Οι ανεμβολίαστοι ενήλικες που νοσηλεύονται με Covid-19 αντιμετωπίζουν τριπλάσια πιθανότητα θανάτου σε σχέση με νοσηλευόμενους ασθενείς της γρίπης, παρά το γεγονός ότι είναι κατά μέσο όρο νεότεροι και με λιγότερα υποκείμενα νοσήματα, διαπιστώνει μελέτη στην Ισπανία.
Τα ευρήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στη Λισαβόνα, υποδεικνύουν επίσης ότι η Covid-19 σχετίζεται με περισσότερες ημέρες νοσηλείας και κοστίζει σχεδόν δύο φορές περισσότερο στην αντιμετώπισή της.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η Covid-19 είναι μακράν πιο θανατηφόρα από τη γρίπη» δήλωσε η δρ Ινμακουλάδα Λόπεζ Μοντεσίνος του Hospital del Mar της Βαρκελώνης, επικεφαλής της μελέτης.
Η ομάδα της συνέκρινε 187 ασθενείς, μέσης ηλικίας 76 ετών, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν με γρίπη το διάστημα 2017-19, με 187 ασθενείς της Covid-19, μέσης ηλικίας 67 ετών, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν στο πρώτο πανδημικό κύμα την άνοιξη του 2020. Όλοι οι ασθενείς και των δύο ομάδων χρειάστηκαν χορήγηση οξυγόνου κατά την εισαγωγή τυς.
Κατά μέσο όρο οι ασθενείς με γρίπη είχαν περισσότερα υποκείμενα νοσήματα, όμως οι ασθενείς του κοροναϊού ήταν πιθανότερο να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Η ανάλυση έδειξε ότι η Covid-19 σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ (39% έναντι 14%).
Η πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία εντός 30 ημερών από την εισαγωγή στο νοσοκομείο ήταν 15% για τους ασθενείς της Covid-19, συγκριτικά με 5% στην περίπτωση της γρίπης. Ο κίνδυνος θανάτου εντός 90 ημερών ήταν ακόμα υψηλότερος, 19% έναντι 6%.
Σταθμίζοντας τα δεδομένα για παραμέτρους όπως η ηλικία, τα υποκείμενα νοσήματα, το φύλο και η διάγνωση πνευμονίας, οι ερευνητές υπολογίζουν ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς του κοροναϊού αντιμετωπίζουν τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου από ό,τι όσοι νοσηλεύονται με γρίπη.
Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι οι ασθενείς της Covid-19 έμειναν περισσότερο καιρό στο νοσοκομείο (14 ημέρες έναντι 11), ενώ το κόστος της φροντίδας τους ήταν διπλάσιο στα 21.350 δολάρια, έναντι 12.082 δολαρίων για τους ασθενείς με γρίπη.
«Παρά το γεγονός ότι οι ασθενείς της γρίπης είχαν μεγαλύτερη ηλικία και περισσότερες συννοσηρότητες, οι ασθενείς της Covid-19 είχαν συστηματικά χειρότερη έκβαση» δήλωσε η Λόπεζ Μοντεσίνος.
Οι ερευνητές αναγνωρίζουν πάντως αρκετούς περιορισμούς στη μελέτη τους, η οποία πραγματοποιήθηκε μόνο στην Ισπανία και ίσως δεν μπορεί να γενικευτεί σε άλλους πληθυσμούς.
Επιπλέον, τα δεδομένα αφορούν το αρχικό πανδημικό κύμα και τα ευρήματα ίσως διαφοροποιούνται με τα νέα στελέχη κοροναϊού έχουν εμφανιστεί έκτοτε.
Ένας άλλος παράγοντας που έχει αλλάξει από τότε είναι η διάθεση εμβολίων Covid-19, τα οποία μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσου και νοσηλείας.