Είναι άβολο, προκαλεί αμηχανία, μπορεί να σας χαλάσει τα σχέδια και ορισμένες φορές γίνεται ιδιαίτερα επίπονο… Το φούσκωμα επηρεάζει σχεδόν κάθε άνθρωπο ενώ μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικούς παράγοντες, ένας από τους οποίους είναι η διατροφή.
Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιες τροφές που είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν φούσκωμα και μπορείτε να στραφείτε σε αυτές όταν χρειάζεται να αποφύγετε τα αέρια και την αμηχανία που τα συνοδεύει.
Γιατί ορισμένα τρόφιμα προκαλούν φούσκωμα
Κατά γενικό κανόνα, τα τρόφιμα που σας φουσκώνουν είναι αυτά που περιέχουν ορισμένους τύπους υδατανθράκων, διαλυτές φυτικές ίνες ή και τα δύο. Αυτές οι ουσίες δεν απορροφώνται πλήρως στο λεπτό έντερο κι αντ’ αυτού κατευθύνονται προς το παχύ έντερο, όπου διασπώνται από βακτήρια του εντέρου. Το προϊόν αυτής της διαδικασίας είναι τα αέρια.
Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να τα αποφύγετε τρώγοντας λιγότερους υδατάνθρακες και διαλυτές φυτικές ίνες. Δείτε ποιες τροφές είναι ασφαλείς για κατανάλωση όταν είστε επιρρεπείς στο φούσκωμα:
Ζωικές Πρωτεΐνες
Οι πηγές πρωτεΐνης που προέρχονται από ζώα δεν περιέχουν υδατάνθρακες οι οποίες προσλαμβάνονται από τα βακτήρια του εντέρου. Έτσι, η επιλογή να τρώτε ζωικές πρωτεΐνες είναι ένα ασφαλές στοίχημα όταν θέλετε να αποφύγετε τα αέρια ή το φούσκωμα. Τα γλάσο και η σάλτσα μπορεί να περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, σκόρδο ή κρεμμύδια, τα οποία μπορούν να παράγουν αέρια, οπότε φροντίστε να τρώτε αυτά τα προϊόντα σκέτα:
- Βοδινό κρέας
- Κοτόπουλο
- Αυγά
- Ψάρι
- Γαλοπούλα
Εάν επιλέξετε να μην τρώτε ζωικά προϊόντα, υπάρχουν πολλά άλλα τρόφιμα για να απολαύσετε.
Λαχανικά
Πολλά λαχανικά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και είναι απίθανο να προκαλέσουν αέρια. Οπότε μην διστάσετε να γεμίσετε το πιάτο σας με αυτά. Μπορείτε ακόμη να σκεφτείτε να φτιάξετε μια απλή σαλάτα με αυτά, που θα αντικαταστήσει το μεγάλο σας γεύμα.
- Πιπεριές
- Αγγούρι
- Μάραθος
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως λάχανο ή σπανάκι
- Μαρούλι
- Ντομάτες
- Κολοκύθι
Φρούτα
Ορισμένα φρούτα είναι γνωστό ότι παράγουν λιγότερα αέρια. Ωστόσο, καλό είναι να τα τρώτε με μέτρο. Το σώμα σας μπορεί να απορροφήσει συγκεκριμένη ποσότητα υδατανθράκων από τα φρούτα κάθε φορά. Όσο περισσότερα φρούτα τρώτε—ακόμη κι από αυτές τις λιγότερο «επικίνδυνες» επιλογές – τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να φουσκώσετε:
- Μύρτιλα
- Πεπόνι
- Σταφύλια
- Ακτινίδια
- Ανανάς
- Σμέουρα
- Φράουλες
Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση
Τα βακτήρια που βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, έχουν ήδη φροντίσει για τους υδατάνθρακες που σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να ζυμώσει το έντερό σας. Αυτό απαλλάσσει τα έντερα σας από το να χρειάζεται να κάνουν όλη αυτή τη δουλειά, γεγονός που μειώνει την πιθανότητα αερίων.
Τα βακτήρια από τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι εξαιρετικά για τη γενική υγεία του εντέρου σας. Πραγματικά δεν μπορείτε να κάνετε λάθος με μία από αυτές τις επιλογές:
- Λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση
- Κεφίρ
- Κομπούχα
- Στραγγιστό γιαούρτι ή γιαούρτι με ζωντανή οξυγαλακτική καλλιέργεια (χωρίς πρόσθετα σάκχαρα)
Σιτηρά
Μπορεί να εκπλαγείτε μαθαίνοντας ότι υπάρχουν ορισμένοι υδατάνθρακες στα προϊόντα σιταριού που μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα. Οι ακόλουθες επιλογές είναι οι καλύτερες για τις στιγμές που απλά δεν θέλετε να ασχοληθείτε με τα αέρια:
- Ψωμί χωρίς γλουτένη
- Ρυζόψωμο
- Βρώμη
- Ρύζι (καφέ ή λευκό)
- Κινόα
Επιλογές σνακ
Μαζί με τα λαχανικά και τα φρούτα που δεν περιέχουν προκαλούν φούσκωμα, υπάρχουν και άλλες καλές επιλογές σνακ που μπορείτε να απολαύσετε για ένα γρήγορο γεύμα.
Μεταξύ αυτών είναι οι ξηροί καρποί, αλλά δεν είναι κάθε καρπός το ίδιο αξιόπιστος. Προσπαθήστε να περιοριστείτε στα μακαντάμια, τα πεκάν και τα καρύδια.
Θα είστε επίσης αρκετά ασφαλείς αν τσιμπήσετε λίγο τυρί. Γι’ αυτό, ιδανικά προτιμήστε τσένταρ, μοτσαρέλα ή ελβετικό.