Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί το «sountrack» της ζωής μας είναι σαν ένα, σχεδόν συνεχόμενο, θορυβώδες «τοπίο», αλλά και πώς η σιωπή μπορεί να μας βοηθήσει ώστε να ξεκαθαρίσουμε τις σκέψεις και τις επιθυμίες μας; Τα σιωπηλά «διαλείμματα» στη ζωή μας μπορεί να μας προσφέρουν τις μικρές στιγμές διαυγείας που χρειάζεται το μυαλό μας. Και ενώ συνηθίζουμε να χαλαρώνουμε με θορυβώδεις ασχολίες, όπως το σκρολάρισμα στο κινητό, το να «ξεκλέψουμε» στιγμές σιωπής είναι πολύ σημαντικό. Οι στιγμές αυτές, άλλωστε, συμβάλουν, σε μεγάλο βαθμό, στην σωματική μας υγεία αλλά και την ψυχική μας ευεξία. Πιο συγκεκριμένα η σιωπή…
«Ενθαρρύνει» την επίγνωση
Η σιωπή μπορεί να δημιουργήσει μια σωστή «βάση» για την άσκηση της ενσυνειδητότητας η οποία με την σειρά της βοηθάει σημαντικά την βελτίωση της ψυχικής μας υγείας. Το να έχουμε συνειδητή επίγνωση του τι συμβαίνει στην παρούσα στιγμή μπορεί να μειώσει, σε μεγάλο βαθμό, το άγχος, να αυξήσει την ηρεμία στις σκέψεις που έχουμε ενώ καταπραΰνει, γενικότερα, το νευρικό μας σύστημα. Αυτό μας «οδηγεί» στο να αναπτύξουμε, κατά κάποιο τρόπο, τους μηχανισμούς» διαλογισμού που μας επιτρέπουν να συνδεθούμε με το ήρεμο παρόν διώχνοντας μακριά τις στρεσογόνες σκέψεις.
«Προωθεί» την αυτογνωσία
Οι στιγμές σιωπής μπορούν να μας βοηθήσουν, σημαντικά, να αυξήσουμε την επίγνωση του σώματος και κυρίως του μυαλού μας. Όταν επιλέγουμε να κάτσουμε σιωπηλοί αφουγκραζόμαστε καλύτερα τι νιώθουμε. Νιώθουμε ήρεμοι; Χαλαροί; Γαλήνιοι; Ή νιώθουμε άγχος, μούδιασμα και ανία; Μας δίνεται, με αυτό τον τρόπο, η ευκαιρία να παρατηρήσουμε και να αποδεχθούμε τις σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας χωρίς να τα κρίνουμε. Συλλέγουμε πληροφορίες, για εμάς, βλέποντας τους εαυτούς μας με συμπόνια και μας «συμπαραστεκόμαστε» ό,τι κι αν νιώθουμε. Έτσι, σιγά σιγά, ενεργοποιούμε, σε μεγάλο βαθμό, τους μηχανισμούς που μας συνδέουν με τα συναισθήματά μας και που μας βοηθούν να επικεντρωθούμε στα ουσιώδη της ζωής… Αυτά που μας κάνουν ευτυχισμένους.
«Γεννάει» νέα εγκεφαλικά κύτταρα
Εξασφαλίζοντας στιγμές ηρεμίας σε καθημερινή βάση συμβάλουμε σημαντικά και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Πιο συγκεκριμένα, οι στιγμές αυτές, βοηθούν στη «δημιουργία» νέων εγκεφαλικών κυττάρων στην περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται «ιππόκαμπος». Την περιοχή, δηλαδή, που συνδέεται με τη μνήμη, τα συναισθήματα και την ικανότητά μας να μαθαίνουμε νέα πράγματα.
«Ανακουφίζει» από το άγχος
Σύμφωνα με μελέτη εξασφαλίζοντας μόλις δύο λεπτά σιωπής μπορούμε να ηρεμήσουμε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από το να ακούγαμε χαλαρωτική μουσική. Και αυτό γιατί μειώνεται σημαντικά η αρτηριακή πίεση, άρα, και η κυκλοφορία αίματος στον εγκέφαλο. Επιτρέποντας, λοιπόν, στον εαυτό μας να βιώνει στιγμές σιωπής είναι σαν να πατάμε το κουμπί «reset» μειώνοντας έτσι, σημαντικά, το άγχος που νιώθουμε.
«Βοηθά» στην επεξεργασία πληροφοριών
Ο εγκέφαλός μας είναι μια μηχανή. Το πόσο καλοκουρδισμένη είναι όμως εξαρτάται και από εμάς. Αρκεί να σκεφτούμε ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται χρόνο για να σκεφτεί, να προβληματιστεί και να ξεκουραστεί. Επίσης θέλει χρόνο για να «αρχειοθετήσει» τα ερεθίσματα της ημέρας και για να «πετάξει» τα περιττά δημιουργώντας χώρο για τις νέες πληροφορίες. Εξασφαλίζοντας στιγμές σιωπής λοιπόν, κατά την διάρκεια της ημέρας, δίνουμε στον εγκέφαλό μας το χρόνο που χρειάζεται για να επεξεργαστεί ό,τι νέο έχει «προκύψει».
«Ενισχύει» την δημιουργικότητα
Η έμπνευση, η δημιουργικότητά μας, χρειάζεται ένα ήρεμο και χαλαρό σώμα που να βρίσκεται στο παρασκήνιο και να επιτρέπει στο μυαλό με την φαντασία του να είναι οι πρωταγωνιστές. Μπορούμε άλλωστε να παρατηρήσουμε πώς, σε περιόδους συνεχούς κίνησης, με τα τηλέφωνα να χτυπούν ασταμάτητα και τους ήχους της πόλης να είναι στο διαπασών, η δημιουργικότητά μας, ακόμα και στα πιο απλά πράγματα, μειώνετε στο ελάχιστο. Σε αντίθεση όταν είμαστε ήρεμοι απολαμβάνοντας αυτές τις σιωπηλές στιγμές, όπως, για παράδειγμα, το καλοκαίρι στην παραλία ή ένα ήρεμο χειμωνιάτικο βράδυ μπροστά στο τζάκι, καταφέρνουμε να «προσθέσουμε» την δημιουργικότητά μας ακόμα και στα πιο απλά πράγματα. Όπως το να ετοιμάσουμε το δείπνο μας.
«Δυναμώνει» την συγκέντρωση
Τα πολύ θορυβώδη περιβάλλοντα στα οποία, κατά κύριο λόγω, κινούμαστε μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ικανότητά μας για συγκέντρωση. Αυτό συμβαίνει μιας και οι πολλοί θόρυβοι, που υπάρχουν στις σύγχρονες κοινωνίες, «εισβάλουν» στον εγκέφαλό μας με τη «μορφή» επιπλέον πληροφοριών. Πληροφορίες, δευτερεύουσας σημασίας, οι οποίες όμως λειτουργούν διασπαστικά στο να εστιάσουμε σε αυτά που πρέπει. Μπορούμε να βοηθηθούμε, λοιπόν, δημιουργώντας ένα ήσυχο περιβάλλον ή ένα περιβάλλον με, χαμηλής έντασης, ήχους ως «φόντο», δίνοντας στον εγκέφαλό μας , κάθε φορά, μόνο τις πληροφορίες που χρειάζεται για να ολοκληρώσουμε μια συγκεκριμένη εργασία.