O ύπνος θρέφει τα μωρά λένε… αλλά φαίνεται ότι για τους ενηλίκους δεν ισχύει το ίδιο. Ο ύπνος αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της υγείας, ενώ παράλληλα πολλά επιστημονικά δεδομένα ενισχύουν την άποψη ότι συμβάλλει στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Αντιθέτως, ο μη επαρκής χρόνος ύπνου έχει επανειλημμένα συνδεθεί με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και με πρόσληψη βάρους.
Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA», ο ύπνος μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στο να χάσουμε βάρος. Για τους σκοπούς της έρευνας 80 υπέρβαροι ενήλικοι ηλικίας 21-40 ετών που κοιμούνταν λιγότερο από 6,5 ώρες τη νύχτα χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ. Οι μισοί συνέχισαν τον ύπνο ως έχει και οι άλλοι μισοί αύξησαν των ύπνο τους σε 8,5 ώρες κάθε βράδυ.
Προσδιορίστηκαν οι θερμίδες που κατανάλωναν και φάνηκε ότι όσοι αύξησαν τον ύπνο προσλάμβαναν ημερησίως 270 θερμίδες λιγότερες. Σύμφωνα με ισχυρά στατιστικά μοντέλα πρόβλεψης, εάν διατηρηθούν οι υγιείς συνήθειες ύπνου, προβλέπεται απώλεια βάρους 12 κιλών σε διάστημα 3 ετών.
Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί στους οποίους ο ύπνος φαίνεται ότι εμπλέκεται επιδρώντας στο σωματικό βάρος. Πιο συγκεκριμένα, ο ελλιπής ύπνος συνδέεται με:
Αύξηση της όρεξης λόγω ορμονών
Αυτό συμβαίνει διότι ο ύπνος επιδρά στις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη. Οταν ο ύπνος είναι ελλιπής, ο οργανισμός αυξάνει την παραγωγή γκρελίνης, μιας ορμόνης που δίνει το σήμα της πείνας στον εγκέφαλο, ενώ παράλληλα μειώνει την παραγωγή λεπτίνης, η οποία δίνει το σήμα του κορεσμού και της πληρότητας. Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που υποδεικνύουν πως τα άτομα με μικρότερη διάρκεια ύπνου έχουν 14,9% υψηλότερη γκρελίνη και 15,5% χαμηλότερη λεπτίνη σε σχέση με τα άτομα που έχουν κοιμηθεί επαρκώς. Αποτέλεσμα αυτής της ανισορροπίας είναι η αύξηση της όρεξης. Ο ανεπαρκής ύπνος συσχετίζεται επίσης με αύξηση της κορτιζόλης, ορμόνη του stress, η οποία αυξάνει την όρεξη.
Αναζήτηση ανταμοιβής μέσω του φαγητού
Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου, δυσχεραίνοντας την επιλογή υγιεινών τροφίμων και την αντίσταση σε δελεαστικές και ανθυγιεινές επιλογές. Τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου φαίνεται να ενεργοποιούνται περισσότερο από το φαγητό όταν ο οργανισμός στερείται τον ύπνο. Επιστημονικά στοιχεία υποδηλώνουν πως η έλλειψη ύπνου αυξάνει την τάση κατανάλωσης τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και υδατάνθρακες.
Αυξημένη πρόσληψη θερμίδων
Τα άτομα με ελλιπή διάρκεια ύπνου τείνουν να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες. Είναι πιθανόν να οφείλεται και στον περισσότερο διαθέσιμο χρόνο κατανάλωσης φαγητού, αφού οι ώρες που ο οργανισμός είναι «ανενεργός» ελαχιστοποιούνται.
Ο ανεπαρκής ύπνος οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους και ο καλύτερος ύπνος στην απώλεια. Γι’ αυτό μην κοιμάστε λιγότερο από 7-8 ώρες καθημερινά