Υπάρχει λόγος που η εύρυθμη λειτουργία του εντέρου κυριαρχεί σε κάθε συζήτηση που σχετίζεται με τη θωράκιση της υγείας μας. Συμβάλλει στην ενίσχυση της φυσικής ανοσίας, στη διαχείριση της κατάθλιψης και του άγχους, στην ενδυνάμωση της γνωστικής λειτουργίας… Κι αυτές είναι μερικές από τις ωφέλιμες λειτουργίες του εντέρου, που το καθιστούν έναν από τους βασικότερους παράγοντες για μακροζωία. Οι συνήθειες που έχουν οι κάτοικοι των Μπλε Ζωνών, περιοχές σε ολόκληρο τον πλανήτη που το προσδόκιμο ζωής κυμαίνεται πολύ πάνω από τον μέσο όρο (σε αυτές συγκαταλέγεται και η Ικαρία), για υγιές έντερο περιλαμβάνουν:
Βούρτσισμα και νήμα τακτικά
«Το στόμα είναι ο καθρέφτης που δείχνει τι συμβαίνει στο σώμα και στο έντερό σας» λένε χαρακτηριστικά οι ειδικοί. Η στοματική υγιεινή επιδρά σημαντικά στο μικροβίωμα του εντέρου, που συνδέεται στενά με το μικροβίωμα του στόματος. Τα βακτήρια που σχετίζονται με την κακή στοματική υγιεινή μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, τον πρόδρομο πολλών χρόνιων παθήσεων, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ερευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Alzheimer’s and Dementia», αναφέρει τη σύνδεση μεταξύ των επιβλαβών βακτηρίων στο στόμα και της νόσου του Alzheimer, μια σύνδεση που δείχνει φλεγμονή σε όλο το σώμα. Η κακή στοματική υγεία έχει επίσης συνδεθεί επιστημονικά με καρδιαγγειακά νοσήματα.
Προβιοτικά
Λίγες ώρες μετά τη γέννησή μας, ο γαστρεντερικός σωλήνας αποικείται από διάφορα «καλά» μικρόβια, τα οποία διαμορφώνουν τη λεγόμενη εντερική χλωρίδα, με σκοπό να διευκολύνεται η πέψη, να απορροφώνται οι θρεπτικές ουσίες και να αποβάλλονται οι άχρηστες.
Ταυτόχρονα, η χλωρίδα προστατεύει τον οργανισμό από τα παθογόνα βακτήρια. Τα προβιοτικά δεν είναι παρά ζωντανοί μικροοργανισμοί που «αντέχουν» στη διαδικασία της πέψης, περνούν στο έντερο και μπορούν να αποκαταστήσουν την ισορροπία της χλωρίδας του. Γι’ αυτό και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γαστρεντερολογίας συνιστά την καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, που είναι μία από τις σημαντικότερες πηγές προβιοτικών.
Κόκκινα μούρα (αγριοφράουλες)
Αποτελούν εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, αυξάνοντας την κινητικότητά του και θεωρούνται «φάρμακο» για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Παράλληλα, περιέχουν ισχυρότατα αντιοξειδωτικά συστατικά, τις ανθοκυανίνες, που έχουν αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση. Μελέτες συσχετίζουν την αυξημένη πρόσληψη κόκκινων μούρων με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, διαταραχής που προκαλεί φουσκώματα και δυσκοιλιότητα σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Παράλληλα, τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχουν τα κόκκινα μούρα έχουν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ακτινίδια
Διάσημα για την αντιμετώπιση των εντερικών προβλημάτων, τα ακτινίδια, και ιδιαίτερα τα ώριμα που έχουν και περισσότερο νερό, περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και στην απομάκρυνση των τοξινών του εντέρου από τον οργανισμό.
