Η παρατεταμένη παραμονή μπροστά από την τηλεόραση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου ανεξάρτητα από τη γενετική σύνθεση του ατόμου, αποκαλύπτει ομάδα επιστημόνων από την Μονάδα Επιδημιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών (MRC), του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMC Medicine, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι – υποθέτοντας αιτιολογική σύνδεση – το 11% των περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου θα μπορούσαν να προληφθούν εάν οι άνθρωποι έβλεπαν λιγότερο από μία ώρα τηλεόραση κάθε μέρα.
Μία ώρα λιγότερη για πιο υγιή καρδιά
Ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο είναι η καθιστική συμπεριφορά, με άλλα λόγια, το να κάθεστε για μεγάλες χρονικές περιόδους αντί να είστε σωματικά δραστήριοι.
Για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ του χρόνου που αφιερώνεται στην καθιστική συμπεριφορά μπροστά από την οθόνη, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης και η χρήση υπολογιστή στον ελεύθερο χρόνο, του DNA ενός ατόμου και του κινδύνου στεφανιαίας νόσου, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, μια μελέτη που περιλαμβάνει πάνω από 500.000 ενήλικες που παρακολουθούνται μελλοντικά για περίπου 12 χρόνια.
«Ο περιορισμός του χρόνου που κάθεστε παρακολουθώντας τηλεόραση θα μπορούσε να είναι μια χρήσιμη και σχετικά εύκολη αλλαγή στον τρόπο ζωής που θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα με υψηλή γενετική προδιάθεση για στεφανιαία νόσο ιδίως να διαχειριστούν τον κίνδυνο» επισημαίνουν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.
Κινούμαστε περισσότερο
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τη μείωση της καθιστικής συμπεριφοράς και την αντικατάστασή της με σωματική δραστηριότητα οποιασδήποτε έντασης ως μέθοδο για την διατήρηση της υγείας σας.
Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί λόγοι που μπορεί να εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ της παρακολούθησης τηλεόρασης και του κινδύνου στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με τους ειδικούς και συγκεκριμένα, γιατί δεν βρέθηκε σχέση με τη χρήση υπολογιστή. Η παρακολούθηση τηλεόρασης τείνει να συμβαίνει βράδυ μετά το δείπνο, συνήθως το πιο θερμιδικό γεύμα μας, που οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης και λιπιδίων, όπως η χοληστερόλη, στο αίμα.
Επίσης, οι άνθρωποι συχνά τσιμπολογούν περισσότερο όταν παρακολουθούν τηλεόραση σε σύγκριση με όταν «σερφάρουν» στο διαδίκτυο, για παράδειγμα. Τέλος, η παρακολούθηση τηλεόρασης τείνει να είναι παρατεταμένη, ενώ τα άτομα που χρησιμοποιούν τον υπολογιστή τους μπορεί να είναι πιο πιθανό να διακόψουν τη δραστηριότητά τους.