Tο ψυγείο, αν και εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται έτσι, είναι ένας προσωπικός χώρος που ο καθένας από εμάς διαχειρίζεται με διαφορετικό τρόπο. Τα τρόφιμα που βάζουμε στο ψυγείο – πρόσφατα έμαθα ότι στην Αμερική βάζουν πάντα τα αβγά στο ψυγείο, ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όχι –, ο τρόπος που τακτοποιούμε τα πράγματα στα ράφια, τα μισογεμάτα τάπερ που έχουμε πιθανώς αμελήσει να αδειάσουμε, τα βαζάκια με το απροσδιόριστο περιεχόμενο που είχαμε κάποτε χρησιμοποιήσει σε μία εξωτική συνταγή ή σε ένα ιδιαίτερο γεύμα και δεν είμαστε σίγουροι γιατί δεν πετάξαμε… και πολλά άλλα. Αν σκεφτούμε όλα τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι αυτονόητο ότι κάθε ψυγείο θα μοιάζει με το δικό μας και αυτό είναι θεμιτό. Ομως σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν κάποιοι κανόνες που ορίζουν το ποια τρόφιμα πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο, ακόμα και σε ποιο σημείο του σε κάποιες περιπτώσεις. Ας δούμε λοιπόν τι ξέρουμε από… ψυγεία.
Ζεστά σπίτια, μεγάλα ψυγεία
Ζούμε σε μία εποχή που τα ψυγεία μεγαλώνουν συνεχώς με πρότυπο τα αμερικανικού τύπου ψυγεία με τις διπλές πόρτες, που χωρούν όλο και περισσότερα τρόφιμα. Καθώς τα σπίτια μας γίνονται πιο ζεστά τα ψυγεία μας χρειάζεται να γίνονται όλο και μεγαλύτερα ώστε να χωρούν σε αυτά ακόμα και τα τρόφιμα που δεν προορίζονται για το ψυγείο αλλά συστήνεται να διατηρούνται σε «θερμοκρασία δωματίου» ή σε μέρος «ξηρό και δροσερό», όπως θα διαβάσουμε στην ετικέτα τους.
Οχι μόνο τι βάζουμε στο ψυγείο αλλά και σε ποιο ράφι…
Δεν είναι όμως μόνο το ποια τρόφιμα βάζουμε στο ψυγείο, πολύ συχνά λανθασμένες επιλογές, αλλά πολλές φορές και το σημείο στο οποίο τα αποθηκεύουμε δεν είναι το κατάλληλο.
Για παράδειγμα, συνηθίζουμε να θεωρούμε ότι το συρτάρι στο κάτω μέρος του ψυγείου είναι αποκλειστικά φτιαγμένο για τα φρούτα και τα λαχανικά, πράγμα που δεν ισχύει αφού ο χώρος αυτός, καθώς έχει τη χαμηλότερη θερμοκρασία, θα είναι πιο κατάλληλος για να φυλάμε το κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι ώστε να διατηρούνται πιο κρύα και κατ’ επέκταση πιο φρέσκα τα εν λόγω προϊόντα.
Στο ψυγείο φυλάμε:
Εκτός από τα τρόφιμα που είναι προφανές ότι πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο, όπως τα γαλακτοκομικά, τα αλλαντικά, τα νωπά πουλερικά, κρέατα και ψάρια (κατά προτίμηση όχι στο χαρτί με την πλαστική επένδυση που είναι τυλιγμένα όταν τα αγοράζουμε αλλά σε γυάλινα σκεύη που κλείνουν ώστε να μην έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα), υπάρχουν και άλλα τρόφιμα και φαγητά που είναι καλό να έχουμε στο ψυγείο, όπως:
* Το ψωμί – τουλάχιστον το συσκευασμένο –, ώστε να αυξάνεται έτσι η διάρκεια ζωής του. Μάλιστα κάποιοι συστήνουν να διατηρούμε το ψωμί σε φέτες στην κατάψυξη και να βγάζουμε κάθε πρωί μόνο όσες πρόκειται να καταναλώσουμε εκείνη την ημέρα.
* Τα μαγειρεμένα τρόφιμα και φαγητά γιατί έτσι αυξάνεται ο χρόνος ζωής τους (περίπου τρεις ημέρες για το κρέας και το κοτόπουλο και δύο ημέρες για το ψάρι, τα λαχανικά και τα τρόφιμα που περιέχουν αβγά, γάλα ή βούτυρο).
* Τα τρόφιμα που θέλουμε να αποψύξουμε. Ετσι, αποφεύγουμε τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, που μπορεί να επιφέρουν αλλοιώσεις στην υφή των τροφίμων.
* Τα αβγά. Αν και οι απόψεις διίστανται, με τους Αμερικανούς να τα βάζουν πάντα στο ψυγείο και τους περισσότερους Ευρωπαίους να τα φυλάνε εκτός, οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να τα βάζουμε στο ψυγείο για να αυξήσουμε τον χρόνο που διατηρούνται φρέσκα. Αν όμως μπορούμε να τα φυλάξουμε σε ένα μέρος που είμαστε σίγουροι ότι παραμένει δροσερό μπορούμε να τα έχουμε και εκτός ψυγείου.
* Τόσο η κέτσαπ όσο και η μουστάρδα δεν χρειάζονται ψυγείο αλλά αν θέλουμε να διατηρήσει η μουστάρδα μας τα αρώματα και την ιδιαίτερη γεύση της είναι καλύτερο να την έχουμε στο ψυγείο.
* Οι μαρμελάδες που αγοράζουμε έτοιμες χρειάζεται να μπαίνουν στο ψυγείο αφού ανοιχτούν, εκτός αν πρόκειται να τις καταναλώσουμε σε δύο με τρεις ημέρες. Οι χειροποίητες από την άλλη πλευρά, ακριβώς επειδή περιέχουν αρκετά περισσότερη ζάχαρη διατηρούνται μία χαρά και στο ντουλάπι, ακόμα και ανοιγμένες.
* Τα σταφύλια και οι φράουλες χρειάζονται ψυγείο ενώ τα υπόλοιπα φρούτα είναι σκόπιμο να βρίσκονται εκτός ψυγείου σε μέρος ξηρό που να αερίζεται, και αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τα «εξωτικά» φρούτα όπως ο ανανάς και οι μπανάνες.
* Τα λαχανικά γενικά δεν χρειάζονται ψυγείο, ίσα-ίσα που το ψυγείο μπορεί να τους κάνει και κακό, όπως για παράδειγμα στις ντομάτες που μπορεί να χάσουν τη γεύση και το άρωμά τους. Στο ψυγείο είναι καλό να βάζουμε τις πιπεριές, το μπρόκολο, τα καρότα, το λάχανο, το μαρούλι και το κουνουπίδι, ειδικά αν θέλουμε να τα διατηρήσουμε λίγο περισσότερο.
*Τα μυρωδικά, όπως ο μαϊντανός και ο βασιλικός, μπορεί να διατηρηθούν κλεισμένα σε σακούλα ή σε κάποιο σκεύος στο ψυγείο, αλλά μία καλύτερη λύση είναι να τα βάλουμε σε ένα ποτήρι με δροσερό νερό σε ένα μέρος που να αερίζεται.