Κριθαρένιο ψωμί ή παξιμάδι
Ολα τα προϊόντα από κριθάρι (ψωμί, παξιμάδι, κριθαροκουλούρα) είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών. Η κατανάλωσή τους βοηθά αποδεδειγμένα στην καλή λειτουργία του εντέρου. Για ακόμα μεγαλύτερα οφέλη, προτιμάτε τα ολικής άλεσης κριθαρένια προϊόντα. Επιπλέον, οι μη διαλυτές ίνες του κριθαριού έχουν έντονη πρεβιοτική δράση, μεγιστοποιώντας τους ωφέλιμους εντερικούς μικροοργανισμούς και ενισχύοντας την εντερική μας χλωρίδα.
Οι ίνες του κριθαριού σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ προστατεύουν και τη χολή από τις πέτρες.
Δαμάσκηνα
Τα ακολουθεί η φήμη ότι καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και όχι άδικα, επειδή περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και νερό. Παράλληλα, περιέχουν φυσικά πρεβιοτικά, που «αναγκάζουν» τα ωφέλιμα βακτήρια της εντερικής χλωρίδας να παράγουν ουσίες απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου. Εχουν, επίσης, συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και έχουν θεραπευτική δράση στις αιμορροΐδες.
Βρώμη
Ισως το «κορυφαίο» δημητριακό για την καλή υγεία του εντέρου. Περιέχει, όπως και όλα τα άλλα δημητριακά, υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, που δρουν σαν φυσικά πρεβιοτικά. Ωστόσο, η βρόμη έχει ένα φυσικό πλεονέκτημα. Σε αντίθεση με τα περισσότερα δημητριακά (με εξαίρεση τα ολικής άλεσης), κατά την επεξεργασία της δεν αφαιρείται ο φλοιός της και, επομένως, δεν χάνονται οι φυτικές της ίνες. Η βρόμη είναι πραγματικά μια «βόμβα» φυτικών ινών.
Φακές
Oπως τα περισσότερα όσπρια, οι φακές περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, τόσο διαλυτών όσο και αδιάλυτων. Το γεγονός αυτό καθιστά τη δράση τους στην καλή εντερική λειτουργία άμεση και αποτελεσματική. Σύμφωνα με μελέτες, η αυξημένη κατανάλωση φακής βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και ταυτόχρονα προστατεύει από διάφορες, γαστρεντερικές διαταραχές, όπως αυτή του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.
Για υγιές έντερο
Stress control
Οταν είστε σε κατάσταση έντονου στρες, τότε μπορεί να έχετε ενοχλήσεις στο έντερο (π.χ. φούσκωμα, πόνο), που υπό άλλες συνθήκες δεν θα παρουσιάζονταν. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες του στρες επηρεάζουν την κινητικότητα και την ευαισθησία του εντέρου. Γι’ αυτό φροντίστε να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν και σας χαλαρώνουν.
Keep walking
Η ήπια αεροβική άσκηση, όπως το περπάτημα (π.χ. 25 λεπτά την ημέρα) και το τρέξιμο (π.χ. 10-15 λεπτά την ημέρα), συμβάλλει στην ομαλοποίηση της λειτουργίας του εντέρου. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι όσοι ασκούνται ταλαιπωρούνται πολύ λιγότερο από πεπτικά προβλήματα, τα οποία άλλωστε οφείλονται κατά κύριο λόγο στην καθιστική ζωή.
Επιπλέον, η σωματική άσκηση έχει ένα ακόμα όφελος: αποτελεί μια λύση αμέσου δράσεως για την εκτόνωση από τις συναισθηματικές φορτίσεις, που έχει φανεί ότι συνδέονται άμεσα με την ομαλή λειτουργία του εντέρου. Με άλλα λόγια, οι σωματικές δραστηριότητες συμβάλλουν στην αποφόρτιση των αρνητικών συναισθημάτων, στον καλύτερο έλεγχο του στρες, στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης και τελικά στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.
Μην ξεχνάτε
• Να ασκείστε. Περπατήστε τουλάχιστον 25΄ την ημέρα.
• Να πίνετε νερό. Τουλάχιστον 2 λίτρα την ημέρα.
• Να χαλαρώνετε. Τουλάχιστον για μισή ώρα την ημέρα.
• Να «επισκέπτεστε» τακτικά την τουαλέτα. Μην παραμελείτε τις «ανάγκες» σας.