Η αφυδάτωση των νεογνών δεν είναι ασυνήθιστη, αλλά μπορεί γρήγορα να γίνει σοβαρός λόγος για ανησυχία αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα.

Τι είναι η αφυδάτωση;

Κάθε μέρα, το μωρό σας μέσω της ούρησης, των κινήσεων του εντέρου, του ιδρώτα, του κλάματος, ακόμη και της αναπνοής χάνει νερό. Το νερό αυτό αντικαθίσταται κάθε φορά που τρώει ή πίνει. Μια σειρά ζητημάτων μπορεί να ανατρέψει την ισορροπία μεταξύ εξάντλησης και αναπλήρωσης του νερού. Για παράδειγμα, αν το μωρό σας κάνει εμετό ή έχει διάρροια, θα χάσει υγρά πιο γρήγορα απ’ ό,τι όταν είναι καλά, με αποτέλεσμα να υποστεί πιθανώς αφυδάτωση. Επιπλέον, αν το μωρό σας δεν θηλάζει, δεν θηλάζει καλά ή έχει προβλήματα με το τάισμα με μπιμπερό, μπορεί επίσης να αφυδατωθεί.

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι αφυδάτωσης: απώλεια νερού, ανεπαρκείς ηλεκτρολύτες και χαμηλά επίπεδα νερού και ηλεκτρολυτών. Το σώμα των μωρών χρειάζεται τόσο επαρκή επίπεδα υγρών όσο και ηλεκτρολύτες, που είναι μέταλλα, όπως το αλάτι, που βοηθούν στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών. Όταν χαθούν αρκετά υγρά από το σώμα, εκείνο δεν μπορεί να εκτελέσει τις κανονικές του λειτουργίες.

Πώς θα προλάβετε την αφυδάτωση του νεογέννητου

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την αφυδάτωση στα βρέφη είναι η πρόληψη. Για να αποφύγετε την αφυδάτωση του μωρού, ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα:

#1 Ταΐστε το νεογέννητό σας συχνά

Εάν ταΐζετε με μπιμπερό, προσφέρετε 30 έως 80 γραμμάρια βρεφικής φόρμουλας ή αντλούμενο μητρικό γάλα σε ένα μπιμπερό, κάθε δύο έως τρεις ώρες. Εάν θηλάζετε, βάλτε το μωρό σας στο στήθος σας τουλάχιστον κάθε δύο με τρεις ώρες όλο το εικοσιτετράωρο. Ξυπνήστε τα νυσταγμένα νεογέννητα για να θηλάσετε ή για να πάρετε το μπιμπερό τους, αν έχουν περάσει περισσότερες από τρεις ώρες.

Μην σταματήσετε να ταΐζετε το παιδί σας για να προσπαθήσετε να σταματήσετε τη διάρροια ή τον εμετό. Το μωρό σας χρειάζεται επιπλέον υγρά για να αντικαταστήσει αυτά που χάνει. Επομένως, συνεχίστε να θηλάζετε ή να ταΐζετε με μπιμπερό όσο πιο συχνά γίνεται, όσο το παιδί σας είναι άρρωστο και αναρρώνει.

#2 Παρακολουθήστε τις βρεγμένες πάνες και την αύξηση βάρους

Παρακολουθείτε πόσες βρεγμένες πάνες αλλάζει το μωρό σας κάθε μέρα και κάνετε τακτικές εξετάσεις για την καλή υγεία του μωρού σας για να παρακολουθείτε την υγιή πρόσληψη βάρους.

#3 Μείνετε μακριά από την ακραία ζέστη

Προσπαθήστε να μην μεταφέρετε το νεογέννητό σας σε εξωτερικούς χώρους αν έχει πολύ ζέστη ή υγρασία. Εάν χρειάζεται να είστε έξω, κρατήστε το μωρό σας στη σκιά και όσο πιο δροσερό γίνεται.

Τα μωρά μπορούν επίσης να υπερθερμανθούν μέσα σε ένα ζεστό δωμάτιο που δεν αερίζεται ή αυτοκίνητο, ή, αν είναι όλα μαζί. Προσπαθήστε λοιπόν να το μωρό σας να αισθάνεται πάντα άνετα. Θηλάζετε και προσφέρετε συχνά ένα μπιμπερό για να αντικαταστήσετε τα υγρά που χάνει αν το περιβάλλον του είναι ζεστό.

#4 Αποφύγετε να δίνετε νερό

Δεν χρειάζεται να δώσετε στο μωρό σας ένα μπουκάλι νερό μεταξύ των ταϊσμάτων για να προσπαθήσετε να αποτρέψετε την αφυδάτωση. Στην πραγματικότητα, είναι καλύτερο να μην το κάνετε, εκτός αν δοθούν άλλες οδηγίες από τον παιδίατρο.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής λέει ότι στα μωρά πρέπει να δίνεται νερό μόνο από την ηλικία των 6 μηνών. Σε εκείνο το σημείο, η ημερήσια κατανάλωση νερού θα πρέπει να περιοριστεί σε 115 με 225 γραμμάρια.

#5 Αποτρέψτε την εξάπλωση των μικροβίων

Πλένετε συχνά τα χέρια σας, ειδικά πριν ετοιμάσετε το μπιμπερό του παιδιού σας και αφού αλλάξετε πάνες ή χρησιμοποιήσετε το μπάνιο, για να αποφύγετε τα μικρόβια που μπορεί να αρρωστήσουν το μωρό. Έχετε πάντα πρόχειρο ένα απολυμαντικό χεριών.

Υπενθυμίστε στα μέλη της οικογενείας σας και στους φίλους σας να πλένουν τα χέρια τους. Ζητήστε τους να μην επισκέπτονται το παιδί σας αν είναι άρρωστοι – ιδιαίτερα όταν το παιδί σας είναι νεογέννητο.

ΠΗΓΗ: IMOMMY.GR