Πόνος στην κοιλιά, φούσκωμα, αέρια και νεύρα… πολλά νεύρα. Αν η δυσκοιλιότητα σας χαλάει τις διακοπές, δεν είστε οι μόνοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι αυτή την περίοδο του χρόνου αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το πεπτικό τους σύστημα – άλλοι σε μεγαλύτερο κι άλλοι σε μικρότερο βαθμό. Και φυσικά, όταν περιμένετε όλο το χρόνο για αυτές τις 7-10 ημέρες των διακοπών, για λίγη ξεκούραση και χαλάρωση, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι η δυσκοιλιότητα να χαλάσει τα σχέδιά σας.
«Υπάρχει τρόπος να ανακουφιστώ;» θα σκέφτεστε, αλλά πριν δούμε τι μπορείτε να κάνετε για να σώσετε τις διακοπές σας, ας δούμε πού οφείλεται το πρόβλημα.
Τι είναι η δυσκοιλιότητα των διακοπών
Ακόμη κι αν δεν είστε ο τύπος που έχει πρόβλημα με τις κενώσεις του, είναι πολύ πιθανό στις διακοπές να βρεθείτε αντιμέτωποι με την δυσκοιλιότητα. Γιατί λοιπόν τα ταξίδια σας προκαλούν δυσκοιλιότητα;
Η δυσκοιλιότητα των διακοπών μπορεί να ξεκινήσει ενώ βρίσκεστε σε καθοδόν προς τον προορισμό των διακοπών σας, καθώς ένα μεγάλο οδικό ταξίδι ή μια πολύωρη αεροπορική πτήση συχνά σημαίνει περιορισμένη πρόσβαση σε τουαλέτα. Το πρόβλημα είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί με το που θα εγκατασταθείτε στο ξενοδοχείο σας, καθώς δεν έχετε ακόμη την αίσθηση του σπιτιού, οπότε τα έντερά σας μπορεί να ντρέπονται. Οι διατροφικές αλλαγές είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας, καθώς πιθανότατα τρώτε διαφορετικά τρόφιμα από αυτά που τρώγατε στο σπίτι. Οι διαταραχές ύπνου —ειδικά αν έχετε αλλάξει ζώνες ώρας ή έχετε καταλήξει σε έναν ανεξέλεγκτο πτυσσόμενο καναπέ—μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητά σας να κάνετε τακτικά κακά.
Αν και η δυσκοιλιότητα στις διακοπές δεν είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να σας συμβεί όταν λείπετε από το σπίτι, δεν είναι κάτι που θα θέλατε να βρείτε μπροστά σας. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να την αποτρέψετε ή να κάνετε το πεπτικό σας να λειτουργήσει ξανά αν η δυσκοιλιότητας σας χτυπήσει την πόρτα:
#1 Πριν το ταξίδι σας: Σκεφτείτε τα προβιοτικά
Δεν θα ήταν κακό να πάρετε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα ή να φάτε γιαούρτι με ζωντανές καλλιέργειες πριν ξεκινήσετε το ταξίδι. Για καλύτερα αποτελέσματα, αποκτήστε τη συνήθεια να καταναλώνετε προβιοτικά (κίμτσι, ξινολάχανο, τέμπε και γιαούρτι είναι καλές επιλογές) τουλάχιστον λίγες μέρες πριν φύγετε από το σπίτι και συνεχίστε καθ’ όλη τη διάρκεια της απουσίας σας.
#2 Όταν είστε καθοδόν: Να σηκώνεστε συχνά από τη θέση σας
Εάν πετάτε, σηκωθείτε και περπατήστε στους διαδρόμους του αεροπλάνου για να κινήσετε το αίμα στα πόδια και το έντερό σας. Εάν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, κάντε συχνά διαλείμματα για να τεντώσετε τα πόδια σας για λίγα λεπτά. Στο μεταξύ, αποφύγετε την επιθυμία να τσιμπήσετε άχρηστα σνακ, όπως πατατάκια και σοκολάτες. Το παχύ έντερο σας θα είναι πιο χαρούμενο αν τρώτε φαγητά πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Και μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό. Το να παραμένετε ενυδατωμένοι είναι ζωτικής σημασίας για την καλή κινητικότητα του εντέρου (την κίνηση της τροφής μέσω του πεπτικού σας συστήματος).
#3 Στον προορισμό σας: Να κινείστε, να τρώτε και να πίνετε πολύ νερό
Προσπαθήστε να διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την διατροφική σας ρουτίνα. Φυσικά, θα θέλετε να απολαύσετε και να δοκιμάσετε τοπικές λιχουδιές, αλλά προσπαθήστε να ενσωματώνετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως φρούτα, λαχανικά, πλιγούρι βρώμης και φακές σε κάθε μέρα. Το να περπατάτε όσο το δυνατόν περισσότερο είναι επίσης χρήσιμο, όπως και το να συνεχίζετε να πίνετε νερό. Φροντίστε, επίσης, να ξεκουράζεστε στο τέλος κάθε μέρας.
Εάν όλα αποτύχουν και αισθάνεστε άβολα γεμάτοι, ένα ήπιο καθαρτικό θα μπορούσε να σας βοηθήσει να τραβήξετε νερό στο παχύ σας έντερο και να ενθαρρύνετε τη διαδικασία κοκκοποίησης. Αλλά μην αφήσετε το πρόβλημα να χρονίσει γιατί όχι μόνο θα χαλάσετε τις διακοπές σας αλλά μπορεί ακόμη και να καταλήξετε στο νοσοκομείο. Πριν πάρετε οποιαδήποτε συμπλήρωμα διατροφής, συμβουλευτείτε πρώτα έναν γιατρό ή έναν φαρμακοποιό.