Υλικά (για 4 μερίδες)
1 κιλό μύδια με το κέλυφος
8 μέτριες γαρίδες
300 γρ. καλαμαράκια σε ροδέλες
1 κρεμμύδι ξερό2 ώριμες ντομάτες
1 φλιτζανάκι λευκό κρασί
Λίγο λεμόνι
4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
3 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1. Καθαρίζετε καλά τα μύδια εξωτερικά τρίβοντάς τα με ένα σφουγγαράκι. Στη συνέχεια, τραβάτε και βγάζετε τα γένια που προεξέχουν. Πετάτε όσα μύδια δεν είναι καλά κλεισμένα.
2. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το κρασί και μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτετε τα μύδια. Τα βράζετε για 5΄ σε δυνατή φωτιά. Κατόπιν, τα βγάζετε από την κατσαρόλα, πετάτε όσα δεν έχουν ανοίξει και βγάζετε τα μύδια μέσα από τα κελύφη τους, εκτός από μερικά, που τα φυλάτε ολόκληρα για το σερβίρισμα. Διατηρείτε τον ζωμό που έμεινε στην κατσαρόλα ζεστό.
3. Στη συνέχεια, σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι τριμμένο, προσθέτετε τις γαρίδες, τις οποίες έχετε καθαρίσει στο σώμα και έχετε αφήσει το κεφάλι και την ουρά, ρίχνετε τις ντομάτες τριμμένες, τις ροδέλες καλαμαριών και προσθέτετε 2 φλιτζάνια νερό και τον ζωμό από τα μύδια. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και αφήνετε τα υλικά να σιγοβράσουν. Όταν είναι έτοιμα, αφαιρείτε τις γαρίδες, τις καθαρίζετε και τις ξαναβάζετε στη σούπα.
4. Ρίχνετε τα μύδια, λίγες σταγόνες λεμονιού, πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και σερβίρετε τη σούπα ζεστή με 1-2 μύδια με τα κελύφη τους σε κάθε πιάτο.