Ζωτικός είναι ο ρόλος του χαλκού για την υγεία. Αποτελεί βασικό θρεπτικό συστατικά που θωρακίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, αυξάνει την ενέργειά σας αλλά και διατηρεί το καρδιαγγειακό σας σύστημα σε φόρμα. Ευτυχώς, ο χαλκός είναι άμεσα διαθέσιμος σε πολλές πηγές τροφίμων, πράγμα που σημαίνει ότι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη δεν χρειάζεται να αποτελεί πρόκληση για εσάς.
Χαλκός, ο πολύτιμος
Ο χαλκός είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για το σώμα και παίζει ρόλο σε πολλές σωματικές λειτουργίες, μερικές από τις οποίες είναι η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων (μαζί με τον σίδηρο), η διατήρηση των νευρικών κυττάρων και η θωράκιση του ανοσοποιητικού σας. Ο χαλκός είναι επίσης ένα ορυκτό που βοηθά τον εγκέφαλό σας να αναπτυχθεί σωστά, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Επιπλέον, βοηθά στην παραγωγή ενέργειας και απορρόφησης σιδήρου ενώ συμβάλλει στην ανάπτυξη και διατήρηση υγιών συνδετικών ιστών και αιμοφόρων αγγείων. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος για τον οποίο η κατανάλωση αρκετού χαλκού μέσω των τροφών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς πράγματι τα χαμηλά επίπεδα χαλκού έχουν συνδεθεί με αυξημένη αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη.
Το ίδιο ισχύει και για την ανοσία: Ο χαλκός βοηθά στην αύξηση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων, γεγονός που συμβάλλει στην πρόληψη των μολύνσεων. Τέλος, ο χαλκός βοηθά στην αποτροπή της οστεοπόρωσης αυξάνοντας την οστική πυκνότητα, συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου και καταπολεμά τις φλεγμονές δρώντας ως αντιοξειδωτικό στο σώμα, μειώνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
Που θα τον βρείτε
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές τροφές «πλούσιες» σε χαλκό για να αυξήσετε την πρόσληψή σας. Οι καλύτερες περιλαμβάνουν:
- Μαλάκια και οστρακοειδή, όπως στρείδια ή αστακός.
- Μανιτάρια Shiitake.
- Φασόλια.
- Ξηροί καρποί και σπόροι, όπως αμύγδαλα, κάσιους και σουσάμι.
- Πατάτες.
- Σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά.
- Μαύρη σοκολάτα.