράδεισος του fitness.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης των Ασθενειών, η κηπουρική συγκρίνεται με μία ήπιας εντάσεως καρδιαγγειακή άσκηση, η οποία μπορεί να κάψει ως και 300 θερμίδες μέσα σε 30’-45’. Ωστόσο ακόμη και δέκα λεπτά ενασχόλησης κάποιες φορές την εβδομάδα είναι σημαντικά, επισημαίνουν οι διάφορες μελέτες.
Πλήρες workout η κηπουρική
Η κηπουρική μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα πλήρες πρόγραμμα γυμναστικής που γυμνάζει ταυτόχρονα πολλές μυϊκές ομάδες.
Περιλαμβάνει αεροβικές ασκήσεις όπως το κούρεμα, το σάρωμα με την τσουγκράνα, τη φύτευση, αλλά και ασκήσεις αντίστασης, όπως το τσάπισμα, το ξεχορτάριασμα, το κόψιμο των κλαδιών.
Κατά τη διάρκειά τους θυμόμαστε να χρησιμοποιούμε και τα δύο χέρια εναλλάξ προκειμένου να γυμνάζουμε εξίσου και τις δύο πλευρές μας. Π.χ. αντί να κρατάμε την τσουγκράνα με τον ίδιο τρόπο, την κρατάμε 5 λεπτά με το ένα χέρι και 5 με το άλλο.
Επίσης αν μένουμε σε κάποιον όροφο πολυκατοικίας, αποφεύγουμε το ασανσέρ και μεταφέρουμε από τις σκάλες τα σακιά με το χώμα, το λίπασμα και τις γλάστρες που θέλουμε να μεταφυτεύσουμε.
Αυτή η μέθοδος θα νιώσουμε ότι δυναμώνει τα πόδια και σφίγγει τους γλουτούς.
Τα απροσδόκητα οφέλη
– Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και συμβάλλει στην απώλεια βάρους
Σε 30 λεπτά ενασχόλησης με τον κήπο ένα άτομο 65-70 κιλών μπορεί να κάψει 150 θερμίδες, για το κούρεμα του γκαζόν 120 θερμίδες, για το σκάψιμο στο χώμα ως και 190. Σημειωτέον ότι όσο πιο βαρείς είμαστε τόσο περισσότερο καίμε.
-Γυμνάζει ταυτόχρονα πολλούς μυς
Ανάλογα με τις εκάστοτε εργασίες που έχουμε να κάνουμε και τον ρυθμό που διατηρούμε, η κηπουρική ισοδυναμεί με μια ήπιας έως μέτριας έντασης γυμναστική.
Κάτι που σημαίνει αυτόματα ότι βοηθάει στην ενίσχυση της καρδιάς, στην αύξηση της αντοχής και στην τόνωση του μυϊκού συστήματος.
Για παράδειγμα, το σκάψιμο είναι μία εξαιρετική άσκηση αντίστασης που γυμνάζει τετρακέφαλους, μηρούς και γλουτούς, τον κορμό, τους ώμους και τα χέρια. Παράλληλα η μεταφορά των σακιών χώματος ή η μετακίνηση των γλαστρών αντιστοιχούν σε μια προπόνηση με βάρη.
-Εκτονώνει το στρες
Η επαφή με τη φύση είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να κάνουμε αποσυμπίεση και να βάλουμε για λίγο στην άκρη τα προβλήματα, μας ανακουφίζει από το άγχος και μας κάνει πιο ευτυχισμένους.
-Ελέγχει την αρτηριακή πίεση
Ο συνδυασμός της ήπιας σωματικής άσκησης και η ελάττωση του στρες είναι ευεργετικός για την υγεία της καρδιάς.
Για την ακρίβεια, αμερικανικές έρευνες έχουν δείξει ότι μόλις μισή ώρα σωματικής άσκησης μέτριου επιπέδου 4-5 μέρες την εβδομάδα προάγει τη ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
-Δυναμώνει τα οστά
Η παραμονή μας στο ύπαιθρο διεγείρει την παραγωγή βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών.
Μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Arkansas έδειξαν ότι η κηπουρική συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες που πήραν μέρος στην έρευνα και ασχολούνταν με την κηπουρική, είχαν χαμηλότερα ποσοστά οστεοπόρωσης σε σχέση με εκείνες που έκαναν άλλης μορφής άσκηση.
Τι κάνουμε πριν ξεκινήσουμε:
Οπως όλες οι προπονήσεις, έτσι και η κηπουρική χρειάζεται μία υποτυπώδη προθέρμανση, για να αποφύγουμε τους τραυματισμούς. Γι’ αυτό κάνουμε κάποιες εκτάσεις σε χέρια και πόδια καθώς και επικύψεις προκειμένου να ζεστάνουμε τους μυς.
Τι να προσέξουμε
* Θέλουμε να αποφύγουμε ενοχλήσεις στη μέση, ειδικά αν έχουμε περάσει ένα μεγάλο διάστημα ακινησίας. Ξεκινάμε με αργό ρυθμό τις πρώτες εβδομάδες και σταδιακά αυξάνουμε τη διάρκεια και την ένταση.
Ετσι τις πρώτες φορές κρατάμε χαμηλά το κέντρο βάρους μας και λυγίζουμε τα γόνατα όταν χρειάζεται να σκύψουμε. Με αυτόν τον τρόπο δυναμώνουμε τους γλουτούς και τα πόδια, και προστατεύουμε τη μέση.
* Οταν σηκώνουμε βαριές σακούλες, χρησιμοποιούμε τους γλουτούς και τους μηρούς και όχι τη μέση και την πλάτη μας. Οπως ακριβώς στο σκουότ.
* Δεν ξεχνάμε να πίνουμε νερό και στο τέλος να κάνουμε λίγο στρέτσινγκ για αποθεραπεία.
Τι θα χρειαστούμε
* Εκτός από τα σύνεργα κηπουρικής, φοράμε ρούχα που δεν περιορίζουν τις κινήσεις μας και γάντια για να προστατεύσουμε τα χέρια μας.
* Επίσης δεν παραλείπουμε να φοράμε αντηλιακό και καπέλο για να θωρακίζουμε την υγεία της επιδερμίδας μας ενάντια στη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία.