Αφιερώνουμε λίγη ώρα στους αγαπημένους μας ανθρώπους, διαβάζουμε το αγαπημένο μας βιβλίο ή πηγαίνουμε για τρέξιμο μετά τη δουλειά. Η αυτοφροντίδα σίγουρα έχει πολλές μορφές και για κάθε άνθρωπο διαφέρει. Σε αυτό όμως που συμφωνούμε είναι ότι πρόκειται για δραστηριότητες που προάγουν την υγεία μας, είτε ψυχική είτε σωματική, και η στοματική υγιεινή έρχεται από τις πρώτες στη λίστα. Κι ενώ θεωρούμε ότι το καθημερινό βούρτσισμα και η χρήση του οδοντικού νήματος είναι αρκετά, αυτό δεν ισχύει πάντα. Από την άλλη, πολλοί επιλέγουν να επισκεφθούν τον οδοντίατρο μόνο όταν νιώσουν κάποια ενόχληση στο στόμα ή πόνο στα δόντια και τότε ένα πολύ μικρό πρόβλημα πιθανόν να εξελιχθεί σε πιο σημαντικό και δαπανηρό ζήτημα. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να αποφύγουμε τέτοιες περιστάσεις μέσω της ενεργούς προληπτικής φροντίδας.
Τι περιλαμβάνει η oral care ρουτίνα
#1 Ο κανόνας 2-2
Βουρτσίστε τα δόντια με την κατάλληλη για τις ανάγκες σας οδοντόβουρτσα και φθοριούχο οδοντόκρεμα για δύο λεπτά για δύο φορές την ημέρα, ακολουθώντας τον βέλτιστο κανόνα της στοματικής υγιεινής 2-2. Μην ξεχνάτε να πραγματοποιείτε μεσοδόντιο καθαρισμό, χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα, μεσοδόντια βουρτσάκια ή οδοντική ταινία.
#2 Μην παραμελείτε τη γλώσσα σας
Η πλάκα, εκτός από τα δόντια, μπορεί επίσης να συσσωρευτεί στη γλώσσα σας. Αυτό όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει στην επίμονη δυσοσμία αλλά και σε άλλα προβλήματα στη στοματική κοιλότητα. Κάθε φορά που βουρτσίζετε τα δόντια σας, μην ξεχνάτε να περνάτε και την οδοντόβουρτσα απαλά πάνω από τη γλώσσα σας.
#3 Προσοχή στη ζάχαρη
Αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά και προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση ζάχαρης καθημερινά, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας. Οσο πιο συχνά τρώτε τροφές με ζάχαρη κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο πιο συχνά «τρώνε» και τα βακτήρια που υπάρχουν στο στόμα σας, με αποτέλεσμα να παράγουν οξέα που εξασθενούν το σμάλτο των δοντιών. Κι ενώ το σάλιο μπορεί να εξουδετερώσει αυτά τα οξέα, χρειάζεται χρόνο.
Επομένως, εάν συνεχίσετε να τρώτε τροφές με ζάχαρη, το σάλιο σας δεν έχει αρκετό χρόνο για να δημιουργήσει ένα προστατευτικό περιβάλλον και τα βακτηριακά οξέα συνεχίζουν να αποδυναμώνουν τα δόντια σας. Τελικά, αυτά τα οξέα μπορούν να καταστρέψουν τη δομή των δοντιών σας προκαλώντας τερηδόνα.
#4 Πιστοί στο ραντεβού
Μία φορά στους έξι μήνες αφήστε κενή μία ώρα και προγραμματίστε μια επίσκεψη στον οδοντίατρό σας για εξέταση και καθαρισμό. Μια οδοντιατρική εξέταση μπορεί όχι μόνο να εντοπίσει ζητήματα που μπορεί να σας προκαλέσουν ενόχληση ή έξοδα στο μέλλον, αλλά να σας κάνει να φύγετε από το οδοντιατρείο με μια φρέσκια, εξαιρετικά καθαρή και απαλή αίσθηση στα δόντια σας και ένα λαμπερό χαμόγελο που έρχεται μόνο μετά από έναν επαγγελματικό καθαρισμό.
