Υλικά
330 γρ. αλεύρι
230 γρ. βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κυβάκια
1 πρέζα αλάτι
1 κρόκος αβγού
40 γρ. νερό
Για τη γέμιση
1 φλιτζάνι αρακά βρασμένο
200 γρ. τριμμένη γραβιέρα
Λίγο φρέσκο θυμάρι
500 γρ. κρέμα γάλακτος
2 αβγά
3 αβγά σφιχτά σε ροδέλες
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο
Εκτέλεση
1. Βάζετε το αλεύρι στο μίξερ με το αλάτι και το βούτυρο. Οταν γίνουν όλα τρίμματα, το μεταφέρετε σε ένα μπολ και ανακατεύετε με το νερό και τον κρόκο του αβγού μέχρι το μείγμα να γίνει μια ελαστική μπάλα. Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγετε τη ζύμη μέχρι να έχει το πάχος ενός νομίσματος.
2. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160οC στον αέρα. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια στρογγυλή φόρμα για τάρτες διαμέτρου 28 εκ. Τοποθετείτε τη ζύμη στη φόρμα, φροντίζοντας να καλύπτει και τα τοιχώματα.
3. Τρυπάτε όλη την επιφάνεια της ζύμης με ένα πιρούνι και ψήνετε στον φούρνο για 15 λεπτά.
4. Στη συνέχεια, προσθέτετε τη γραβιέρα και το θυμάρι. Χτυπάτε σε ένα μπολ με το σύρμα χειρός την κρέμα γάλακτος και τα αβγά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνετε πιπέρι, τον βρασμένο αρακά και αδειάζετε το μείγμα στην τάρτα.
5. Ψήνετε στον φούρνο για 1 ώρα περίπου στους 160οC στον αέρα μέχρι να σφίξει η γέμιση. 5 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο προσθέτετε τα σφιχτά αβγά. Αφαιρείτε την τάρτα από τον φούρνο και μόλις κρυώσει γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.