Η αϋπνία μπορεί να μας επηρεάσει ποικιλοτρόπως, μειώνοντας την ενέργεια και την συγκέντρωσή μας ή ρίχνοντας ακόμα και την διάθεσή μας. Νέα επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Uppsala φαίνεται να επιβεβαιώνει το γεγονός, προσθέτοντας ότι οι νεαροί ενήλικες όταν στερούνται τον ύπνο τους αξιολογούν τα θυμωμένα πρόσωπα ως λιγότερο αξιόπιστα και υγιή. Επιπλέον, τα ουδέτερα και φοβισμένα πρόσωπα φαίνονται λιγότερο ελκυστικά μετά την απώλεια ύπνου. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature and Science of Sleep.
Αϋπνία και αναγνώριση συναισθημάτων
Χρησιμοποιώντας το eye-tracking, μια τεχνολογία αισθητήρα που μπορεί να ανιχνεύσει τι βλέπει ένα άτομο σε πραγματικό χρόνο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία πραγματοποίησαν ένα πείραμα σε νεαρούς άνδρες και γυναίκες για να εξετάσουν πώς η οξεία απώλεια ύπνου επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εξερευνούν και αξιολογούν τα χαρούμενα, φοβισμένα, θυμωμένα και με ουδέτερη έκφραση πρόσωπα.
Οι συμμετέχοντες πέρασαν μια νύχτα χωρίς να κοιμηθούν και μια νύχτα όπου κοιμήθηκαν για οκτώ ώρες. Οι κινήσεις των ματιών τους μετρήθηκαν τα πρωινά που ακολούθησαν και τις δύο νύχτες.
«Όταν στερήθηκαν τον ύπνο, οι συμμετέχοντες αφιέρωσαν λιγότερο χρόνο για να παρατηρήσουν τα πρόσωπα που κοιτούσαν. Καθώς οι εκφράσεις του προσώπου είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της συναισθηματικής κατάστασης των άλλων, το να ξοδεύετε λιγότερο χρόνο για να παρατηρήσετε τα πρόσωπα μετά από οξεία απώλεια ύπνου μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να μην ερμηνεύσετε σωστά την συναισθηματική κατάσταση των άλλων» μας λένε οι ερευνητές.
«Τα ευρήματά μας ότι τα άτομα με στέρηση ύπνου βαθμολόγησαν τα θυμωμένα πρόσωπα ως λιγότερο αξιόπιστα και υγιή και τα φοβισμένα ή ουδέτερα ως λιγότερα ελκυστικά, αποδεικνύει ότι η απώλεια ύπνου σχετίζεται με αρνητικές κοινωνικές εντυπώσεις των ανθρώπων γύρω μας. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερα κίνητρα για κοινωνική αλληλεπίδραση» καταλήγουν οι ερευνητές.