Είναι γνωστό ότι οι καρδιακές παθήσεις εκδηλώνονται με διαφορετικά συμπτώματα μεταξύ γυναικών και ανδρών, γεγονός που συχνά οδηγεί σε λανθασμένη διάγνωση σοβαρών προβλημάτων στις γυναίκες. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, νέο γονίδιο που εντοπίστηκε μπορεί να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα, ρίχνοντας φως στο ζήτημα.
Καρδιακά νοσήματα ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες
Όταν δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά τα διαγνωστικά τεστ για την καρδιά, οι επιστήμονες εκείνη την εποχή δεν εκτίμησαν ότι κανένα σώμα δεν μπορεί να είναι ίδιο με ένα άλλο, ειδικά ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Κολλεγίου Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, πολλά από τα τρέχοντα προφίλ συμπτωμάτων και εργαστηριακές εξετάσεις για καρδιακές παθήσεις δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια γνωστές διαφορές για την καρδιακή νόσο στις γυναίκες. Αυτή η παράβλεψη έχει οδηγήσει, όπως επισημαίνει η ίδια, σε αυξημένα κενά στην ισότητα της υγειονομικής περίθαλψης.
«Λόγω αυτής της διαφοράς, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να αναφέρουν συμπτώματα καρδιακής νόσου που εμφανίζονται εκτός του κανόνα, να λάβουν εκ τούτου καθυστερημένη θεραπεία για καρδιακές παθήσεις και ακόμη και να έχουν αδιάγνωστα καρδιακά επεισόδια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Γονίδιο «δίνει» πολύτιμες απαντήσεις
Ορισμένες από αυτές τις διαφορές στα συμπτώματα και τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να οφείλονται σε γενετικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Έχει εντοπίσει ένα συγκεκριμένο γονίδιο που οι ειδικοί θεωρούν ότι μπορεί να είναι υπεύθυνο και ονομάζεται RAP1GAP2.
«Το RAP1GAP2 φαίνεται να έχει επιδράσεις στα συμπτώματα των καρδιακών παθήσεων στα δύο φύλα. Ορισμένοι δείκτες DNA σε αυτό το γονίδιο πιστεύεται ότι διαχειρίζονται τη δραστηριότητα των αιμοπεταλίων, των κυττάρων του αίματος που βοηθούν στην πήξη του αίματός μας. Αυτό αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
Ένα υπερδραστήριο γονίδιο θα μπορούσε να προκαλέσει πάρα πολλά αιμοπετάλια να ανταποκριθούν στον θρόμβο, κάτι που θα μπορούσε να μπλοκάρει την ροή του αίματος και του οξυγόνου στον καρδιακό μυ και τελικά να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή» εξηγούν οι ερευνητές σχετικά με το γονίδιο.
Δεδομένου ότι το RAP1GAP2 δεν συνδέθηκε με κακή καρδιακή έκβαση μεταξύ των ανδρών στη μελέτη, οι ειδικοί πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο γονίδιο μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά στις γυναίκες.