Γνωρίζετε ότι, από το 2005, η 8η Ιουλίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας από το 2005 και,μετά από απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Αλλεργιολογίας;
Ο αριθμός των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από κάποια τροφική αλλεργία στη ζωή τους είναι μεγάλος, με ένα ποσοστό από αυτούς να μην το γνωρίζει εκ των προτέρων ή η αλλεργία τους αυτή να προκύπτει ξαφνικά σε ένα τρόφιμο που μέχρι πριν από κάποιο χρονικό διάστημα κατανάλωναν κανονικά.
Αλλεργιογόνα είναι ορισμένα συστατικά ή άλλες ουσίες που εμπεριέχονται στα τρόφιμα ή προϊόντα (όπως τεχνολογικά βοηθήματα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τροφίμων και εξακολουθούν να παραμένουν σε αυτά), τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες ή δυσανεξίες σε κάποιους ανθρώπους που είναι ευαίσθητοι σε αυτά και συνιστούν κίνδυνο για την υγεία τους.
Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε κάποια τροφή στην οποία έχουμε δυσανεξία (δυσκολία στην αφομοίωση) ή αλλεργία, τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα που εκδηλώνονται είναι ήπια, όπως μια φαγούρα ή κάποιο εξάνθημα. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ πιο έντονα και, ταυτόχρονα, πιο σοβαρά, όπως για παράδειγμα δυσκολία στην αναπνοή ή ακόμα και αναφυλακτικό σοκ.
Για τους παραπάνω λόγους, έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας πλέον να ρωτάμε στο εστιατόριο αν κάποιο φαγητό περιλαμβάνει κάποιο συστατικό το οποίο μπορεί να είναι αλλεργιογόνο. Ανάλογη συνήθεια πρέπει να μας γίνει η ανάγνωση των αντίστοιχων ετικετών των τροφίμων που αγοράζουμε, ώστε να είμαστε ενήμεροι για τα συστατικά τους. Όλοι, άλλωστε, οι παρασκευαστές τροφίμων που πωλούν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν στις ετικέτες τους αν το προϊόν περιλαμβάνει κάποιο αλλεργιογόνο.
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία, με τη στήριξη Ευρωπαίων επιστημόνων που αξιολογούν παλιά και νέα συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες, άρα κάποιο δυνητικό κίνδυνο, έχει εντοπίσει μέχρι στιγμής 14 αλλεργιογόνα που πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφονται στις συσκευασίες των προϊόντων που τα εμπεριέχουν. Αυτά τα αλλεργιογόνα είναι τα δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, το γάλα, τα αυγά, οι ξηροί καρποί, τα φιστίκια, η σόγια, τα ψάρια, τα μαλακόστρακα, τα μαλάκια, το σέλινο, το λούπινο, το σουσάμι, η μουστάρδα και τα θειώδη. Τα συγκεκριμένα πρέπει να αναγράφονται ευδιάκριτα σε κάθε συσκευασία, έστω και αν υπάρχει μόνο η υποψία ότι εμπεριέχονται στο προϊόν. Αυτό προβλέπεται κατά βάση στον Κανονισμό 1169/2011 στο Παράρτημα ΙΙ, όπου απαριθμούνται οι ουσίες και προϊόντα που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες ή δυσανεξίες.
Για όσους ενδιαφέρονται για τη νομοθεσία, μπορούν να επισκεφθούν τη διεύθυνση:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32011R1169&from=en
Είναι σημαντικό να δίνονται πληροφορίες σχετικά με την παρουσία προσθέτων στα τρόφιμα, τεχνολογικών βοηθημάτων και άλλων ουσιών ή προϊόντων με επιστημονικά τεκμηριωμένη αλλεργιογόνο δράση ή πρόκληση δυσανεξίας, έτσι ώστε οι καταναλωτές, ιδιαίτερα εκείνοι που πάσχουν από τροφική αλλεργία ή δυσανεξία να μπορούν να κάνουν ενήμεροι επιλογές που είναι ασφαλείς για τους ίδιους.
Η λίστα αυτή μπορεί να μεταβληθεί και να επεκταθεί, καθώς επιστήμονες από όλη την Ευρώπη μελετούν συνεχώς τα νέα στοιχεία που προκύπτουν και καθοδηγούν με αντικειμενικές και επιστημονικές οδηγίες τη νομοθεσία, που έχει στόχο την προστασία των πολιτών στην Ευρώπη από τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην ελεύθερη αγορά.
Η συνεισφορά της επιστημονικής κοινότητας και έρευνας στην επιλογή ασφαλών τροφίμων είναι σημαντική σε πολλαπλούς τομείς. Για παράδειγμα, προστατεύει τους καταναλωτές από κινδύνους που μπορεί να κρύβονται στην κακή διαχείριση τροφίμων, μια καθημερινή και πολύ κοινή δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, εκπαιδεύει τους καταναλωτές να κάνουν ενημερωμένες, συνειδητές επιλογές, ώστε να είναι ασφαλείς. Η εκπαίδευση στη σωστή ανάγνωση των ετικετών ως προς τα αλλεργιογόνα αποτελεί ένα από τα πιο ενδεικτικά παραδείγματα.
Περισσότερες πληροφορίες για τη σημαντική αυτή συνεισφορά της επιστήμης στην ασφαλή κατανάλωση τροφίμων και φαγητού μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της επικοινωνιακής εκστρατείας #EUChooseSafeFood, της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αλλά και στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) που φροντίζει να ενημερώνει άμεσα το καταναλωτικό κοινό.