Εάν υποφέρετε από αυπνίες πιθανόν γνωρίζετε ότι υπάρχουν τροφές που μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο σας. Αυτό που μάλλον δεν γνωρίζατε είναι ότι και το να μην τρώτε βραδινό φαγητό ή το να τσιμπολογάτε χωρίς να δίνετε έμφαση στην ποιότητα της τροφής που βάζετε μέσα σας, μπορεί να έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα.
Όταν το βραδινό «τρώει» τον ύπνο σας
Η έρευνα έχει δείξει ότι αν δεν φάτε ένα ισορροπημένο βραδινό, το σώμα σας μπορεί να χάσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να εισέλθει σε κατάσταση στέρησης θερμίδων.
Ένα ήπιο έλλειμμα θερμίδων είναι ένα πράγμα, αλλά αν είναι πολύ ακραίο, η πείνα μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους όλη τη νύχτα ή να σας δυσκολέψει να χαλαρώσετε αρκετά ώστε να μπείτε σε βαθύ ύπνο. Επιπλέον, η επαρκής διατροφή είναι απαραίτητη για την παραγωγή των δύο ορμονών που ρυθμίζουν τον ύπνο: της σεροτονίνης και της μελατονίνης.
Πώς η έλλειψη ύπνου επιδρά στην υγεία και την ευεξία σας
Σύμφωνα με το Nutrients Journal, η έλλειψη θρεπτικών ουσιών προκαλεί αυπνίες και διαταραχές ύπνου. Συγκεκριμένα, η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο διαταραχών ύπνου. Ταυτόχρονα, η έλλειψη ύπνου συνάδει με απουσία ξεκούρασης η οποία έχει βρεθεί ότι επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση, την ενέργεια, την ανοσία και το μεταβολισμό.
Σύμφωνα με το Sleep Foundation, ο ύπνος είναι μια αναγκαιότητα και μια βασική λειτουργία που επιτρέπει στο σώμα και το μυαλό σας να επαναφορτιστούν, κάτι που σας αφήνει αναζωογονημένους και σε εγρήγορση όταν ξυπνάτε. Ο σωστός ύπνος βοηθά επίσης το σώμα να παραμείνει υγιές και να αποτρέψει ασθένειες. Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά χωρίς επαρκή ποσότητα ύπνου. Αυτό μειώνει τις ικανότητές σας να συγκεντρώνεστε, να σκέφτεστε καθαρά και να θυμάστε πράγματα.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neuropsychiatric Disease and Treatment Journal έδειξε επίσης ότι η οξεία ολική στέρηση ύπνου – η απουσία ύπνου ή η μείωση του συνηθισμένου συνολικού χρόνου ύπνου – επηρεάζει την προσοχή και τη μνήμη εργασίας. Η χρόνια μερική στέρηση ύπνου – χρόνια μοτίβα ανεπαρκούς ύπνου – κάνει το ίδιο. Η πλήρης στέρηση ύπνου βλάπτει επίσης πολλές γνωστικές λειτουργίες.
Όποιος λοιπόν κι αν είναι ο λόγος για τον οποίο παραλείπετε να φάτε δείπνο, ξεχάστε τον και βάλτε σε εφαρμογή από σήμερα κιόλας μια βραδινή ρουτίνα ύπνου που ξεκινά με ένα ισορροπημένο δείπνο.