#5 Mindfulness και στη στοματική υγιεινή
Είναι σημαντικό να είστε παρατηρητικοί με το στόμα σας, καθώς κάνει πολύ περισσότερα από όσα νομίζετε. Συχνά πρώιμα συμπτώματα άλλων ιατρικών παθήσεων μπορεί να εκδηλωθούν στη στοματική κοιλότητα. Οταν λοιπόν βουρτσίζετε τα δόντια σας, παρατηρήστε το στόμα σας. Οχι μόνο θα εξοικειωθείτε περισσότερο με το πώς μοιάζει «φυσιολογικά», θα έχετε επίσης περισσότερες πιθανότητες να εντοπίσετε οτιδήποτε φαίνεται διαφορετικό. Εάν παρουσιαστούν οποιεσδήποτε αλλαγές, μια επίσκεψη θα λύσει το τυχόν πρόβλημα πιο νωρίς και πιο ανώδυνα.
#6 Δυσοσμία παρά το βούρτσισμα;
Μπορεί να μη φταίει μόνο το σκορδόψωμο που φάγατε χθες το βράδυ. Η κακή αναπνοή μπορεί να έχει πολλούς… «υπαιτίους», όπως τερηδόνα, στοματικές λοιμώξεις, προβλήματα στα ούλα ή τις αμυγδαλές, ιγμορίτιδα, παλινδρόμηση ή ακόμα και διαβήτη. Αν παρατηρείτε ότι η δυσοσμία επιμένει, μοιραστείτε το με τον οδοντίατρό σας για να σας καθοδηγήσει.
#7 Ξηροστομία
Εάν νιώθετε συχνά το στόμα σας ξηρό, παρά το γεγονός ότι πίνετε αρκετό νερό, μιλήστε με τον οδοντίατρό σας. Τα αίτια της ξηροστομίας είναι πολλά, τόσο οδοντιατρικά όσο και ιατρικά. Το σάλιο σας είναι πολύ σημαντικό για την υγεία του στόματος και των δοντιών σας ενώ βοηθά και στην έναρξη της πεπτικής διαδικασίας όταν τρώτε. Εάν οι αλλαγές στο σάλιο σας εντοπιστούν έγκαιρα, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε το άβολο αίσθημα και να μειώσετε τις οδοντικές παρενέργειες.
Ωστόσο, παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να παραμένετε καλά ενυδατωμένοι για να βελτιστοποιήσετε την παραγωγή σάλιου. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό και αν γυμνάζεστε περισσότερα. Αφήστε τη δίψα σας να σας καθοδηγήσει.
#8 Ξαφνική ευαισθησία;
Ηπιατε ή φάγατε κάτι παγωμένο και ξαφνικά νιώσατε πόνο στα δόντια; Πιθανότατα πρόκειται για οδοντική ευαισθησία. Και πάλι οι αιτίες είναι πολλές και μπορεί να περιλαμβάνουν από ένα ραγισμένο δόντι έως και τη συνήθεια να σφίγγετε υπερβολικά τα δόντια σας. Ο γιατρός μπορεί να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία μετά τη διάγνωση για να απολαμβάνετε χωρίς πόνο ακόμα και μέσα στον χειμώνα την πιο παγωμένη γρανίτα.
#9 Μην αγνοείτε τα ούλα σας
Η αιμορραγία των ούλων μπορεί να εμφανιστεί περιστασιακά, αν τα έχετε τραυματίσει με κάποιο τρόφιμο. Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή των ούλων διαφέρει. Τα υγιή ούλα είναι ροζ και σφιχτά γύρω από τα δόντια χωρίς να αιμορραγούν. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, η αιμορραγία από τα ούλα είναι ένα ενδεικτικό σημάδι φλεγμονής που δεν πρέπει να παραβλέπουμε. Αν δείτε ότι τα ούλα σας αιμορραγούν όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, όταν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα ή παρατηρείτε λίγο αίμα στο σάλιο σας, τότε είναι πιθανό να έχει δημιουργηθεί φλεγμονή.
Αυτό είναι γνωστό ως ουλίτιδα ή μπορεί ακόμη και να είναι ένα πιο προχωρημένο πρόβλημα των ούλων που ονομάζεται περιοδοντίτιδα. Η φλεγμονή των ούλων μπορεί όχι μόνο να προκαλέσει την υποχώρηση των ούλων σας και την αποδυνάμωση της πρόσφυσης των δοντιών σας, αλλά μπορεί να έχει επιπτώσεις στη συνολική υγεία σας, ειδικά εάν έχετε άλλες χρόνιες παθήσεις.
#10 Κόψτε το κάπνισμα
Το κάπνισμα προκαλεί επιφανειακά ζητήματα, όπως λεκέδες στα δόντια αλλά και σοβαρές παθήσεις, όπως η περιοδοντίτιδα, που αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει από απώλεια δοντιών έως και καρκίνο του στόματος. Ενα από τα καλύτερα πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε για τη στοματική αλλά και τη γενική σας υγεία είναι να διακόψετε αμέσως το κάπνισμα.