Τα βλίτα είναι φυλλώδη λαχανικά που φύονται όταν ο καιρός είναι ζεστός. Το αγαπημένο αυτό χόρτο του καλοκαιριού, συνοδεύει τέλεια τόσο τα κρεατικά όσο και τα ψαρικά. Γι’ αυτό και θα το βρείτε στο μενού κάθε καταστήματος εστίασης αυτό τον καιρό. Αλλά ενώ το προτιμάτε για την γεύση του, τι γνωρίζετε πραγματικά για την θρεπτική του αξία;
Γιατί αξίζει να βάζετε καθημερινά τα βλίτα στο πιάτο σας
Τα φύλλα του βλίτου αποτελούν «αποθήκη» για πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες που συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία και την ευεξία. Ταυτόχρονα, έχουν ελάχιστες θερμίδες (τα φύλλα έχουν μόλις 23 θερμίδες/100 γραμμάρια), ίχνη λίπους και καθόλου χοληστερόλη.
- Τα φύλλα και οι μίσχοι φέρουν μια καλή ποσότητα διαλυτών και αδιάλυτων διαιτητικών ινών. Για τον ίδιο λόγο, τα φυλλώδη χόρτα, συμπεριλαμβανομένων των βλίτων, συνιστώνται συχνά από τους διαιτολόγους στα προγράμματα ελέγχου της χοληστερόλης και μείωσης βάρους.
- 100 γραμμάρια φρέσκων βλίτων περιέχουν 29% DRI σιδήρου. Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο που απαιτείται από το ανθρώπινο σώμα για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και ως συμπαράγοντας για το οξειδάση κατά τον κυτταρικό μεταβολισμό.
- Τα φρέσκα φύλλα του βλίτου είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης C: 100 γραμμάρια φρέσκων φύλλων μεταφέρουν 43,3 mg ή 70% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης αυτής της βιταμίνης. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό υδατοδιαλυτό αντιοξειδωτικό που παίζει ζωτικό ρόλο στην επούλωση των πληγών και βοηθά στην καταπολέμηση των ιογενών λοιμώξεων.
- Τα βλίτα έχουν πολλές ζωτικής σημασίας αντιοξειδωτικές βιταμίνες όπως βιταμίνη-Α (2917 IU ή πάνω από το 97% των ημερήσιων συνιστώμενων επιπέδων ανά 100 γραμμάρια) και φλαβονοειδή πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά όπως λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και β-καροτίνη. Μαζί, αυτές οι ενώσεις δρουν προστατευτικά έναντι των ελεύθερων ριζών και ως εκ τούτου καθυστερούν τη γήρανση και σχετικές ασθένειες.
- Επιπλέον, η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας του βλεννογόνου και του δέρματος και είναι απαραίτητος παράγοντας για την υγεία των ματιών. Η κατανάλωση φυσικών λαχανικών και φρούτων πλούσιων σε βιταμίνη Α και φλαβονοειδή, είναι επίσης γνωστό ότι βοηθά το σώμα να προστατεύεται από τον καρκίνο του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας.
- Τα βλίτα έχουν ίσως τις υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης Κ απ’ όλα τα βρώσιμα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Συγκεκριμένα, 100 γραμμάρια φρέσκων χόρτων παρέχουν 1140 mg ή 950% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη Κ παίζει ζωτικό ρόλο στην ενίσχυση της οστικής μάζας προάγοντας την οστεοβλαστική δραστηριότητα στα οστικά κύτταρα. Επιπλέον, έχει καθοριστικό ρόλο σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ περιορίζοντας τη νευρωνική βλάβη στον εγκέφαλο.
- Τα βλίτα περιέχουν επίσης άφθονες ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως φολικό οξύ, βιταμίνη-Β6 (πυριδοξίνη), ριβοφλαβίνη, θειαμίνη (βιταμίνη Β-1) και νιασίνη. Η πλούσια σε φολικό οξύ διατροφή βοηθά στην πρόληψη των ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα στα νεογνά.
- Επιπλέον, τα βλίτα φέρουν περισσότερο κάλιο από αυτό του σπανακιού. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των σωματικών υγρών που βοηθά στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης.
- Ακόμη, έχει υψηλότερα επίπεδα άλλων απαραίτητων μετάλλων από το σπανάκι, όπως ασβέστιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, χαλκό και ψευδάργυρο. Το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί μαγγάνιο και χαλκό ως συμπαράγοντα για το αντιοξειδωτικό ένζυμο, υπεροξειδική δισμουτάση. Ο χαλκός απαιτείται επίσης για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ο ψευδάργυρος είναι ένας συμπαράγοντας για πολλά ένζυμα που ρυθμίζουν την ανάπτυξη, την πέψη και τη σύνθεση νουκλεϊκών οξέων.
- Όπως το σπανάκι, το λάχανο και άλλα χορταρικά, τα βλίτα στη διατροφή βοηθούν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης (αδυναμία των οστών) και της σιδηροπενικής αναιμίας.
Μέθοδοι προετοιμασίας και σερβιρίσματος
Για την προετοιμασία, χωρίστε τα φύλλα και τους χοντρούς μίσχους, κρατώντας τους μίσχους για να ψηθούν ξεχωριστά, καθώς μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο μαγειρέματος. Πλύνετε καλά τα φύλλα σε κρύο νερό πριν τα χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα. Στεγνώστε τα απαλά χρησιμοποιώντας ένα χαρτομάντιλο/μαλακό πανί ή περιστρέψτε μερικά στον αέρα.
Τα φρέσκα φύλλα μπορούν είτε να τεμαχιστούν είτε να χρησιμοποιηθούν ως έχουν σε διάφορες συνταγές. Τα φρέσκα, τρυφερά φύλλα και οι βλαστοί μπορούν να καταναλωθούν ωμά είτε σε σαλάτες είτε σε χυμό.
Βράστε τα βλίτα και γαρνίρετέ τα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκο χυμό λεμονιού, σκέτα, ή συνοδεύστε με αυτά το κυρίως φαγητό σας. Προσοχή όμως: Το παρατεταμένο μαγείρεμα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια θρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα των αντιοξειδωτικών και των βιταμινών.