Με τόσα βιβλία, βίντεο και περιοδικά που δημιουργήθηκαν για τον μινιμαλισμό τα τελευταία χρόνια το «Less is more» είναι ένα από τα πιο συχνά trend. Φυσικά ο μινιμαλισμός δεν είναι μόνο λευκά σπίτια, απλές γραμμές και λίγα αντικείμενα. Είναι φιλοσοφία και στάση ζωής, που έχει κοινωνικές, περιβαλλοντολογικές και ψυχολογικές προεκτάσεις. Είτε επιλέξουμε τον μινιμαλισμό ως τρόπο ζωής είτε ως αισθητική το σημαντικό είναι να βρούμε το κίνητρο που χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε μια νέα ζωή απαλλαγμένη από τα «περιττά».
Ο μινιμαλισμός καταπολεμάει το άγχος
Η ακαταστασία έχει την ικανότητα να παγιδεύει τους ανθρώπους σε έναν φαύλο κύκλο άγχους. Πόσες φορές βλέπουμε ένα «βουνό» από πράγματα, που ακόμα και η τακτοποίησή τους μας φαίνεται ακατόρθωτη; Ή πόσες φορές ψάχνουμε να βρούμε κάτι και δεν μπορούμε να το εντοπίσουμε μέσα στο «χάος» που έχει δημιουργηθεί; Όλο αυτό μας οδηγεί σε συνεχόμενη αναβλητικότητα και σιγά σιγά αρχίζει να υπονομεύει την προσωπική μας ευεξία και την ψυχική μας υγεία. Ο μινιμαλισμός μας βοηθάει να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο που οδηγούμαστε και να καταπολεμήσουμε το άγχος μας. Πετάμε τα πράγματα που δεν χρειαζόμαστε πια. Με λιγότερα αντικείμενα μέσα στο σπίτι γινόμαστε πιο παραγωγικοί, το σπίτι καθαρίζεται πιο εύκολα και εμείς είμαστε όλο και πιο αποτελεσματικοί στις δουλειές μας.
Γινόμαστε λιγότερο υλιστές
Οι κοινωνίες αλλάζουν και μελέτες δείχνουν ότι οι νεότερες γενιές προτιμούν μια ζωή γεμάτη εμπειρίες και όχι μια ζωή γεμάτη υλικά αγαθά. Επιλέγουμε να ζήσουμε απλές ζωές απολαμβάνοντας ανεκτίμητες καθημερινές στιγμές, όπως ένα ηλιοβασίλεμα. Ενώ τα ταξίδια και οι περιπλανήσεις στην φύση είναι πια το νούμερο ένα των προτεραιοτήτων μας.
Ο δρόμος προς την αυτοπραγμάτωση
Ο μινιμαλισμός λειτουργεί ως αγγελιαφόρος του μηνύματος ότι «υπάρχουν πολλά περισσότερα στην ζωή από τα υλικά αγαθά και από την ικανοποίηση που προσφέρει ο υλισμός». Είναι σαν να μας «αναγκάζει» να ζούμε μέσα σε μία συνεχή ενδοσκόπηση αφού συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με το ερώτημα «Το χρειάζομαι πραγματικά αυτό;». Με άλλα λόγια μας ενθαρρύνει να εστιάζουμε περισσότερο στα πράγματα που συμβάλουν στην προσωπική μας ανάπτυξη και λιγότερο στα αντικείμενα που δεν έχουμε.
Περιβαλλοντολογική ευαισθητοποίηση
Κάποιοι άνθρωποι βλέπουν τον μινιμαλισμό ως το μέσο μείωσης του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος που θέλουν να αφήσουν στον πλανήτη. Μελέτες δείχνουν ότι, η υπερβολική κατανάλωση συμβάλει σημαντικά στην αύξηση τη ρύπανσης. Σε όλα τα στάδια από την αρχή της παραγωγής μέχρι το στάδιο της διάθεσης των προϊόντων.
Το κοινωνικό «πρόσωπο» του μινιμαλισμού
Η απαλλαγή μας από διάφορα αντικείμενα που δεν χρειαζόμαστε πια είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τα δωρίσουμε σε ιδρύματα, ή σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. Διαδικασία που μπορούμε να υιοθετήσουμε καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας. Έτσι παράλληλα με την βελτίωση του εαυτού μας, βοηθάμε στην βελτίωση της ζωής και άλλων ανθρώπων.