Στο παρελθόν έχουμε κατηγορήσει το κινητό μας για πολλά, από την ενόχληση στον αυχένα, γνωστή και ως tech-neck μέχρι και την εθιστική συμπεριφορά. Για αυτόν τον λόγο, ερευνητές θέλησαν να προσδιορίσουν εάν η ζωή μας θα είναι πραγματικά καλύτερη χωρίς smartphone ή μάλλον πόσο λιγότερη χρήση ανά ημέρα θα ευνοούσε την υγεία και την διάθεσή μας.
Στα πλαίσια της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Experimental Psychology, ζητήθηκε από το περίπου 200 συμμετέχοντες να μην χρησιμοποιήσουν το κινητό τους για μια εβδομάδα, να περιορίσουν την καθημερινή τους χρήση κατά μία ώρα ή να το χρησιμοποιήσουν όπως πάντα. Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι μακροπρόθεσμα όσοι μείωσαν την χρήση τους είχαν μεγαλύτερα επίπεδα ευεξίας.
Πόσος χρόνος στο κινητό κάνει καλό;
Κατά μέσο όρο, περνάμε περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα κολλημένοι στις οθόνες των smartphone μας. Ψάχνουμε στο Google, αναζητούμε οδηγίες, ελέγχουμε email ή τον καιρό, ψωνίζουμε, διαβάζουμε ειδήσεις, παρακολουθούμε ταινίες, μιλάμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση smartphone έχει συνδεθεί με μια σειρά προβλημάτων, όπως η μειωμένη σωματική δραστηριότητα, η παχυσαρκία και η μειωμένη αποδοτικότητα, για να αναφέρουμε μερικά. Ωστόσο, τείνουμε να ξεχνάμε ότι το κινητό είναι εργαλείο κι ανάλογα με την χρήση που κάνουμε, μπορούμε να επωφεληθούμε ή να βλάψουμε την ευεξία μας.
«Διαπιστώσαμε ότι τόσο αφήνοντας εντελώς το κινητό όσο και μειώνοντας την καθημερινή του χρήση κατά μία ώρα, οι συμμετέχοντες βίωσαν θετικές επιδράσεις τόσο στον τρόπο ζωής όσο και στην ευημερία τους» επισημαίνουν οι ερευνητές. «Στην ομάδα που μείωσε τη χρήση, αυτά τα αποτελέσματα διήρκεσαν ακόμη περισσότερο και έτσι ήταν πιο σταθερά από ό,τι στην ομάδα της αποχής».
Δεν είναι ανάγκη να το… εγκαταλείψετε
Η παρέμβαση που διήρκησε μια εβδομάδα, μειώνοντας μία ώρα καθημερινά, άλλαξε και τις συνήθειες των συμμετεχόντων μακροπρόθεσμα. Ακόμα και τέσσερις μήνες μετά το τέλος του πειράματος, τα μέλη της ομάδας αποχής χρησιμοποιούσαν το smartphone τους κατά μέσο όρο 38 λεπτά λιγότερο την ημέρα από ό,τι πριν.
Η ομάδα που περνούσε μία ώρα λιγότερη την ημέρα με το smartphone κατά τη διάρκεια του πειράματος το χρησιμοποιούσε έως και 45 λεπτά λιγότερο την ημέρα μετά από τέσσερις μήνες από ό,τι πριν. Ταυτόχρονα, η ικανοποίηση από τη ζωή και ο χρόνος που αφιερώνεται για σωματική δραστηριότητα αυξήθηκαν. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους καθώς και η επιθυμία για κάπνισμα μειώθηκε.
«Δεν είναι απαραίτητο να εγκαταλείψετε εντελώς το smartphone για να νιώσετε καλύτερα», καταλήγουν οι ερευνητές. Μία ώρα λιγότερη φαίνεται πώς πρόκειται για τον βέλτιστο χρόνο χρήσης.