Υλικά για 6 μερίδες
1 συκωταριά από μικρό αρνί
1 αντεριά από μικρό αρνί
300 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
7 τρυφερά φύλλα μαρουλιού ψιλοκομμένα
1/4 φλ. ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
10 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές ρύζι γλασέ
Αλάτι, πιπέρι
Για το αβγολέμονο
2 αβγά
Χυμό από 1½ λεμόνι
Εκτέλεση
1. Πλένετε καλά τη συκωταριά και τα εντεράκια, τα ζεματάτε σε βραστό νερό για 10′ και τα στραγγίζετε. Μόλις κρυώσουν τα ψιλοκόβετε.
2. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και το φρέσκο.
3. Προσθέτετε την ψιλοκομμένη συκωταριά και τα εντεράκια. Τα σοτάρετε για περίπου 5′ ανακατεύοντας τακτικά.
4. Ρίχνετε το μανιτάρια, το μαρούλι και προσθέτετε βραστό νερό τόσο όσο χρειάζεται για να τα σκεπάζει.
5. Σιγοβράζετε τη μαγειρίτσα για 30′. Προσθέτετε τον ψιλοκομμένο άνηθο, αλάτι, πιπέρι και το ρύζι και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο για άλλα 15′. Εάν θέλετε τη σούπα πιο αραιή προσθέτετε λίγο ακόμα βραστό νερό.
6. Στη συνέχεια ετοιμάζετε το αβγολέμονο. Χτυπάτε τα ασπράδια, προσθέτετε έναν-έναν τους κρόκους και ρίχνετε λίγο-λίγο τον χυμό λεμονιού. Παίρνετε τον ζωμό από το φαγητό και αραιώνετε το αβγολέμονο. Ρίχνετε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα.
7. Βράζετε για 2-3′ σε πολύ χαμηλή φωτιά και σερβίρετε τη μαγειρίτσα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.