Οι απαιτητικοί ρυθμοί της σύγχρονης ζωής, οι διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις στη δουλειά, η έλλειψη υποστήριξης και βοήθειας, οι δυσλειτουργικές σχέσεις και η φρενήρης επιδίωξη της «επιτυχίας» με όποιο κόστος δυστυχώς έχουν συχνά ως αποτέλεσμα το burnout. Το burnout (Σύνδρομο Συναισθηματικής και Ψυχοσωματικής Εξουθένωσης) αφορά κυρίως τη σωματική ή/και συναισθηματική εξάντληση, η οποία είναι αποτέλεσμα του μακροχρόνιου εργασιακού στρες.
Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του συνδρόμου αυτού είναι το άγχος, η συνεχής κούραση, ο θυμός, η αδυναμία συγκέντρωσης, οι διαταραχές ύπνου αλλά ακόμη και ο πονοκέφαλος και οι στομαχικές/εντερικές ενοχλήσεις.
Βασική προϋπόθεση για να αποφύγετε το burnout και να παραμείνετε υγιείς ψυχικά και σωματικά, είναι να μάθετε να βάζετε όρια στα όσα δέχεστε να κάνετε, να μοιράζεστε τις ευθύνες σας και να “ακούτε” το σώμα σας.
Τρεις τρόποι να αποφύγετε το burn-out
1. Μάθετε να λέτε “όχι”
Στην προσπάθειά σας να έχετε τους πάντες ευχαριστημένους, μπορεί να καταλήγετε να λέτε “ναι” σε έξτρα ευθύνες, στις οποίες δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε με ευκολία. Προκειμένου όμως να βρείτε τις ισορροπίες σας, θα πρέπει να μάθετε να λέτε “όχι”, χωρίς να αισθάνεστε ενοχές.
2. Προγραμματίστε χρόνο για τον εαυτό σας
Μπορεί να προγραμματίζετε με κάθε λεπτομέρεια τη ρουτίνα της οικογένειά σας και τα επαγγελματικά σας tasks, όμως πότε ήταν η τελευταία φορά που βρήκατε ελεύθερο χρόνο ώστε να κάνετε για εσάς; Ακριβώς επειδή οι πιεστικοί ρυθμοί της καθημερινότητας μπορεί να μη σας αφήνουν την πολυτέλεια του χρόνου, είναι σημαντικό να προγραμματίζετε εκ των προτέρων χρόνο για τα προσωπικά σας ενδιαφέροντα.
3. Αποδεχτείτε ότι δεν μπορείτε (και δεν χρειάζεται) να τα κάνετε όλα μόνοι σας
Η λήψη βοήθειας δεν είναι ένδειξη αδυναμίας. Μια πολυάσχολη ζωή μπορεί να είναι μια ισορροπημένη ζωή, αλλά δεν μπορείτε να κάνετε τα πάντα μόνοι σας. Και στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται κιόλας. Αν θέλετε να νιώθετε και να λειτουργείτε καλύτερα, ζητήστε βοήθεια ή τουλάχιστον καλωσορίστε την όταν σας προσφέρεται. Αν είστε τελειομανείς, μπορεί να δυσκολεύεστε να δέχεστε βοήθεια και να θεωρείτε ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει τις δουλειές ακριβώς με τον τρόπο που θέλετε, ωστόσο αξίζει να προσπαθήσετε να γίνετε λιγότερο συγκεντρωτικοί.
*Σε κάθε περίπτωση, αν νιώθετε το άγχος να σας καταβάλλει και να δυσκολεύει την καθημερινότητά σας μη διστάσετε να απευθυνθείτε στον γιατρό σας και να ζητήσετε τη βοήθεια ενός διαπιστευμένου ψυχοθεραπευτή