1.Πόσο μακριά είναι τα μαλλιά μας;
α. Αγορίστικα κοντά
β. Μέχρι τους ώμους
γ. Από τους ώμους και κάτω
Όσο πιο μακριά είναι η τρίχα, όσο δηλαδή οι άκρες απέχουν από τις ρίζες τόσο πιο επιρρεπή στη φθορά είναι τα μαλλιά, γιατί τα φυσικά έλαιά τους δεν φτάνουν στις άκρες. Το καθημερινό styling και οι βαφές εντείνουν τη ζημιά, εξηγούν οι ειδικοί.
2.Πόσο συχνά τα κόβουμε;
α. Κάθε 4-6 βδομάδες. Η κομμώτρια μου κι εγώ είμαστε καλές φίλες.
β. Κάθε 3-4 μήνες περίπου
γ. Μία φορά το χρόνο, και αν.
Αν τα μαλλιά μας είναι κάτω από τους ώμους, πρέπει να κόβουμε τις άκρες κάθε ενάμισι μήνα περίπου. Είναι ο μόνος τρόπος για να εξαλείφουμε την ψαλίδα. Αν τα μαλλιά μας είναι ξηρά ή ταλαιπωρημένα, χρησιμοποιούμε οπωσδήποτε conditioner σε συνδυασμό με μάσκα μετά το λούσιμο. Ιδανικά απλώνουμε και μία ενυδατική κρέμα που δεν ξεπλένεται (leave in conditioner).
3. Πώς επιλέγουμε το σαμπουάν μας;
α. Σύμφωνα με τον τύπο μου
β. Βάσει της τιμής του
γ. Ανάλογα με το άρωμά του
Τα ξηρά, ταλαιπωρημένα μαλλιά θέλουν ένα ενυδατικό σαμπουάν. Τα βαμμένα χρειάζονται κάποιο που να προστατεύει το χρώμα τους. Τέλος στα λεπτά αντιστοιχούν οι ανάλαφρες συνθέσεις που τονώνουν τον όγκο τους και δεν τα βαραίνουν.
4. Πώς τα στεγνώνουμε συνήθως;
α. Τα σκουπίζω με την πετσέτα και τα αφήνω να στεγνώσουν μόνα τους.
β. Τα στεγνώνω με το πιστολάκι για μερικά λεπτά, μέχρι να πάρει την πολλή υγρασία.
γ. Τα ισιώνω
Η θερμοκρασία που εκπέμπει το πιστολάκι αγγίζει πολλές φορές τους 200 βαθμούς Κελσίου προκαλώντας μεγάλη ζημιά στην επιφάνεια της τρίχας. Αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε το πιστολάκι ή έστω να ελαττώσουμε τη χρήση του, τότε φροντίζουμε να έχει αρκετή απόσταση από τα μαλλιά: Κατευθύνουμε το στόμιο στο χέρι μας. Η σωστή απόσταση είναι εκείνη που που δε μας καίει ο ζεστός αέρας.
5.Χρησιμοποιούμε καθημερινά σίδερο ισιώματος ή ψαλίδι;
α. Δεν ξέρω καν πώς τα χρησιμοποιούν
β. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις
γ. Ακόμα και στις διακοπές τα χρησιμοποιώ.
Το σίδερο ή το ψαλίδι ψήνουν στην κυριολεξία την τρίχα. Όσο πιο λεπτή είναι η τρίχα, τόσο πιο γρήγορα εξασθενεί, γίνεται εύθραυστη και θαμπή. Η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι να αλλάξουμε χτένισμα, να υιοθετήσουμε ένα πιο ανέμελο, καλοκαιρινό στυλ, που δε χρειάζεται ιδιαίτερο στάιλινγκ. Αν παρόλα αυτά δεν μπορούμε με τίποτα να μας φανταστούμε με άλλο χτένισμα, εφαρμόζουμε οπωσδήποτε προϊόντα που προστατεύουν από τη θερμότητα και χρησιμοποιούμε ελιξίρια ή leave in conditioner.
6.Η διατροφή μας είναι πλούσια σε:
α. Κρέας, γαλακτοκομικά, και λαχανικά
β. Άμυλο, υδατάνθρακες και πρωτεϊνες. Ωστόσο δεν μπορώ να αποφύγω τα γλυκά.
γ. Κυρίως junk food και φαγητό απ’ έξω.
Οι πρωτεϊνες είναι η κύρια πηγή δύναμης των μαλλιών. Εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με αυτές, με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αν μας είναι δύσκολο, τότε παίρνουμε κάποιο ειδικό συμπλήρωμα διατροφής, αφού συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.
7. Προστατεύουμε τα μαλλιά μας από τον ήλιο;
α. Δεν φεύγω από το σπίτι χωρίς καπέλο ή αντηλιακό για τα μαλλιά
β. Υπάρχει αντηλιακό μαλλιών;
γ. Δεν χρησιμοποιώ τίποτα. Άλλωστε μου αρέσει όταν ξανθαίνουν από τον ήλιο.
Ο ήλιος αφυδατώνει τα μαλλιά και οξειδώνει το χρώμα τους. Άρα το καλοκαίρι τους απλώνουμε ένα προϊόν με αντηλιακά φίλτρα ή τουλάχιστον φοράμε ένα καπέλο.