O κορωνοϊός ήρθε και θα παραμείνει. Τείνει ήδη να γίνει ενδημικός, μεταλλάσσεται γρήγορα και είναι απρόβλεπτος. Έχει ήδη γίνει κομμάτι της ζωής μας και δεν θα σταματήσει να μας εκπλήσσει.
Με τα λόγια αυτά απάντησε στο in.gr η Λώρεν Γκάρντνερ, Καθηγήτρια στην έδρα Alton & Sandra Cleveland του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Συστημάτων Whiting του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στην ερώτηση για τις προοπτικές εξόδου από την πανδημία.
Πιο αισιόδοξη η Μπεθ Μπλάουερ, Αναπληρώτρια Αντιπρύτανης Καινοτομίας στον Δημόσιο Τομέα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins πρόσθεσε πως στη διάρκεια της πανδημίας διαπιστώσαμε τη μαγεία της επιστήμης, χάρη στην οποία πλέον έχουμε κάποια δυνατότητα άμυνας απέναντι στον ιό με τα εμβόλια, τα τεστ και τα φάρμακα, ενώ στο μεταξύ μάθαμε να αξιοποιούμε την τεχνολογία άμεσα. Γεγονός που επέτρεψε σε περιόδους έξαρσης να μπορούμε να αξιολογούμε την αιτία, αλλά ταυτόχρονα να βλέπουμε και τις ανισότητες. Χαρακτηριστικά, στις αρχές οι αφροαμερικανοί πλήττονταν περισσότερο από τον ιό, ενώ τώρα ολοένα και περισσότεροι λευκοί προσέρχονται στα νοσοκομεία, αρνούμενοι τον εμβολιασμό τους.
Παρότι η πορεία του κοροναϊού παρακολουθείται στενά διεθνώς, τόσο η κ. Γκάντνερ, όσο και η κ. Μπλάουερ δεν εμφανίστηκαν αισιόδοξες στη δυνατότητα εφαρμογής του αντίστοιχου συστήματος παρακολούθησης για νέες ασθένειες που αναμένονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Χαρακτηριστικά η κ. Γκάρντνερ σημείωσε ότι το σύστημα που εφαρμόστηκε, δεν είναι καν αντίστοιχο με αυτό της παρακολούθησης της γρίπης. Τα στοιχεία που διατίθενται στηρίζονται στις τοπικές κοινωνίες και γίνονται δεκτά κατά δήλωση, χωρίς καμία επεξεργασία. Μάλιστα με το πέρασμα του χρόνου, τα στοιχεία καθυστερούν πλέον σε επίπεδο εβδομάδας.
Αυτό που τόνισε όμως η κ. Μπλάουερ, είναι ότι από την όλη οργάνωση, έχει επιτευχθεί η ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών για τον έλεγχο της μόλυνσης από κοροναϊό και ότι αυτό που χρειάζεται είναι να ασκηθούν πιέσεις ώστε να βελτιωθεί η νομοθεσία σε ότι αφορά τη χρήση των μαζικών δεδομένων, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών.
Οι κυρίες Μπλάουερ και Γκάρντνερ είναι οι υπεύθυνες για την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins για την πορεία της πανδημίας διεθνώς και βρίσκονται στην Αθήνα στο πλαίσιο του συνεδρίου SNF Nostos του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με αφορμή την πρωτοβουλία του Ιδρύματος για την υγεία.
Οι ίδιες επισημαίνουν ότι η παρατήρηση της νοσηρότητας και των επιπτώσεων των διαφόρων λοιμώξεων μέσω μεγαδεδομένων είναι καθοριστική για την ανάπτυξη πολιτικών που θα προστατεύουν τη δημόσια υγεία, όμως τα δεδομένα αυτά συλλέγονται σε επίπεδο ιδιωτικών ασφαλειών, εργαστηρίων πανεπιστημίων κλπ φορέων και για η χρήση τους δεν είναι δημόσια – κάτι που δεν συνέβη με την πανδημία, οπότε μπορούσαν να εξάγονται συμπεράσματα και να καθοδηγούνται οι στρατηγικές μείωσης του κινδύνου από τη νόσο.
Όσο όμως περνά ο καιρός και τα τεστ δεν γίνονται πλέον δημόσια, τα σχετικά στοιχεία μειώνονται δραστικά.
Για την ανάδειξη της σημασίας των μαζικών δεδομένων (big data), το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins διοργανώνει στο πλαίσιο του συνεδρίου, έκθεση με τίτλο «Μια Διαδραστική Παγκόσμια Εμπειρία με Δεδομένα Υγείας».
Πρόκειται για μια διαδραστική έκθεση με δεδομένα από το Πανεπιστήμιο, την Παγκόσμια Τράπεζα και κάθε άλλο φορέα που διαθέτει δημόσια τα δεδομένα του από όλο τον κόσμο, σχετικά με κρίσιμα ζητήματα δημόσιας υγείας του πλανήτη, όπως οι δυναμικότητα των συστημάτων υγείας σε κλίνες, η εμβολιαστική κάλυψη των πληθυσμών για ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό, η μόλυνση του περιβάλλοντος, οι ενεργειακές ανάγκες, η κάλυψη με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας κλπ.