Η τέχνη μπορεί να είναι το «βάλσαμο» για ασθενείς με μακρά COVID στη χώρα μας, όπως αποδεικνύει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που διεξάγεται από το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με τα Long COVID ιατρεία των νοσοκομείων «Αττικόν», «Σωτηρία» και «Ευαγγελισμός».
Όπως εξηγεί η δρ Τουμπανάκη στο ΒΗΜΑ-Science «το εργαστήριο ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΝΕΙ ΠΝΟΗ είναι εμπνευσμένο από το πρόγραμμα ENO Breathe της English National Opera, σε συνεργασία με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Μεγάλης Βρετανίας, τα αποτελέσματα του οποίου είναι εντυπωσιακά, παρέχοντας σημαντική σωματική και συναισθηματική υποστήριξη σε όσους ασθενείς βιώνουν συμπτώματα Long COVID, και καταδεικνύοντας πως η τέχνη και η επιστήμη μπορούν να λειτουργήσουν υπέροχα μαζί».
Στο εργαστήριο χρησιμοποιούνται ως σημείο εκκίνησης μουσικές από όλο τον κόσμο, φωνητικά παιχνίδια, φωνητικές τεχνικές και ένα ειδικά διαμορφωμένο ασκησιολόγιο για τους συμμετέχοντες το οποίο εξασκούν στον δικό τους χρόνο, ως εργαλείο αυτοδιαχείρισης.
Η δρ Τουμπανάκη μας πληροφορεί ότι μέχρι στιγμής 43 ασθενείς ηλικίας 27-70 ετών (26 γυναίκες και 17 άνδρες) έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα. «Οι ασθενείς παρατήρησαν σημαντική βελτίωση σε συμπτώματα όπως δύσπνοια, δυσφωνία, μυϊκοί πόνοι, γνωστικές λειτουργίες ενώ σημείωσαν παράλληλα πως το ασκησιολόγιο αλλά και η διαδικασία του τραγουδίσματος τους προσέφερε ψυχική και σωματική ευεξία. Μάλιστα, το τελευταίο εργαστήριο κάθε κύκλου γίνεται διά ζώσης και εκεί όλοι οι ασθενείς ενώνουν τις φωνές τους σε μια χορωδία με το κοινό τραγούδισμα να τους προσφέρει μεγάλη χαρά».
Ένας από τους ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει το εργαστήριο είναι ο 35χρονος Τάσος Θεοτόκης ο οποίος νόσησε στο πρώτο κύμα της πανδημίας. «Η νόσησή μου ήταν ήπια. Ωστόσο εμφάνισα στη συνέχεια δύσπνοια και βάρος στο στέρνο που σχεδόν δυο χρόνια τώρα ήταν οι μόνιμοι “σύντροφοί” μου. Άκουσα για το εργαστήριο του Εθνικού Θεάτρου στο ραδιόφωνο και δήλωσα συμμετοχή. Το εργαστήριο μου προσέφερε πολλά. Ζω πλέον δίχως δύσπνοια. Και η επαφή με άλλους ασθενείς που είχαν και εκείνοι να παλέψουν με τα κατάλοιπα της COVID ήταν μια λυτρωτική διαδικασία για όλους μας».
Οι ενδιαφερόμενοι για τον 3ο κύκλο των εργαστηρίων που ξεκινούν από αύριο Δευτέρα μπορούν να επικοινωνούν με την κυρία Γιώτα Μπάκα, τηλ. 2107001469 (εσωτ. 317), e-mail: gmpaka@n-t.gr.