Περίπου το 18% όλων των ανδρών στην Ευρώπη έχουν στυτική δυσλειτουργία, με τις πιθανότητες να την αναπτύξουν να αυξάνονται απότομα μετά την ηλικία των 40 ετών.
Τα άτομα που έχουν διαβήτη έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν στυτική δυσλειτουργία από τους άνδρες χωρίς διαβήτη. Η ασθένεια μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα που χρειάζονται για μια στύση.
Το να έχετε έναν σύντροφο με στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσετε, αλλά σκεφτείτε το από τη δική τους οπτική γωνία.
Φτάστε στη «ρίζα» της στυτικής δυσλειτουργίας
Αν και μπορεί να νομίζετε ότι το θέμα είναι προσωπικό, δεν πρέπει να κατηγορείτε τον εαυτό σας για τη στυτική δυσλειτουργία του συντρόφου σας. Συνήθως υπάρχει ένας συνδυασμός αιτιών και πιθανότατα δεν είστε μία από αυτές, λένε οι ειδικοί.
Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες
Στους ηλικιωμένους άνδρες, τα προβλήματα αιμοφόρων αγγείων τείνουν να είναι ο κύριος λόγος για τη στυτική δυσλειτουργία. Στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι τα αιμοφόρα αγγεία στο πέος είναι μικρότερα από αυτά της καρδιάς, η καρδιακή νόσος μπορεί να εμφανιστεί πρώτα στο πέος. Λέγεται μάλιστα ότι το 80% των ανδρών που πήγαν στα επείγοντα με ένα πρώτο έμφραγμα, ανέπτυξαν στυτική δυσλειτουργία κάποια στιγμή τα προηγούμενα τρία χρόνια.
Στους νεότερους άνδρες το πρόβλημα είναι τις περισσότερες φορές ψυχολογικό. Το άγχος, η κατάθλιψη και το άγχος της απόδοσης, ειδικά όταν βρίσκονται σε μια νέα σεξουαλική κατάσταση, μπορεί να είναι η αιτία.
Τα φάρμακα, ειδικά οι β-αναστολείς για την υψηλή αρτηριακή πίεση και ορισμένα αντικαταθλιπτικά, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε προβλήματα στύσης.
Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για τη στυτική δυσλειτουργία θα μπορούσε να βοηθήσει.
Εάν τα φάρμακα δεν κάνουν δουλειά, υπάρχουν και άλλες επιλογές – όπως οι αντλίες κενού, οι ενέσεις που κάνει ο ίδιος ο άνδρας και οι εμφυτευμένες συσκευές. Εάν έχετε καρδιακή νόσο, ωστόσο, αυτά τα φάρμακα μπορεί να μην είναι κατάλληλα για εσάς. Μιλήστε με τον γιατρό σας για να διερευνήσετε μαζί ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να σχετίζεται με τον συχνό αυνανισμό του άνδρας.
Εάν, τέλος, το πρόβλημα του συντρόφου σας είναι η χαμηλή τεστοστερόνη (τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έλλειψη σεξουαλικής ορμής και πολύ χαμηλή ενέργεια), η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να οδηγήσει σε θεαματική βελτίωση.
Πώς η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να επηρεάσει μία σχέση
Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ζευγάρι, ειδικά ως μέρος ενός γάμου ή μιας μακροχρόνιας σχέσης, προκαλώντας άγχος ή αίσθημα απώλειας και στους δύο συντρόφους. Μια μικρή μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι η στυτική μπορεί να κάνει τους άνδρες να αισθάνονται:
- μελαγχολία
- θυμό
- λιγότερο αρσενικά
- κοινωνική απομόνωση
- άρνηση
- απουσία αυτοπεποίθησης
- επιθυμία να αποφύγουν την σύζυγό τους
Η στυτική δυσλειτουργία επηρεάζει επίσης την δική σας ψυχική υγεία. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2016, μπορεί να κάνει τον σύντροφο ενός ατόμου να αισθάνεται σύγχυση, άγχος, ότι είναι ανεπιθύμητος ή να γίνει καχύποπτος ότι ο σύντροφός του μπορεί να είναι άπιστος.
Αυτά τα συναισθήματα μπορούν να ασκήσουν πίεση σε μια σχέση. Μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να μιλήσουμε για τη στυτική δυσλειτουργία λόγω ντροπής ή στίγματος, κάτι που μπορεί να εμποδίσει τους συντρόφους να επικοινωνήσουν ανοιχτά για αυτό.
Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον σύντροφό σας
Θα θέλετε να υποστηρίξετε και να ενθαρρύνετε τον σύντροφό σας καθώς διαχειρίζεται την κατάστασή του. Είναι επίσης σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας.
Ξεκινήστε με αυτές τις στρατηγικές:
- Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για τη στυτική δυσλειτουργία. Όσο περισσότερα γνωρίζετε, τόσο καλύτερα προετοιμασμένες θα είστε για να βοηθήσετε τον σύντροφό σας. Μπορείτε να του μιλήσετε για τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις ιατρικές θεραπείες που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν.
- Ενημερώστε τον σύντροφό σας πόσο τον εκτιμάτε. Υπενθυμίστε τους ότι η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι μια αντανάκλαση της αρρενωπότητάς του και ότι δεν έχει αλλάξει το πώς νιώθετε για αυτούς. Διαβεβαιώστε τους ότι θα το περάσετε μαζί.
- Μιλήστε για το πώς αισθάνεστε. Επηρεάζεστε κι εσείς. Όπως και οτιδήποτε άλλο συμβαίνει στη σχέση σας, μπορεί να σας βοηθήσει να το συζητήσετε.
- Μείνετε θετικές. Συζητήστε τι θέλετε και χρειάζεστε εσείς και ο σύντροφός σας και πώς θα το πετύχετε. Επίσης, λάβετε υπόψη ότι η πάθηση είναι κοινή και μπορεί να αντιμετωπιστεί.
- Προσαρμόστε τη σεξουαλική σας ζωή. Βρείτε άλλους τρόπους για να ευχαριστήσετε και να ικανοποιήσετε ο ένας τον άλλον, έτσι ώστε ο σύντροφός σας να μην αισθάνεται πίεση να αποδώσει.
- Προσφερθείτε να πάτε μαζί του στο γιατρό. Ακόμα κι αν αποφασίσει να πάει μόνος του, θα ξέρει ότι θέλετε να είστε εκεί για αυτόν.
- Υπενθυμίστε του να ενημερώσει τον γιατρό του πώς τα πηγαίνει. Οι θεραπείες λειτουργούν; Έχει ερωτήσεις ή αντιμετωπίζει παρενέργειες; Ενθαρρύνετέ τον να ενημερώσει το γιατρό του σχετικά με αυτό.
- Ενθαρρύνετε τον σύντροφό σας να ακολουθήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής για να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, τρώγοντας άφθονα φρούτα και λαχανικά, βάζοντας τη σωματική άσκηση στη ζωή του, «κόβοντας» ή έστω μειώνοντας το κάπνισμα και αποφεύγοντας το στρες.
- Εστιάστε σε άλλες μορφές οικειότητας στη σχέση σας. Το να νιώθετε κοντά ο ένας στον άλλο μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα από το σεξ. Μπορεί επίσης να θέλετε να μιλήσετε με έναν σύμβουλο, εάν οι αλλαγές που σχετίζονται με τη στυτική δυσλειτουργία ανησυχεί και τους δυο σας.