Είστε του γλυκού ή του αλμυρού; Ανεξάρτητα από την επιλογή σας, προκαταρκτικά ευρήματα νέας μελέτης, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 6.000 ενήλικες, επισημαίνουν ότι τα γονίδια που σχετίζονται με τη γεύση μπορεί να παίζουν ρόλο στον καθορισμό των διατροφικών επιλογών και θα μπορούσαν, με την σειρά τους, να επηρεάσουν την καρδιομεταβολική υγεία. Πρόκειται για μία από τις πρώτες μελέτες που εξέτασαν πώς η γενετική που συνδέεται με την αντίληψη και για τις πέντε γεύσεις -γλυκιά, αλμυρή, ξινή, πικρή και ουμάμι (νόστιμη) – σχετίζεται με την κατανάλωση ομάδων τροφίμων και τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου.
Προσαρμόζουμε την γεύση και άρα την διατροφή
«Γνωρίζουμε ότι η γεύση είναι ένας από τους θεμελιώδεις μοχλούς του τι επιλέγουμε να φάμε και, κατ’ επέκταση της ποιότητας της διατροφής μας» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές. «Η εξέταση της αντίληψης για την γεύση θα μπορούσε να βοηθήσει να γίνει πιο αποτελεσματική η εξατομικευμένη διατροφική καθοδήγηση, εντοπίζοντας τους οδηγούς των κακών διατροφικών επιλογών και βοηθώντας τους ανθρώπους να μάθουν πώς να ελαχιστοποιούν την επιρροή τους».
Για παράδειγμα, εάν τα άτομα με έντονη αντίληψη της πικρής γεύσης τείνουν να τρώνε λιγότερα σταυρανθή λαχανικά, μπορεί να τους συνιστάται να προσθέσουν ορισμένα μπαχαρικά ή να επιλέξουν άλλους τύπους λαχανικών που ευθυγραμμίζονται καλύτερα με το προφίλ της γευστικής τους αντίληψης. «Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα δεν γνωρίζουν γιατί κάνουν συγκεκριμένες επιλογές τροφίμων. Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να τους παρέχει καθοδήγηση που θα τους επέτρεπε να αποκτήσουν περισσότερο έλεγχο» μας εξηγούν.
Αντιλαμβανόμαστε τις γεύσεις βάσει γονιδιώματος
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από προηγούμενες μελέτες συσχέτισης σε όλο το γονιδίωμα για να προσδιορίσουν τις γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με καθεμία από τις πέντε βασικές γεύσεις.
Χρησιμοποίησαν αυτές τις πληροφορίες για να αναπτύξουν ένα νέο μέτρο γνωστό ως «πολυγονική βαθμολογία γεύσης» που παρέχει μια ενιαία εκτίμηση της σωρευτικής επίδρασης πολλών γενετικών παραλλαγών στην αντίληψη για μια δεδομένη γεύση. Μια υψηλότερη βαθμολογία πολυγονιδιακής γεύσης για το πικρό, για παράδειγμα, σημαίνει ότι ένα άτομο έχει υψηλότερη γενετική προδιάθεση να αντιλαμβάνεται πικρές γεύσεις.
Συνολικά, η ανάλυση εντόπισε ορισμένες συσχετίσεις μεταξύ γονιδίων που σχετίζονται με τη γεύση με ομάδες τροφίμων και καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου.
Τα δεδομένα αποκάλυψαν ότι τα γονίδια που σχετίζονται με τις πικρές γεύσεις και τις γεύσεις umami (τις πιο νόστιμες) μπορεί να παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην ποιότητα της διατροφής επηρεάζοντας τις επιλογές τροφίμων, ενώ τα γονίδια που σχετίζονται με το γλυκό φαίνονται να είναι πιο σημαντικά για την καρδιομεταβολική υγεία.
Οι ερευνητές θα παρουσιάσουν τα ευρήματά τους διαδικτυακά στο NUTRITION 2022 LIVE ONLINE, την εμβληματική ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής.