Αν και δεν αναφερόμαστε συχνά σε αυτούς, οι ιγνυακοί τένοντες, οι μύες των οπίσθιων μηριαίων μας, οι οποίοι εκτείνονται κατά μήκος του πίσω μέρους του μηρού μας και συνδέουν την άρθρωση του ισχίου με την άρθρωση του γόνατός μας, παίζουν κομβικό ρόλο στην λειτουργικότητά μας καθημερινά. Τείνουμε να το συνειδητοποιούμε μόλις γίνουν «κοντοί» και άκαμπτοι και ξαφνικά αντιμετωπίζουμε ενοχλήσεις στα γόνατα ή την μέση ή παρατηρούμε ότι η στάση του σώματός μας δεν είναι και η καλύτερη.
Όταν υπολειτουργούν οι ιγνυακοί τένοντες…
Οι ειδικοί εξηγούν ότι όταν καθόμαστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, οι μύες του οπίσθιου μηριαίου τείνουν να κονταίνουν και να γίνονται άκαμπτοι.
Μαζί, η βραχύτητα και η ακαμψία μπορεί να οδηγήσει στο αίσθημα των «σφιγμένων» μυών. Και καθώς κάθεστε με τα πόδια σας σφιγμένα ή σε μια στάση όπου τα γόνατά σας λυγίζουν σε γωνία μεγαλύτερη από 90 μοίρες, συνήθως η κλίση σας μπορεί να είναι προς τα μπροστά, πράγμα που σημαίνει ότι κάθεστε στην «ουρά» σας και όχι στους γλουτούς σας, στάση που εντείνει το πρόβλημα.
Οι σφιχτοί ιγνυακοί τένοντες μπορούν επηρεάσουν και την λειτουργικότητα άλλων μυών, τόσο κατά την άσκηση όσο και στην καθημερινότητά σας. Για παράδειγμα, εάν κάνετε μια κίνηση κάμψης και οι οπίσθιοι μηριαίοι σας είναι σφιγμένοι, θα βασιστείτε υπερβολικά στο τέντωμα στο κάτω μέρος της πλάτης, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε καταπόνηση και τελικά πόνο στην μέση.
Από την άλλη αν στέκεστε για πολλές ώρες και είναι σφιγμένοι οι ιγνυακοί σας τένοντες, η λεκάνη σας μπορεί να γέρνει προς τα εμπρός, χαλώντας ολόκληρη την στάση του σώματός σας και προκαλώντας πόνο σε άλλη μέρη του σώματος.
Τα 2 τεστ για να καταλάβετε που οφείλεται
Ακριβώς επειδή οι ιγνυακοί τένοντες πρόκειται για ένα κομβικό σημείο σύνδεσης του σώματος, μπορούν πράγματι να το αποδιοργανώσουν, προκαλώντας ενοχλήσεις σε διαφορετικά μέρη.
Εάν δεν έχετε κάποιον προϋπάρχον τραυματισμό, οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να αγγίζουν τα δάχτυλά τους στο έδαφος όταν σκύβουν. Αν αυτό δεν ισχύει για εσάς, τότε είναι πολύ πιθανό οι οπίσθιοι μηριαίοι να είναι σφιγμένοι.
Υπάρχει ένα άλλο τεστ, γνωστό ως τεστ 90-90, που χρησιμοποιούν οι φυσιοθεραπευτές για να διαγνώσουν τους σφιχτούς ιγνυακούς τένοντες. «Ξαπλώστε ανάσκελα, λυγίστε τους γοφούς και τα γόνατά σας σε γωνία 90 μοιρών, ώστε να είστε σε θέση «τραπεζάκι» και να στηρίζεστε με τα χέρια σας πίσω από τους μηρούς σας.
Ισιώστε τα γόνατά σας σε πλήρη έκταση. Εάν πράγματι, είναι σφιχτοί δεν θα μπορείτε να εκτείνετε τα γόνατά σας εκτείνετε τα γόνατά σας σε γωνία 20 μοιρών κάθετα» καταλήγουν οι ερευνητές.