Με τον πλανήτη να εξακολουθεί να θερμαίνεται, ερευνητές από το Georgetown University Medical Center προβλέπουν την μετεγκατάσταση άγριων ζώων πιθανότατα σε περιοχές με μεγάλους ανθρώπινους πληθυσμούς, αυξάνοντας δραματικά τον κίνδυνο μεταπήδησης ιού στους ανθρώπους, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επόμενη πανδημία.
Ιοί από τα ζώα στον άνθρωπο
Αυτή η σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της ιικής μετάδοσης περιγράφεται από μια διεθνή ερευνητική ομάδα και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature. Στην μελέτη τους, οι ερευνητές διεξήγαγαν την πρώτη ολοκληρωμένη αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο η κλιματική αλλαγή θα αναδιαρθρώσει το παγκόσμιο ιόσωμα των θηλαστικών.
Επικεντρώθηκαν σε αλλαγές γεωγραφικής εμβέλειας, όπως τα ταξίδια που θα πραγματοποιήσουν τα είδη καθώς θα δημιουργήσουν οικότοπους σε άλλες περιοχές ή την συνάντηση με άλλα είδη για πρώτη φορά. Τέτοιου είδους αλλαγές αυξάνουν τις πιθανότητες, σύμφωνα με τους ερευνητές, εμφάνισης ιών όπως ο Έμπολα ή άλλοι κορωνοϊοί.
Κάτι τέτοιο καθιστά πιο δύσκολο τον εντοπισμό των ιών στα ζώα ενώ ταυτόχρονα η μετάβαση προς το ανθρώπινο είδος θα γίνει πιο εύκολη, προειδοποιούν. Μεγάλο μέρος αυτής της διαδικασίας μπορεί να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στον σημερινό κατά 1,2 βαθμούς θερμότερο κόσμο και οι προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ενδέχεται να μην εμποδίσουν την εξέλιξη αυτών των γεγονότων.
Νέα πανδημία από τις νυχτερίδες;
Ένα επιπλέον σημαντικό εύρημα είναι ο αντίκτυπος που θα έχει η αύξηση της θερμοκρασίας στις νυχτερίδες, οι οποίες ευθύνονται για την πλειονότητα της νέας κοινής χρήσης ιών. Η ικανότητά τους να πετούν θα τους επιτρέψει να ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις και να μεταδίδουν τους περισσότερους ιούς.
Συνολικά, η μελέτη υποδηλώνει ότι η κλιματική αλλαγή θα γίνει ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση ασθενειών, ξεπερνώντας ζητήματα όπως η αποψίλωση των δασών.