«Η ανοσία της αγέλης αμφισβητούνταν ανέκαθεν ιολογικά, αλλά τώρα είναι πρακτικά νεκρή».
Την παραπάνω δήλωση έκανε κορυφαίος αυστριακός λοιμωξιολόγος, ο οποίος αμφισβητεί ανοιχτά ότι με την ανοσία της αγέλης από τον κοροναϊό θα τελείωνε το πρόβλημα.
Ειδικότερα, ο Κρίστοφ Βενις, μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση της Αυστρίας ORF, πως δεν πιστεύει πλέον πως υπάρχει ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα μπορούσε να υπάρξει ανοσία της αγέλης ενάντια στον κοροναϊό. Αυτό, όπως εξήγησε, αποτελεί μια λανθασμένη αντίληψη.
Απέδωσε την παραδοχή αυτή, όπως αυτή αναλύθηκε και σε συνέδριο, στην πρωτοφανή και ιδιαίτερα ταχεία αλλαγή στις παραλλαγές του ιού. «Ο κοροναϊός», είπε, «αλλάζει πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού να μολύνεται με μία από τις παραλλαγές».
Ενάντια και στην χαλάρωση των μέτρων
Ο λοιμωξιολόγος εμφανίστηκε ιδιαιτέρα επικριτικός με τους νέους ισχύοντες κανονισμούς στην Αυστρία, όπως η χαλάρωση των κανόνων απομόνωσης για τα μολυσμένα άτομα. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που εξακολουθούν να είναι μεταδοτικοί μπορούν επίσης να εργαστούν στα νοσοκομεία, τουλάχιστον σε ορισμένα ομόσπονδα κρατίδια, με την Βιέννη όμως να μην εφαρμόζει αυτούς τους κανόνες.
Ο λοιμωξιολόγος ζήτησε «συγκεκριμένο ρυθμό επιβράδυνσης» των μέτρων κατά της Covid 19 με την λογική πως εάν ένα μέτρο ισχύει περισσότερο, συνηθίζετε ευκολότερα ακόμη κι αν δεν αρέσει, ενώ αντιθέτως οι γρήγορες αλλαγές προκαλούν σύγχυση, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.
Η επιστημονική κοινότητα στο Λονδίνο συμφωνεί με τον Αυστριακό
Η άποψη του αυστριακού λοιμωξιολόγου Κρίστοφ Βενις έρχεται να επιβεβαιώσει τα όσα υποστηρίξαν προ ημερών ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης στο επιστημονικό περιοδικό Nature Reviews Microbiology, ότι δηλαδή ταχεία αντιγονική εξέλιξη του SARS-CoV-2 είναι πιθανό να παράγει νέες, δυνητικά πιο λοιμώδεις παραλλαγές καθώς η χαμηλότερη σοβαρότητα της παραλλαγής Όμικρον είναι απλά μια τυχερή σύμπτωση.
Προειδοποίησαν μάλιστα ότι είναι πρόωρο να μειωθεί η επιφυλακή για την COVID-19 λόγω της παραλλαγής Όμικρον καθώς γενικά οι ιοί εξελίσσονται για να μεγιστοποιήσουν τη μεταδοτικότητά τους και αυτό μερικές φορές μπορεί να συνοδεύεται από αύξηση της παθογένειάς τους. Η ιδέα ότι οι ιοί θα εξελιχθούν ώστε να είναι λιγότερο λοιμώδεις για να γλιτώσουν από τους ξενιστές τους είναι ένας από τους πιο επίμονους μύθους γύρω από την εξέλιξη των παθογόνων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.