Τα άτομα με οργάνωση και υψηλά επίπεδα αυτοπειθαρχίας, μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ήπια γνωστική εξασθένηση καθώς μεγαλώνουν ενώ τα άτομα που είναι κυκλοθυμικά ή συναισθηματικά ασταθή είναι πιο πιθανό να την αντιμετωπίσουν, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία.

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας επηρεάζουν την υγεία

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, επικεντρώθηκε στον ρόλο που διαδραματίζουν τρία από τα λεγόμενα “Big Five” χαρακτηριστικά προσωπικότητας (ευσυνειδησία, νευρωτισμός και εξωστρέφεια) στη γνωστική λειτουργία αργότερα στη ζωή.

«Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας αντανακλούν σχετικά διαρκή πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς, τα οποία μπορεί αθροιστικά να επηρεάσουν τη συμμετοχή σε υγιείς και ανθυγιεινές συμπεριφορές και μοτίβα σκέψης σε όλη τη διάρκεια της ζωής», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το University of Victoria.

«Η συσσώρευση των διά βίου εμπειριών μπορεί στη συνέχεια να συμβάλει στην ευαισθησία σε συγκεκριμένες ασθένειες ή διαταραχές, όπως η ήπια γνωστική εξασθένηση, ή να συμβάλει σε ατομικές διαφορές και στην αντοχή σε νευρολογικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία».

Τα άτομα με υψηλή βαθμολογία ευσυνειδησίας τείνουν να είναι υπεύθυνα, οργανωμένα, εργατικά και στοχευμένα στο στόχο. Όσοι έχουν υψηλή βαθμολογία στον νευρωτισμό έχουν χαμηλή συναισθηματική σταθερότητα και έχουν τάση για εναλλαγές της διάθεσης, άγχος, κατάθλιψη, αμφιβολία για τον εαυτό αρνητικά συναισθήματα. Οι εξωστρεφείς αντλούν ενέργεια από το να είναι γύρω από άλλους και να κατευθύνουν τις ενέργειές τους προς τους ανθρώπους και τον έξω κόσμο. Τείνουν να είναι ενθουσιώδεις, φιλόξενοι, ομιλητικοί και διεκδικητικοί, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η ευσυνειδησία σώζει από την γνωστική εξασθένιση

Για να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση μεταξύ των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και της γνωστικής εξασθένησης αργότερα στη ζωή, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 1.954 συμμετέχοντες στο Rush Memory and Aging Project, μια διαχρονική μελέτη ηλικιωμένων που ζουν στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή του Σικάγο και στο βορειοανατολικό Ιλινόις.

Οι συμμετέχοντες που σημείωσαν είτε υψηλή βαθμολογία ευσυνειδησίας είτε χαμηλή σε νευρωτισμό είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να μεταβούν από την φυσιολογική γνωστική λειτουργία σε ήπια γνωστική εξασθένηση κατά τη διάρκεια της μελέτης, με τον κίνδυνο να μειώνεται κατά 22% σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Επιπλέον, η βαθμολογία περίπου επτά ακόμη πόντων σε μια κλίμακα νευρωτισμού από 0 έως 48 συνδέθηκε με 12% αυξημένο κίνδυνο μετάβασης» συμπληρώνουν.